Aktuelno iz kulture

Čekajući "Avatar 2": Pet filmova koji gledaocima pružaju pravi vizuelni spektakl

Komentari

Autor: Staša Rosić

12/07/2022

-

21:44

Čekajući "Avatar 2": Pet filmova koji gledaocima pružaju pravi vizuelni spektakl
Čekajući "Avatar 2": Pet filmova koji gledaocima pružaju pravi vizuelni spektakl - Copyright Prinstscreen YouTube/Warner Bros. Pictures, Apex Clips, The Film Student, 20th Century Studios

veličina teksta

Aa Aa

Film "Avatar" Džejmsa Kamerona i danas drži prvo mesto po zaradi na bioskopskim blagajnama nakon što je tokom prikazivanja zaradio nešto manje od tri milijarde dolara. 

Iako bi se mnogi složili da njegova priča nije naročito originalna, ono što mu je donelo takav uspeh bili su do tog trenutka neviđeni vizuelni efekti i maštovito osmišljen svet Pandore koji i danas, trinaest godina nakon njegovog premijernog prikazivanja izgledaju spektakularno.

I dok čekamo drugi deo tog ostvarenja, vredi podsetiti se drugih filmova koji mogu da se pohvale takvim kvalitetima i koji zasigurno važe za vizuelne spektakle. 

"Blade Runner" (1982)

Film koji je na našim prostorima preveden kao "Istrebljivač" popularizovao je takozvanu sajber pank estetiku, koja je i decenijama nakon njegovog prikazivanja u bioskopima uticala na stvaraoce iz svih oblasti umetnosti.

Futuristički triler Ridlija Skota govori o Los Anđelesu 2019. godine kada policija otkriva da je četvoro smrtonosnih androida pobeglo iz svemirske kolonije da pronađe svog tvorca na Zemlji. 

Bivši policajac Rik Dekard, stručnjak za razlikovanje ljudi od "replikanata", zadužen je da ih pronađe.

Vizuelni efekti u ovom filmu pravi su praznik za oči, naročito u kombinaciji sa svevremenom Vangelisovom muzikom.

"Dan nezavisnosti" (1996)

Dešavanja u "Danu nezavisnosti" potpuno su suprotna onim u "Avataru", budući da su u ovom filmu vanzemaljci došli na Zemlju. Ipak, bio je to jedan od filmova koji je napravio prekretnicu u upotrebi specijalnih efekata i kao i "Blade Runner", vreme ga nije "pregazilo".

Tome je sigurno doprineo i budžet od impresivnih 71 milion dolara, ali i majstorska režija Rolanda Emeriha. 

U ovom filmu, planetu Zemlju ujedinjuje zajednički neprijatelj - vanzemaljci, a Amerikanci preuzimaju na sebe zadatak da odbiju napade zlih osvajača iz svemira. 

Vredi napomenuti da su za potrebe ovog filma izgrađene minijaturne replike svih poznatih građevina u gradovima koji su prikazani, zbog čega su scene realistične i danas, kada su kompjuterski generisani efekti odmakli daleko od tog perioda.

"Prometej" (2012)

"Prometej" nije pobrao naročito mnogo pohvala za samu priču, koliko za vizuelne efekte i besprekorno odabrane lokacije za snimanja. Svaki kadar iz ovog filma mogao bi da posluži kao umetničko delo za sebe.

U ovom ostvarenju Ridlija Skota tim istraživača otkriva trag o poreklu ljudske vrste koji ih odvodi na napeto putovanje u tamne delove svemira gde će se upustiti u zastrašujuću bitku od koje zavisi opstanak čovečanstva. 

"Međuzvezdani" (2014)

Mešavina kompjuterski generisanih efekata, praktičnih "caka" i odličnog odabira lokacija iz stvarnog sveta, učinili su ovaj film Kristofera Nolana pravom poslasticom za oči.

Od svemirskih crvotočina, do prikaza ekosistema sa udaljenih planeta, gledaoci uživaju u vizuelnim spektaklima, dok prate težnje glavnih junaka da za svoje potomke ostave bolji svet. 

U bliskoj budućnosti inženjer i pilot Kuper (Metju Mekonahi), nakon klimatskih promena i svetske krize napušta svoju farmu i pod okriljem starog mentora kreće u misterioznu svemirsku avanturu. Njegova misija je da pronađe novu planetu gde je moguć ljudski život.

"Dina" (2021)

Dok su boje u filmu "Avatar" vedre i živopisne, u "Dini" su nešto svedenije, ali podjednako zadivljujuće. 

Priča prati mladog Pola iz kuće Atreides, rođenog za velike stvari, koji mora da otputuje na Arakis, najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje porodice i svog naroda. Kada dođe do sukoba oko ekskluzivne distribucije najcenjenijim resursom koji postoji, najvrednijem elementu galaksije koji se nalazi samo na toj planeti i koji može otključati najveći potencijal čovečanstva, preživeće samo oni koji mogu da pobede svoj strah.

Deni Vilnev je do sada najuspešnije uspeo da oslika svet iz istoimenih romana Frenka Herberta, a trenutno priprema i nastavak tog ostvarenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura