Aktuelno iz kulture

Osam filmova za koja niste znali da su rimejkovi starijih ostvarenja

Komentari

Autor: Staša Rosić

16/07/2022

-

19:31

Osam filmova za koja niste znali da su rimejkovi starijih ostvarenja
Osam filmova za koja niste znali da su rimejkovi starijih ostvarenja - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Da Holivud voli da "reciklira" stare ideje nije nikakva novost. Beskrajni nastavci, prednastavci i rimejkovi već decenijama omogućavaju redovne prihode filmskim studijima, čak i kad mašte ponestane.

Ipak, nekada je opravdano sa određene vremenske distance osvrnuti se na neka dela i ako to autori urade na pravi način, moguće je čak i da ih nadmaše.

To je slučaj sa ovim popularnim filmovima na čije su originale mnogi potpuno zaboravili. 

"Bornov identitet"

Istoimena knjiga iz 1980. prvi put je ekranizovana 1988. kao tv film, ali je on pao u zaborav, do 2002. godine, kada je premijerno prikazan prvi u nizu filmova o Džejsonu Bornu.

Priča počinje spasavanjem davljenika koga pronalaze italijanski ribari. Skoro mrtav i sa znacima amnezije, on u leđima nosi metke, a ispod kože na bedru skriven je broj računa u švajcarskoj banci. Iako ništa ne zna o svom identitetu i prošlosti, on očigledno poseduje razna znanja i veštine.

U sefu u Cirihu pronaći će gomilu pasoša, novac, automatsko oružje, ime Džejson Born, kao i adresu u Parizu, ali ubrzo shvata da je, iako on sam nikoga ne poznaje, okružen ljudima koji poznaju njega i koji mu ne žele dobro.

"12 majmuna"

Jedna od najpoznatijih naučno-fantastičnih uloga Brusa Vilisa zasnovana je na kratkom francuskom filmu "La Jetee" iz 1962. 

Universal Studios otkupio je prava na taj film, a zatim ga pretvorio u dugometražno igrano ostvarenje, koje je režirao legendarni Teri Gilijam.

Film nas vodi u 2035. godinu kada je nepoznati virus gotovo u potpunosti iskorenio ljudski rod. Malobrojni preživeli su se sakrili u podzemlje i napravili vremeplov. 

U nadi da će uspeti da promeni prošlost, tim naučnika u mašinu stavlja zatvorenika Džejmsa Kola kako bi razotkrio terorističku organizaciju "12 majmuna" koja je stvorila virus. Međutim, zbog greške u sistemu Džejms dospeva u 1990. godinu, vreme u kom apokalipsa nije bila ni u najavi, i on zbog svoje neverovatne priče završava u ludnici, gde upoznaje Džefrija Goinsa (Bred Pit), sina stručnjaka za viruse.

"Vanila Skaj"

Jedna od najupečatljivijih uloga Toma Kruza zapravo je u filmu koji je rimejk španskog "Abre los ojos" ili "Otvori oči". 

U tom filmu, Kruz je Dejvid Ejmes, mladić koji se nehajno odnosi prema svemu što ima. Međutim, on doživljava automobilsku nesreću zbog koje je prinuđen da uradi plastičnu operaciju lica i promeni lični opis do neprepoznatljivosti.

Ta operacija kao i poznanstvo sa misterioznom devojkom (Penelope Kruz) dovešće dotoga da se u njegovoj glavi izmešaju stvarnost i mašta, a David zapada u stanje totalne psihoze.

Interesantno je da je Penelopa Kruz igrala u oba filma.

"Turista"

Film iz 2010. godine sa Džonijem Depom i Anđelinom Džoli rimejk je francuskog ostvarenja iz 2005. koje je nosilo naziv "Antoni Cimer", sa Sofi Marso i Ivanom Atalom.

Iako je "Turistu" gledao daleko veći broj ljudi, original se smatra boljim.

U svakom slučaju, priča prati američkog turistu koga razigrani flert sa nepoznatom ženom uvlači u mrežu intrige, romanse i opasnosti. 

Tokom neplaniranog puta u Evropu, da bi zalečio slomljeno srce, Frenk susreće Elis, neobičnu ženu koja se smišljeno i sa skrivenom namerom, upoznaje se njim. U prelepom ambijentu Pariza i Venecije, njihova burna romansa se, ubrzo, pretvara u komplikovanu mrežu opasne obmane. Za petama su im Interpol, italijanska policija i ubice iz Rusije.

"Čarobnjak iz Oza"

Čarobnjak iz Oza smatra se jednim od najgledanijih filmova svih vremena, ali je manje poznato da je reč o rimejku nemog filma iz 1925. godine.

Oba ostvarenja, zasnovana na dečjoj knjizi "Čudesni čarobnjak iz Oza" i prate devojčicu Doroti Gejl, koju je tornado preneo iz njenog doma u Kanzasu do čarobne zemlje gde uz pomoć novostečenih prijatelja, traži način da se vrati kući. 

"Miris žene"

Jedan od filmskih klasika "Miris žene" iz 1992. godine, zapravo je rimejk italijanskog "Profumo di donna" (1974). 

Priča govori o srednjoškolcu Čarliju Simsu (Kris O' Donel) koji je stipendista na jednoj od najboljih privatnih srednjih škola. Kako bi popravio "tanak" đački budžet, počinje da tokom vikenda brine o alkoholičaru i pukovniku u penziji Frenku Slejdu (Al Paćino) koji je nakon nesreće u vojsci izgubio vid.

Među njima se rađa čvrsto prijateljstvo i on od Slejda uči sve o životu.

"Gospodin Dids"

Jedan od najuspešnijih filmova Adama Sendlera iz 2002. godine zapravo je rimejk ostvarenja iz 1936. godine po imenu "Gospodin Dids ide u grad" koje je režirao Robert Kapra. 

Iako ove filmove deli više decenija, premisa je ista: šta se dešava kada pošten i jednostavan čovek iznenada dođe do velike količine novca i upadne u društvo gradskih "ajkula", koje žele da ga iskoriste. 

Frenk Kapra je za svoj film dobio Oskara.

"Stigla vam je pošta"

Legendarna romantična komedija iz 1998. rimejk je filma "Prodavnica iza ugla" (1941), a on je, opet, zasnovan na mađarskoj predstavi "Parfimerija" (1937).

Sve tri produkcije su, svaka u svoje vreme, smatrane klasicima. 

U hit filmu iz devedesetih Ketlin je vlasnica lokalne knjižarice, a Džo veliki magnat i vlasnik lanaca moderno opremljenih knjižara, koji bi ceo svet da pretvori u veliki tržni centar. 

Njih dvoje su suparnici u poslu, ali su i srodne duše, mada to ne znaju. Svako veče, njih dvoje se dopisuju putem mejla, ona pod nadimkom "Shopgirl", a on pod nadimkom "NY152". Na internetu se savršeno razumeju, ne sluteći da se svako od njih dopisuje sa svojim najvećim neprijateljem.

Komentari (0)

Kultura