Aktuelno iz kulture

Pet filmova za one koji žele da upoznaju stvaralaštvo Akire Kurosave

Komentari

Autor: Staša Rosić

23/03/2022

-

23:19

Pet filmova za one koji žele da upoznaju stvaralaštvo Akire Kurosave
Pet filmova za one koji žele da upoznaju stvaralaštvo Akire Kurosave - Copyright Printscreen YouTube/criterioncollection, Literature Today - and Yesterday..., The Movie Planet

veličina teksta

Aa Aa

Bez obzira na veliki uspeh novog japanskog filma "Povezi me" Rjusukea Hamagučija na nominacijama za Oskara i na svetskim festivalima, nema sumnje da je i Haruki Murakami i dalje najpoznatiji i najuspešniji japanski reditlj na Zapadu.

Njegov uticaj na svetsku kinematografiju bio je ogroman, a neke od njegovih poznatih holivudskih kolega, otvoreno su govorili o značaju koji je njegovo stvaralaštvo imalo na njihova dela.

Stiven Spilberg opisao je Kurosavu kao "filmskog Šekspira našeg vremena" dok ga Martin Skorseze zove jednostavno "učiteljem".

profimedia

Akira Kurosava

Budući da je režirao tako mnogo filmova koji su stekli naziv kultnih, za one koji tek treba da se upoznaju sa njegovim opusom može biti vrlo teško odabrati one od kojih treba početi. 

Zato smo za vas, u čast 112 godina od rođenja velikog majstora kinematografije, odabrali pet ostvarenja koja su "obavezno štivo" za razumevanje ovog velikana.

"Sedam samuraja"

"Sedam samuraja" nije samo odličan uvod u Kurosavino stvaralaštvo, nego i obavezan film za svakog pravog filmofila.

On prati avanture sedmorice lutajućih ronina - slobodnih samuraja, koji kao plaćenici žive na marginama društva i pokušavaju da zaštite goloruke stanovnike jednog sela od grupe pohlepnih bandita.

"Sedam samuraja" ostvario je ogroman uspeh na Zapadu, naročito zato što je Kurosava uspešno ukombinovao japansku tradiciju sa vesternom i proširio ga u jedan sasvim novi žanr, koji će biti preteča modernih holivudskih akcionih filmova.

"Telesna straža"

Kurosava je imao svoje omiljene glumce, a jedan od njih je svakako bio Toširo Mifune, koji je pored "Sedam samuraja" igrao i u nizu drugih njegovih filmova.

U "Telesnoj straži" on tumači lik Sanđura, lutajućeg samuraja, koji se igrom slučaja nađe u selu podeljenom između dva moćna i opasna čoveka.

Ovo ostvarenje je takođe inspirisano američkim vesternima, ali je takođe ustanovilo i određene teme koje će postati okosnica žanra: grad u bezvlašću, mistični antiheroj, prevrtljivi saveznici...

Film obiluje i humorističnim scenama, a mnogi smatraju i da ima najbolju muziku od svih Kurosavinih ostvarenja. 

Ipak, uz sve to, postoje i elementi koji će se kasnije iskristalisati u film noaru, a u kom glavni protagonista nije nikakvo nevinašce, ali ga duboko usađen moral ipak vodi ka samilosti, koja ga ponekad i skupo košta.

Godine 1962. snimljen je nastavak pod nazivom "Sanđuro", a 1964. je kao rimejk snimljen čuveni špageti vestern film Serđa Leonea "Za šaku dolara".

"Krvavi presto"

Kurosava je bio inspirisan Šekspirovim "Magbetom" u snimanju ovog filma, a priču koja se originalno odvija u Škotskoj, premešta u drevni Japan.

Naravno, u glavnoj ulozi Vašizua Taketokija je ponovo Mifune, pretendent na presto, kog nezajažljiva ambicija navodi da ubije vladara, ali i svog prijatelja.

Međutim, mladić kom je prema proročanstvu suđeno da vlada, uspeva da pobegne i odlučuje da preduzme sve što može kako bi uklonio opasnog konkurenta.

Budući da je delimično sniman na planini Fudži, "Krvavi presto" je dobar primer izvanrednog Kurosavinog vladanja okruženjem i načina na koji kroz prizore iz prirode doprinosi pričanju priče.

"Između neba i pakla"

Koliko je lako potkupiti nekoga novcem, moći i prestižom? Kurosava se tim pitanjem često bavio u svom stvaralaštvu, a dobar primer je ova adaptacija romana američkog književnika Eda Mekbejna "King’s Ransom" .

Mifune je ponovo u glavnoj ulozi kao Kingo Gondo, bogati preduzetnik koji verujući da mu je sin kidnapovan, mora da plati otkup koji će mu doneti potpuno bankrotstvo i kraj karijere. 

Međutim, nakon što otrije da je otmičar pomešao Gondovog sina sa drugim detetom, priča se pomera sa lične krize na pitanje - koja je cena ljudskog života.

Ovaj Kurosavin film dobio je i holivudski rimejk i to u vidu filma "Ucena" sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi.

"Živeti"

Kurosava u jednom od njegovih najdirljivijih ostvarenja ispituje pogubnost birokratije, roditeljske muke i problematiku kolektivnih emocija koje jednu naciju lako mogu da odvedu u katastrofu.

Međutim, u svojoj srži, ovaj film je priča o životu i smrti - o tome šta znači živeti, a šta dostojanstveno umreti.

Kao i u svim njegovim filmovima, Kurosava je učestvovao u radu na scenariju, a delimično se oslanja na Tolstojevu novelu "Smrt Ivana Iljiča".

U glavnoj ulozi je Takaši Šimura, koji otkriva da mu je ostalo manje od godinu dana života. On u tom periodu mora da se suoči ne samo sa neminovnošću smrti, nego i ispraznosti njegovog života.

"Živeti" mnogi smatraju kulminacijom prve faze Kurosavninog stvaralaštva, u kojoj je pokazao svoje majstorstvo, dubinu duše i snagu emocija.

Komentari (1)

Kultura