Aktuelno iz kulture

Istorija blokbastera: Deset filmova koji su obarali rekorde po zaradi na blagajnama

Komentari

Autor: Staša Rosić

06/09/2022

-

09:08

Istorija blokbastera: Deset filmova koji su obarali rekorde po zaradi na blagajnama
Istorija blokbastera: Deset filmova koji su obarali rekorde po zaradi na blagajnama - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

U decembru ove godine konačno nas očekuje nastavak epske sage "Avatar", koja važi za film sa najvećom bioskopskom zaradom u istoriji kinematografije.

Od ere "Zlatnog Holivuda" do danas, tu titulu nosili su filmovi od kojih je svaki obeležio svoju filmsku epohu, a ostali su relevantni i voljeni do danas.

Predstavljamo vam deset naslova koji su jedan drugom predavali "štafetu" kao rekorderi po zaradi:

"Prohujalo s vihorom" (1939)

Adaptacija romana Margaret Mičel u režiji Viktora Fleminga postala je prava bioskopska senzacija te 1939. godine. 

Čuveni filmski ep o Američkog građanskom ratu i ljubavi Reta Batlera i Skarlet O’Hare. Film je imao 13 nominacija za Oskara, od kojih je osvojio deset – osam u konkurenciji za najbolji film, režiju, scenario, glavnu glumicu, sporednu glumicu, scenografiju, fotografiju i montažu, kao i dva počasna za revolucionarnu upotrebu produkcijske opreme i boje.

Film je suvereno držao rekord prema najvećoj zaradi na blagajnama sve do 1965. kada mu je titulu na kratko "preoteo" mjuzikl "Moje pesme moji snovi". Međutim, nakon prikazivanja restaurirane verzije 1971. povratio je titulu i, ako uračunamo inflaciju, "Prohujalo s vihorom" i danas ostaje broj jedan po zaradi.

"Moje pesme moji snovi" (1965)

Mjuzikli su u zlatno doba bioskopa bili izuzetno popularan žanr, a njegov najbolji predstavnik "Moje pesme moji snovi" na kratko je preoteo titulu kultnom ostvarenju "Prohujalo s vihorom". 

Na žalost, do kraja šezdesetih, publika se zasitila te forme filma, što je dovelo do rađanja takozvanog "Novog Holivuda" i angažovanja mladih reditelja, koji su potpuno promenili industriju.

"Kum"

Kao i "Prohujalo s vihorom" i "Moje pesme moji snovi", "Kum" je postigao ogroman finansijski uspeh i osvojio Oskara za najbolji film.

Pre ovog ostvarenja, gangsterske teme tretirale su se u Holivudu kao petparački žanr, ali je Frensis Ford Kopola potpuno transformisao pristup, što su kasnije oponašali mnogi drugi reditelji.

Haotična produkcija ovog filma nedavno je ovekovečena u seriji "The Offer" na Paramount Plus.

"Ajkula" (1975)

Film "Ajkula" važi za prvi blokbaster u savremenom smislu te reči.

O popularnosti kakvu je imao najbolje svedoči činjenica da će se remasterizovana verzija tog ostvarenja u 3D tehnologiji uskoro ponovo naći u američkim bioskopima.

"Ratovi zvezda: Epizoda IV - Nova nada" (1977)

Originalni "Ratovi zvezda" bili su rizičan projekat. Do tada naučnofantastična ostvarenja nisu postizala naročito dobar finansijski uspeh, a mnogi su mu čak predviđali i potpuni debakl na bagajnama. 

Ipak, od samog početka je ova svemirska saga osvojila srca gledalaca i dovela do stvaranja jedne od najuspešnijih franšiza u istoriji kinematografije.

"E.T. vanzemaljac" (1984)

Spilberg je u vreme "E.T. vanzemaljca" već bio osvedočeno uspešan reditelj sa ostvarenjima kao što su "Ajkula", "Bliski susret treće vrste" i "Otimači izgubljenog kovčega" u svojoj biografiji.

Dok je s jedne strane "E.T." koristio popularnost tema o svemiru nakon ere "Ratova zvezda", svoj uspeh delom duguje i dirljivoj, toploj priči o detinjstvu i odrastanju.

Vredi naglasiti da je postao najgledaniji bioskopski film u godini kada su objavljena i druga ostvarenja koja su stekla status kultnih, kao što su "Blade Runner", "Pobesneli Maks 2", "Stvar", "Poltergeist" i "Zvezdane staze II".

"Park iz doba jure" (1993)

Neponovljivi Spilberg ponovo je oborio sopstveni rekord zahvaljujući upotrebi inovativnih kompjuterski generisanih efekata, koji su "oživeli" dinosauruse na ekranu.

Ta godina jedna je u najuspešnijih u karijeri slavnog reditelja, jer je nedugo nakon što je "Park iz doba jure" postao film sa najvećom zaradom u dotadašnjoj istoriji, osvojio Oskare za najbolji film i najbolju režiju za svoje ostvarenje "Šindlerova lista".

"Titanik" (1997)

Tokom gotovo cele 1997. godine "Titanik" je svakog vikenda bio najgledaniji film u američkim bioskopima, a na drugo mesto pao je tek objavljivanjem "Izgubljeni u svemiru" 1998. godine. 

Film je ponovio uspeh "Bena Hura" i poneo kući 11 oskara, a reizdanje 2012. godine u 3D tehnologiji zaokružilo je njegovu zaradu na dve milijarde dolara.

"Avatar" (2009)

Poput Spilberga, Kameron je oborio sopstveni rekord. Baš kao i njegov kolega, Kameron je upotrebio inovativne tehnologije i maštu da kreira gigantski svet planete Pandora, koji je privukao ogroman broj gledalaca u bioskope.

Film je bio broj jedan na blagajnama mesecima nakon premijere, a na kratko se odrekao svog prvog mesta u istoriji, pre nego što je ponovo prikazan 2021. godine.

"Osvetnici: Kraj igre" (2019)

Popularnost superherojskih filmova dostigla je vrhunac 2019. kada su prve tri faze Marvelovog univerzuma dostigle zaključak "Krajem igre".

I dok su i "Ratovi zvezda: Buđenje sile" i "Osvetnici: Rat beskraja" uspeli da pređu dve milijarde dolara zarade, "Kraj igre" je na kratko oborio rekord "Avatara" i na neko vreme zauzeo prvo mesto. 

Komentari (0)

Kultura