Aktuelno iz kulture

Deset najboljih britanskih filmova 21. veka

Komentari

Autor: Massive Cinema / Euronews Srbija

19/04/2022

-

22:45

Deset najboljih britanskih filmova 21. veka
Deset najboljih britanskih filmova 21. veka - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija važi za jednu od zemalja sa najdužom kinematografskom tradicijom iz koje su potekla mnoga legendarna imena filma, kao i brojni naslovi koji se danas smatraju kultnim.

Nedavno je portal Massive Cinema anketirao je više od 60 filmskih kritičara u želji da otkrije najbolja ostvarenja koja je Britanija iznedrila u 21. veku i ponudio im da biraju između 180 ostvarenja. 

Tako je nastala ova lista: 

10. "Božija zemlja" (2017) 

Debitantsko ostvarenje reditelja Frensisa Lija "Božija zemlja" ("God's Own Country") govori o Džoniju, mladom poljoprivredniku iz Jorkšira, čiju napornu svakodnevicu prekida dolazak Georgija, sezonskog radnika iz Rumunije. Mladići se upuštaju u ljubavni odnos koji obojici menja život.

Film je dobio nagradu za najbolju režiju u kategoriji svetskih filmova festivala Sandens 2017. a film je dobio odlične ocene kritike i publike. 

9. "Zaista, nikad nisi bio ovde" (2018)

U filmu "Zaista, nikad nisi bio ovde" ("You Were Never Really Here") rediteljke Lin Remzi, Hoakin Feniks se našao u ulozi Džoa, ratnog veterana i bivšeg FBI agenta, koji živi sa dementnom majkom i ličnim traumama. Nakon rata i službe, on je postao plaćenik specijalizovan za spasavanje devojčica iz belog roblja. 

U filmu pratimo njegove pokušaje da spase Ninu, ćerku njujorškog senatora, koja je kidnapovana i prisilno radi u bordelu na Menhetnu. 

Međutim, on usput otkriva veliku zaveru koja ga stavlja na životnu prekretnicu. Ovo ostvarenje označava povratak škotske rediteljke i scenaristkinje Lin Remzi, nakon višestruko nagrađivanog filma "Moramo da pričamo o Kevinu" iz 2011. godine. Rođena u Glazgovu, Lin Remzi uživa reputaciju jednog od najoriginalnijih i najzanimljivijih autora koji rade na polju nezavisnog filma. Ovaj triler upotpunjen je sjajnom muzikom, koju potpisuje Džoni Grinvud, gitarista grupe Radiohead.

8. "Potomci" (2006)

Godina je 2027. i čovečanstvo se nalazi na pragu istrebljenja: neplodnost je na tajanstven način zarazila svet, jer je prošlo više od 18 godina otkako se rodilo poslednje dete. U ovu zastrašujuću viziju dolazi Teo Faron (Klajv Oven), koji dobija neverovatan zadatak - da pomogne trudnici da izađe iz zemlje. Međutim, društvo je ogrezlo u tamu i propast, a Teo shvata da je jedini način da žena bude na bezbednom, taj da se ne odvaja od nje. 

Ovo ostvarenje reditelja Alfonsa Kuarona (originalni naziv glasi "Children of Men") dobilo je Bafta nagradu za najbolu filmsku fotografiju i scenografiju, kao i Saturn nagradu za najbolji naučnofantastični film.

7. "Miljenica" (2018)

Od reditelja Jorgosa Lantimosa ("Jastog", "Pseći zub", "Ubistvo svetog jelena") navikli smo da se obično bavi mračnim temama, ali je ovog puta režirao punokrvnu komediju smeštenu u Englesku 18. veka.

Zemlja je u ratu sa Francuskom, a na njenom čelu je vremešna kraljica Ana (Olivija Kolman) čija prijateljica lejdi Sara (Rejčel Vajs) povlači poteze umesto nje. Pod njeno okrilje dolazi nova sluškinja Ebigejl (Ema Stoun) čiji šarm vrlo brzo osvaja čak i kraljicu. Njihovo prisno prijateljstvo Ebigejl daje priliku da ostvari svoje ambicije i ona neće dozvoliti nikome da joj stane na put.

Film "Miljenica" ("Favourite"), pored zabavne priče, vredi pogledati i zbog izvanredne glume Olivije Kolman, koja je za ulogu Ane dobila Oskara.

