Aktuelno iz kulture

Frensis Ford Kopola podelio važnu lekciju koju je naučio od Dušana Makavejeva: "Bio je divan reditelj"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / CNN

06/09/2022

-

20:09

Frensis Ford Kopola podelio važnu lekciju koju je naučio od Dušana Makavejeva: "Bio je divan reditelj"
Frensis Ford Kopola podelio važnu lekciju koju je naučio od Dušana Makavejeva: "Bio je divan reditelj" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni reditelj Dušan Makavejev, jedan od osnivača crnog talasa, bio je veliko ime u svetu filma, čak i u Holivudu. 

Poznato je da je čuveni Frensis Ford Kopola, čiji se filmovi nalaze na listama najboljih svih vremena izuzetno cenio Makavejeva i na njegov poziv, posetio Beograd i bio gost Festa.

Sada se u emisiji "Extraordinary" ("Izuzetni") na američkoj mreži CNN, čiji domaćin Farid Zakarija prisetio svog jugoslovenskog kolege i jednog saveta koji mu je reditelj dao.

Upitan zašto je tako specifičan kada je reč o načinu na koji snima filmove, Kopola je rekao: "Jedan divan reditelj Dušan Makavejev rekao mi je jedno dobro pravilo: kada snimite sve stvari, odlučite šta je najbolja stvar koju imate, druga najbolja stvar i treća najbolja stvar. Uzmite najbolju stvar koju imate i učinite je krajem filma, a drugu najbolju stvar učinite početkom filma, a treću stavite između". 

Kopola je rekao da je takav pristup smatrao vrlo pametnim.

"Naravno, želite da osvojite publiku u toj prvoj sceni, ali to nije toliko važno, koliko ono što želite da uradite na kraju filma, kad želite da odu sa nečim divnim, jer će onda reći svim prijateljima da pogledaju film. Kraj se računa dvostruko u odnosu na bilo koji drugi deo filma", dodao je on.

Dirljivi oproštaj od Makavejeva

Kada je Makavejev preminuo 25. januara 2019. godine, Kopola je njegovoj supruzi Bojani uputio telegram saučešća u kom je napisao: "Veoma sam se ražalostio kada sam čuo za Dušanovu smrt. Primi moje saučešće, Bojana. On će živeti večno, a bio je tako jedinstvena i mila osoba".

Poslednje "Zbogom" uputio je i meksički oskarovac Alfonso Kuaron, a Vim Venders poručio da će zauvek ostati jedan od velikih majstora filma.

profimedia

Dušan Makavejev

"Vest da je Dušan preminuo pogodila me je kao udarac čekićem. Čovek takve vitalnosti imaginacije, tako mladog duha. Uvek ću čuvati uspomene na Dušana i one u vezi sa Evropskom filmskom akademijom i sa Umetničkom školom u Hamburgu kada je nedelju dana boravio kod nas. Zauvek će ostati jedan od velikih majstora filma, a njegov osmeh urezan je u srcima svih nas", poručio je Venders u telegramu.

Dušan Makavejev je rođen 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić, prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. 

Diplomirao je psihologiju i filmsku režiju. Majstor filmske alegorije, na filmsko platno prvi je doneo teme erotskog i nagonskog u čoveku, a prvi domaći horor film "Pečat" snimio je davne 1955. godine u kom je glavnu ulogu igrao Jovan Ćirilov. Neka od najznačajnijih ostvarenja Makavejeva su: dokumentarac "Parada" iz 1962, igrani filmovi "Čovek nije tica" (1965) u kome se vidi njegova "karnevalska poetika" – kombinovanje dokumentarnog i igranog materijala, česta upotreba kamere iz ruke, ironija, razigranost, bizarni detalji, politička i erotska provokativnost. 

profimedia

Sa snimanja filma "Montenegro"

Seksualnost je često bila tema njegovih filmova, a najradikalniji primeri toga su "W. R. Misterije organizma" i "Sweet Movie". Cenzori su zabranili prikazivanje "Misterija organizma" 1971. koja je trajala sve do 1987, dok je "Slatki film" bio nekoliko godina zabranjen i u Velikoj Britaniji. 

Njegova čuvena ostvarenja su "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT" (1967) i "Nevinost bez zaštite" koji je osvojio Srebrnog medveda i nagradu međunarodne kritike.

Pored brojnih knjiga i tekstova posvećenih opusu Makavejeva, postoji i pesma koju je u slavu njegovog talenta napisao Raša Popov. U monografiji "Dodir večnosti" Nebojše Popovića, ovaj prerano preminuli filmski kritičar piše o svom susretu sa Makavejevim posle projekcije njegovog filma „Gorila se kupa u podne“ u bioskopu Zvezda. Kaže za Dušana Makavejeva da je čovek koji nas je svojom radoznalošću i nepogrešivim zagledanjem u suštinu iz filma u film menjao.

O njegovom životu i radu objavljena je knjiga "Teror i radost - filmovi Dušana Makavejeva" američke autorke Lorejn Mortimer.

Komentari (0)

Kultura