Aktuelno iz kulture

Rembrantova "Noćna straža" rekonstruisana pomoću veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2021

-

16:23

Rembrantova "Noćna straža" rekonstruisana pomoću veštačke inteligencije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kombinacija umetnosti i veštačke inteligencije omogućila je da se u amsterdamskom Rijks muzeju slika "Noćna straža" Rembranta van Rija sklopi.

Ovo je prvi put posle 300 godina da se Rembrantovo remek-delo ponovo izloži u originalnoj veličini, uključujući i delove koji su nedostajali, a koji su iscepani svega 70 godina pošto je Rembrant naslikao ovo delo.

Muzej je oduvek znao da je slika original daleko veća od poznate kopije koja je naslikana u isto vreme od strane Gerita Lundensa (veruje se da je ova kopija nastala oko 1655. godine).

Ceo postupak izrade ove rekonstrukcije počeo je prvo izradom fotografija visoke rezolucije "Noćne straže". Istraživači i restauratori koji su gotovo dve godine mukotrpno nadzirali posao koristeći bateriju visokotehnoloških skenera, rendgenskih zraka i digitalne fotografije, kombinovali su ogromnu količinu podataka koje su generisali sa Lundensovom kopijom da bi ponovo stvorili i odštampali trake koje nedostaju.

Zatim su stručnjaci prilagodili razmere dobijenih fotografija kako bi Ludensov rad uvećali do Rembrantovog originala, na kome su postojale manje razlike u postavci figura i predmeta.

Softver veštačke inteligencije je u svojoj bazi imao milione podataka koji su detaljno opisivali Rembrantov stil i boje.

"Pre oko 300 godina `Noćna straža` je preseljena iz Kluba gradske milicije, u Gradsku kuću, gde je morala da se smesti između vrata. Pošto je bila veća, neko je uzeo makaze i odsekao po malo sa svih strana. Najveći isečeni komad bio je širok oko 60 centimetara. To smo znali jer imamo kopiju iz 17. veka koja pokazuje celu kompozciju. Ipak, to je mala kopija, ali smo na osnovu nje uradili vrlo detaljne fotografije `Noćne straže` i pomoću softvera veštačke inteligencije uspeli da rekonstruišemo nedostajuće delove", objasnio je direktor Rajksa Tako Dibits.

Operacija "Noćna straža"

Digitalna kreacija koja će se prikazivati narednih meseci dolazi u okviru istraživačko-restauratorskog projekta pod nazivom "Operacija Noćna straža", koji je započet pre nešto manje od dve godine.

profimedia

Skoro dve godine stručnjaci radili na digitalnoj kreaciji čuvene Rembrantove slike

Nakon popuštanja mera holandskog zatvaranja zbog pandemije, muzej može primiti više posetilaca, ali još uvek samo oko polovinu svog uobičajenog kapaciteta.

Tokom projekta restauracije, slika je bila zatvorena u posebno dizajniranoj staklenoj sobi i detaljno proučavana od platna do završnog sloja laka.

Među tom gomilom podataka, istraživači su stvorili najdetaljniju fotografiju ikada napravljenu na slici kombinovanjem 528 digitalnih ekspozicija.

Slika iz 1642. godine poslednji put je podvrgnuta značajnoj restauraciji pre više od 40 godina nakon što ju je posekao čovek nožem.

Rembrant je ovo veliko platno, na kome je prikazan kapetan amsterdamske gradske milicije sa svojom četom, završio 1642. godine. Pripada kolekciji Amsterdamskog muzeja, ali je najčešće izložena u Rajks muzeju.

Zlatni vek Holandije

"Noćna straža" je jedno od najpoznatijih dela Zlatnog veka u Holandiji, koje je Rembrant naslikao na vrhuncu svoje karijere.

Slika je svetski poznata pod imenom "Noćna straža" još od 18. veka, ali to nije njeno pravo ime, niti je na slici predstavljen noćni prizor. Slika se zvala "Kompanija kapetana Fransa Baninka Koka i poručnik Vilem van Rujtenburh se spremaju za izlazak". Glazura, koja je do 18. veka nekoliko puta stavljana na sliku, zajedno sa prljavštinom, uticala je na to da slika bude veoma tamna, što je dovelo do pogrešnog zaključka da je to noćni prikaz. Iako je glazura početkom 20. veka skinuta, nadimak koji je slika dobila je ostao.

Komentari (0)

Kultura