Aktuelno iz kulture

Poznati filmski zaljubljenici za Euronews Srbija preporučuju: Naslovi 50. Festa koje obavezno treba pogledati

Komentari

Autor: Staša Rosić, Sonja Šulović

25/02/2022

-

09:11

Poznati filmski zaljubljenici za Euronews Srbija preporučuju: Naslovi 50. Festa koje obavezno treba pogledati
E-Stock/S.Kostic,Promo/Mihail Dudaš,Euronews,Printskrin/YT,Tanjug/D.Kujundžić - Copyright E-Stock/S.Kostic,Promo/Mihail Dudaš,Euronews,Printskrin/YT,Tanjug/D.Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni 50. Fest pod sloganom "Novi hrabri svet", večeras otvara domaća premijera filma "Banović Strahinja" reditelja Stefana Arsenijevića. 

Publika će do 6. marta imati prilike da premijerno pogleda 88 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova svetske produkcije, u šest različitih programskih celina, a ponudiće i najnovije domaće filmove u koprodukciji sa mnogim inostranim partnerima i fondovima.

Prestižna nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena izuzetnim ličnostima iz sveta filma - proslavljenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

U izobilju hvaljenih ostvarenja koje će Beograđani i njihovi gosti moći da gledaju tokom Festa, teško je opredeliti se kojima od njih treba posvetiti pažnju.

Za Euronews Srbija popularni glumci, filmski, ali i književni kritičar, kao i muzičarka izdvajaju po dva naslova koja ne bi trebalo propustiti na najvećem filmskom festivalu u regionu.

Vojnov: Filmovi za pravi festivalski ugođaj

"Ako imate vrlo malo vremena, na Festu pravi festivalski ugođaj mogu vam pružiti 'Evolucija' Kornela Mundruca i 'Mrak' Dušana Milića", kaže za Euronews Srbija Dimitrije Vojnov, dramaturg, scenarista, glumac i filmski kritičar. 

E-Stock/Strahinja Kostic

Dimitrije Vojnov

U filmu "Evolucija" tri generacije jedne nemačke porodice, od vremena Drugog svetskog rata do današnjeg Berlina 21. veka, ne uspevaju da se izbore sa teretom prošlosti u društvu koje se još uvek nosi sa ranama svoje istorije.

Koliko dugo se traume nasleđuju i koliko događaji iz prošlosti definišu našu sadašnjost? Koliko dugo moramo da nosimo tuđe breme i možemo li odlučiti kako i za koju cenu da ga se rešimo? 

To su pitanja sa kojima se suočio reditelj Kornel Mundruco.

"I  Mundruco i Kata Veber su u 'Evoluciji' adaptirali svoju vrlo uspelu predstavu u formalno izazovan film koji ispituje temu Holokausta i antisemitizma koji ga je nadživeo. Mundruco je reditelj u punoj snazi i afirmisanosti i sa ovim filmom je učestvovao u Kanu prošle godine", kaže Vojnov.

Drugi film koji sagovornik Euronews Srbija neizostavno preporučuje je "Mrak" Dušana Milića, koji ima svetsku premijeru na Festu.

"Reč je o art haus filmu strave o teskobnom životu preostalih Srba u kosovskim enklavama, energičan i uzbudljiv film koji nudi jedno osobeno autorsko i žanrovsko sagledavanje teme", kaže Vojnov.

Taj film prati Milicu koja živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. 

Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. 

Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a? 

Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste…

U filmu, između ostalih, igraju Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov i Nikola Rakočević, a biće prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa.

Film "Banović Strahinja" gledaće i Anđela Jovanović i Momčilo Otašević

Glumac Momčilo Otašević zvezda je filma "Posle zime" koji se nalazi u takmičarskoj selekciji Festa.

U tom ostvarenju, pet prijatelja iz malog crnogorskog grada, u kasnim dvadesetim, trude se da sačuvaju prijateljstva iako ih razdvajaju kilometri. 

Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se mladost naglo završava. Posle zime, svako od njih mora da izgradi novi svet za sebe.

Film je prikazan na Festivalu u Karlovim Varima u okviru programa "Istočno od Zapada", prošle godine, kada je Gran pri tog festivala pripao Stefanu Arsenijeviću za "Banović Strahinju".

Reč je o filmu koji je inspirisan epskom pesmom "Banović Strahinja", u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka. Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav.

Film prati priču Strahinje i njegove žene Ababu, koji su napustili Ganu. Uspeli su da stignu do Nemačke, ali su ih deportovali nazad u Beograd.

Srbija možda nije Nemačka, ali Strahinja daje sve od sebe da započne novi život - vredno radi da dobije azil, trenira fudbal za lokalni klub i volontira za Crveni krst. 

Proces je, međutim, dugotrajan, i Ababu, strastvenu ženu koja želi da postane glumica u Londonu, njihov život ne ispunjava. 

Jedne noći stiže nova grupa Sirijaca, na putu u Zapadnu Evropu. Jedan od njih je Ali, harizmatični levičarski aktivista. Ababu mu se isprva ruga, ali već sledeceg dana, bez objašnjenja, odlazi s njim iz Srbije. 

Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih: iz ljubavi.

"Drago mi je zbog uspeha 'Banović Strahinje' u Karlovim Varima, a pošto tada nisam stigao da pogledam film, sigurno ću ga pogledati na Festu", rekao je Otašević za Euronews Srbija.

Promo Mihail Dudaš, Prinskrin/Youtube/SUPERSTAR TV

Anđela Jovanović i Momčilo Otašević

Mlada glumica i pevačica Anđela Jovanović, koja poslednjih dana radi na novim projektima i promoviše svoju novu pesmu i spot "Vatra" kaže da na Festu, takođe, neće propustiti film Stefana Arsenijevića.

"Film 'Mrak' i 'Titan' su, takođe, nešto što bih obavezno pogledala na ovogodišnjem Festu", kaže Jovanović za Euronews Srbija.

Inače, film "Titan" rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu. 

Ova neobična filmska priča koju je teško smestiti u određeni žanr, govori o mladoj ženi koja je kao dete preživela saobraćajni udes sa teškom povredom glave, i kasnije tokom života postala ubica sa čudnim seksualnim apetitima.

Film je skandalizovao i šokirao publiku, a mediji su ga opisivali kao "najstrašniji i najslađi film o ženi koji je ikada snimljen, a snimila ga je žena".

Isti film će pogledati i glumica Miona Marković, upitana da izdvoji samo dva naslova koja bi pod obavezno trebalo pogledati.

"Izabrala bih jedan domaći i jedan strani koji sigurno neću propustiti, a to su 'Heroji radničke klase' i 'Titan'", kaže Marković za Euronews Srbija.

Perišić: Film "Paralelne majke" obećava

"Heroji radničke klase" su na listi i teoretičara književnosti, kritičara i pisca dr Igora Perišića.

Printscreen YouTube/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Igor Perišić

Taj film govori o Lidiji, ženi koja kontroliše radnike na novootvorenom gradilištu kontroverznog investitora. Zaposleni su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava, a glavna junakinja mora da se opredeli na čijoj je strani.

U glavnoj ulozi je Jasna Đuričić, dobitnica priznanja za najbolju evropsku glumicu.

"Imam opravdanih sumnji da se na osnovu prigodnog levičarskog poriva mogu napraviti ozbiljna umetnička dela, uz naravno časne izuzetke poput recimo Vladimira Majakovskog ili Džona Lenona. Mada iz tog šinjela načelno izlazi, film `Heroji radničke klase` Miloša Pušića pre svega intertekstualnom melodičnošću naslova privlači pažnju. Biće zanimljivo proveriti da li je režiser dobacio do opore i otrežnjujuće višeznačnosti izvan svakog direktnog aktivizma, što je uspelo pomenutom Lenonu u pesmi-inspiraciji `Working Class Hero`", ističe dr Perišić.

Ako bi morao da izdvoji još samo jedan naslov koji bi trebalo pogledati na ovogodišnjem Festu, onda je izbor film "Paralelne Majke" Pedra Almodovara.

"Uvek je neizvesno da li će se uvrnuta imaginacija Pedra Almodovara premetnuti u toplu dramsku emociju ili u samosvrhovito poigravanje treš estetikom. Novi film `Paralelne majke` оbećava i jedno i drugo: zaplet nalik telenovelama u sebi nosi potencijal sopstvene tragičke sublimacije.

Nagrada za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji kao i nominacija za Oskara za Penelope Kruz nagoveštavaju da Španac verovatno opet pokazuje da na filmu voli žene kao retko koji drugi savremeni umetnik", kaže sagovornik Euronews Srbija.

Na prvi pogled programa jubilarnog 50. Festa i ako bi morala da izdvoji samo dva ostvarenja, Maja Cvetković iz "E-playa" kaže da bi onda obavezno pogledala "Paralelne majke" i "Točak sreće i fantazije".

"Gledala sam sve filmove Almodovara, pa bih naravno uvrstila u tu listu i ovaj najnoviji. Pošto sam zaljubljenik u japansku kulturu pogledala bih i `Točak sreće i fantazije` japanskog reditelja Ryusuke Hamaguchi", kaže priznata muzičarka.

Prinskrin/Youtube/E-Play band

Maja Cvetković

"U tri priče, muškarci i žene kruže jedni oko drugih dok ležerno i surovo dele intimnosti, izražavaju želje i sumnje", o filmu s potpisom reditelja Rajusuke Hamaguči kritičar Njujork tajmsa.

 

Zvanični sinopsis glasi: Meiko se zaprepasti kada shvati da je muškarac prema kome njena najbolja drugarica počinje da gaji osećanja zapravo njen bivši momak; Sasaki planira da iz osvete prevari profesora na koledžu, koristeći svog prijatelja sa klase, dok Nacuko nailazi na ženu koja izgleda kao da je neko iz njene prošlosti…

 

Kako do ulaznica za Fest 

Organizatori festivala nedavno su saopštili da su zbog velikog interesovanja publike za 50. Fest, u prodaji dodatne ulaznice za sve dvorane i sve projekcije.

Fest/Promo

 

Posebno interesovanje vlada za večerašnje svečano otvaranje, kao i za ceremoniju svečanog zatvaranja 6. marta na istom mestu, kada će koncert filmske muzike čuvenog Džona Vilijamsa održati Simfonijski orkestar RTS.

Traži se i karta više za Gala program u Cineplexx bioskopima Galerija i Ušće, kao i za Glavni takmičarski program u velikoj sali Kombank dvorane. Izdvojili su se i bioskopi koji su imali redove ispred svojih blagajni: Dvorane kulturnog centra u Kolarčevoj i Bioskop Fontana na Novom Beogradu.

Ulaznice za Fest mogu se nabaviti na prodajnim mestima Tickets Vision-a i onlajn na sajtu tickets.rs (za projekcije u Kombank dvorani i Domu omladine), kao i na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju: Kombank dvorana, Dom omladine, Dvorana kulturnog centra Beograda, Cineplexx Galerija, Cineplexx Ušće, Jugoslovenska kinoteka - Uzun Mirkova, Bioskop Fontana.

Komentari (0)

Kultura