Aktuelno iz kulture

Deset filmova koji su oduševili kritičare, ali ne i publiku

Komentari

Autor: Staša Rosić

19/07/2022

-

07:15

Deset filmova koji su oduševili kritičare, ali ne i publiku
Deset filmova koji su oduševili kritičare, ali ne i publiku - Copyright Prinstscreen YouTube/20th Century Studios, Marvel Entertainment, Star Wars, A24

veličina teksta

Aa Aa

"Sto ljudi, sto i ćudi", glasi stara, bezbroj puta potvrđena izreka koja ukazuje da je nemoguća misija ugoditi baš svakom čoveku.

Kada je reč o filmovima, publika se često okreće proceni kritičara, ali to ne znači i da se na kraju složi sa svakom njihovom ocenom.

Iako se češće dešava da se publici neki film koji je kritika "ocrnila" zapravo dopadne, u nekim slučajevima ostvarenja koja su oduševila kritiku, razočarala su prosečne posetioce bioskopa.

Predstavljamo vam deset takvih:

"Dugo putovanje u noć" (2018)

Kineski film reditelja Bija Gana je ezoterična odiseja koja je "greškom" marketinškog tima predstavljena kao ljubavna priča. 

Iako je taj "trik" zaista doveo publiku u bioskope, takođe je razbesneo one koji su očekivali romansu, a dobili danteovski mračan film, prepun halucinacija, melanholije i samopreispitivanja.

Iako ga je publika odbacila, kritičare je oduševio.

"Ad Astra" (2019)

Naučno-fantastični triler sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi nije imao dovoljno akcije u sebi, da bi zadovoljio ljubitelje tog žanra. 

Ova suštinski porodična drama o povezanosti dece i roditelja, samo je pukim slučajem smeštena u svemir, a uspela je da istovremeno oduševi kritičare, a publiku ostavi ravnodušnom.

Na sajtu Rotten Tomatoes beleži ocenu filmskih stručnjaka od čak 83 procenta, dok mu je publika dala samo 40 procenata.

"Kapetan Marvel" (2019)

Prvi film iz Marvelovog univerzuma koji je u središtu priče imao žensku protagonistkinju, dobio je solidne ocene kritičara, ali mu "obični" filmoljupci nisu bili naklonjeni.

Smešten u devedesete godine, ovaj film Marvelovog studija prati putovanje Kerol Danvers (Bri Larson) dok postaje jedan od najmoćnijih superheroja. Galaktički rat između dveju vanzemaljskih rasa zahvata Zemlju, a Danversova i mala družina saveznika upadaju u središte haosa.

Inače, "Kapetan Marvel" važi za jedan od filmova tog studija sa najlošijom zaradom u bioskopima.

"Drag Me To Hell"

Kritičarima se veoma dopala ova mešavina komedije i horora sa elementima društvene satire, ali gledaoci nisu stekli iste utiske. 

Film prati bankarsku službenicu Kristin Braun (Alison Lohman), koja u želji da udovolji šefu, odbija zahtev jedne stare klijentkinje da joj produži stambeni kredit. Zbog tog poteza ona na sebe navlači kletvu koja preti da je potpuno uništi. 

Inače, u ovom filmu igra i glumica  srpskog porekla Bojana Novaković.

"Ratovi zvezda: VIII epizoda - Poslednji Džedaji"

Nastavak "Ratova zvezda" koji je dobio odlične ocene kritika, istovremeno je razočarao mnoge ljubitelje franšize. U ovom filmu junakinja Rej (Dejzi Ridli) nastavlja svoje epsko putovanje u društvu Fina, Poa i Luka Skajvolkera tokom kog će otkriti tajne Sile i sopstvene prošlosti.

I danas je dovoljno samo pomenuti ovaj film na društvenim mrežama, da se započne višednevna rasprava o tome šta jeste, a šta nije deo originalnog "Star Wars" "folklora".

"Deca špijuni"

Kritičari su cenili vrcavost i šarm porodičnog filma Roberta Rodrigeza, ali ga je veliki deo publike doživeo potpuno drugačije. Utisci jednih i drugih pretočeni u ocene na portalu Rotten Tomatoes razlikuju se za čak pedeset procenata, što se retko dešava.,

Inače, film prati bračni par nekadašnjih špijuna (Antonio Banderas i Karla Đuđino) koji žive mirnim porodičnim životom, ali njih (i njihovu decu) u svet opasnosti i intriga uvlači slučaj serije nestanaka njihovih nekadašnjih kolega.

"Drvo života"

Film Terensa Malika od samog početka osmišljen je tako da ne podilazi ukusima većine, pa se to odrazilo i na ocene publike.

Kritičari su ga obožavali, ali ga je većina posetilaca bioskopa doživela kao pretenciozan.

Inače, ostvarenje koje se bavi ontološkim pitanjima osvojilo je glavnu nagradu Kanskog festivala.

"Uncut Gems"

Ostvarenje koje je proslavilo Džuliju Foks, inače manekenku i modnu dizajnerku, mnogi kritičari doživeli su kao savremeno remek-delo, ali su reakcije pretplatnika Netfliksa bile mlake. 

Ubrzan ritam i haotično smenjivanje scena u "Nebrušenim draguljima" mnogima su izazvali preteranu napetost i film učinili "negledljivim". 

Inače, film prati Hauarda Retnera (Adam Sendler) kom "za vrat dišu" uterivači dugova. Hauard mora da balansira između posla, porodice, ljubavnice i brojnih ljudi kojima duguje novac, a deluje da je spas na vidiku zahvaljujući nebrušenim opalima koji mu stižu iz Afrike. Međutim, baš tada on pravi niz opklada sa visokim ulozima koje će ga skupo koštati.

"Ispod kože"

Prema mišljenju mnogih kritičara, jedan od najboljih britanskih filmova 21. veka, prati Skarlet Johanson kao vanzemaljku koja proždire muškarce. 

Publika je sasvim drugačije doživela to ostvarenje 

"Veštica"

Horor filmovi često podele publiku, pa je tako bilo i sa "Vešticom" iz 2015. 

Kritičarima se dopala atipična estetika i građenje tenzije, dok je publici smetala spora radnja, arhaičan govor i izostanak prepoznatljivih horor elemenata.

Inače, ovo ostvarenje proslavilo je Anju Tejlor Džoj, koja je nakon tog ostvarenja postala jedna od najtraženijih glumica Holivuda.

Komentari (1)

Steva

20.07.2022 08:11

Captain Marvel jedan od filmova sa najlošijom zaradom? Jedan od 10 koji je probio milijardu, ali ajde, ako je to najlošije...

Kultura