6. "Ovo je Engleska" (2006)

"Ovo je Engleska" ("This is England") je priča o jednom od onih dugih školskih raspusta tokom kojih se mladom čoveku promeni život. 

U ovom slučaju, reč je o Šonu (Tomas Turgus) usamljenom 12-godišnjaku, koji je izgubio oca u Foklandskom ratu. Međutim, tokom letnjeg raspusta on upoznaje ekipu lokalnih skinheda koji mu postaju novi uzori. S njima otkriva svet zabave, prvu ljubav, ali i mračnu stranu ljudske prirode.

Film je dobio odlične ocene publike i kritike, a prema mišljenju mnogih, bio je među najboljima 2006. godine.

5. "Suvenir" (2019) 

Stidljiva, ali ambiciozna studentkinja filmskih umetnosti (Onor Svinton Birn) traži svoj umetnički glas, ali istovremeno sve dublje tone u turbulentnu vezu sa harizmatičnim, ali opasnim čovekom (Tom Burk), zbog kog okreće leđa i majci (Tilda Svinton) i prijateljima.

Zavodljiva filmska fotografija i besprekorna režija Džoane Hog, čine ovaj film umetničkim delom. 

4. "Akvarijum" (2009) 

"Akvarijum" ("Fish Tank") je priča o Miji, buntovnoj tinejdžerki koja živi u ruiniranom radničkom predgrađu. Izbačena je iz škole, prijatelji je izbegavaju, a u sukobu je i s majkom i mlađom sestrom. Besposlena i usamljena, Mija luta predgrađem upadajući u nevolje.

Jedino utočište pruža joj ples i ona upada u prazne stanove kako bi mogla da sama i na miru vežba uz hiphop muziku s majušnih zvučnika. Njen život se menja kada jednog dana njena majka kući dovede novog dečka. Misteriozni stranac, Konor (Majkl Fasbender) ljubazan je prema Miji i ohrabruje njeno interesovanje za ples. Pažnja, podrška i nežnost su nešto sasvim novo za usamljenu devojku i ona počinje da veruje Konoru, sve dok se ne ispostavi da nije bio iskren.

"Akvarijum" je dobio nagradu žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, a izabran je i za najbolji britanski film 2010. godine. 

3. "Meda Pedington 2"

Interesantno je da je drugi deo priče o Medi Pedingtonu dobio više glasova, nego originalno  ostvarenje. Ovog puta, simpatični medvedić se navikava na život sa porodicom Braun i njihovom dugogodišnjom kućepaziteljkom gospođom Bird (Džuli Volters).

On je ključni član zajednice, pomaže zaboravnim komšijama, obavlja poslove za prijatelje i uopšte svakom po malo ulepšava dan. U susret 100. rođendanu njegove drage tetke Lusi, Pedington joj kupuje savršenu knjigu u antikvarnici, ali je nepoznati lopov krade. Meda će uz pomoć svoje nove porodice krenuti u uzbudljivu potragu za kradljivcem kada otkrije da je knjiga ukradena, Paddingoton i Brownsi će morati da krenu u potragu za lopovom.

2. "Morvern Callar" (2002) 

Ime briljantne rediteljke Lin Remzi više puta se ponavlja na listi najboljih britanskih filmova, a jedan od njenih najboljih filmova, prema mišljenju kritičara je "Morvern Kalar".

To je ime glavne junakinje (Samana Morton) čiji dečko oduzima sebi život. Međutim, ona pronalazi roman, koji je on napisao neposredno pre nego što će se ubiti i šalje ga izdavačima kao sopstvenu knjigu. Nakon što dobije ugovor sa jednom od njih, prvi honorar koristi da sa drugaricom Lanom (Kejtlin Mekdermot) ode u Španiju na, kako će se ispostaviti, vrlo emotivno putovanje.

1. "Ispod kože" (2013)

Ineresantni film Džonatana Glejzera "Ispod kože" ("Under the Skin") iz perspektive vanzemaljca preispituje šta znači biti čovek prema mišljenju mnogih, već sad može da se svrsta u klasike naučnofantastičnog filma.

U glavnoj ulozi je Skarlet Johanson, misteriozni vanzemaljac u telu žene koja krstari Škotskom i mami muškarce u fatalnu igru u kojoj na kraju gube život. 

Međutim, dok ispunjava svoj zadatak, u junakinji se polako bude i ljudska osećanja, koji prete da ugroze njenu misiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura