Aktuelno iz kulture

Miri Banjac uručena Velika povelja 51. Brankovog kola

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2022

-

15:55

Miri Banjac uručena Velika povelja 51. Brankovog kola
Mira Banjac - Copyright Tanjug/Palić Film Festival/Damir Vujković

veličina teksta

Aa Aa

Na svečanom otvaranju 51. manifestacije "Brankovo kolo" glumici Miri Banjac je danas uručena "Velika povelja Brankovog kola" za životno delo, a "Statueta Branka Radičevića" pesniku Bratislavu Milanoviću.

Pola stoleća od osnivanja "Brankovoga kola" obeleženo je u Karlovačkoj gimnaziji pesničkim, dramskim i muzičkim programom, a Banjac je zahvaljujući se na priznanju nadahnuto govorila stražilovske Radičevićeve stihove prisećajući se ranijih nastupa na "Brankovom kolu".

Kako je istaknuto, Banjac je dobila priznanje za dugogodišnju saradnju i "nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Radičevića (1824-1853)".

Obeležavajući 175. godišnjicu štampanja prve knjige Radičević pesma u Beču "Brankovo kolo" je besedom o pesnikovom delu otvorio Milanović istakavši da je Radičević bio "dar srpskom narodu kakav se dobija samo jedanput u čitavoj jednoj epohi".

"Od objave njegovih pesama, u istoriji srpske poezije vreme počinje drukčije da se računa: poezija pre Branka i poezija posle. Bilo je i pre nagoveštaja da će se u srpskoj poeziji nešto promeniti. Prave promene doneo je on: njegov dar, strast prema poeziji i ljubav prema narodnom jeziku, njegova hrabrost pre svega", ocenio je Milanović.

U pesničkom delu programa nastupili su Boško Suvajdžić, Laslo Blašković, Dragica Stojanović, Goran Labudović Šarlo, Julija Kapornjai, Jelena Vujanović, Dragana Lisić i Tamara Rener, a nastupili su i Hor i ansambl novosadske Zmaj-Jovine gimnazije, operska pevačica Vesna Aćimović u klavirskoj pratnji Maje Grujić i glumica Vesna Čipčić.

Kako je najavljeno, na Stražilovu će sutra biti položeno cveće i zapaljena sveća na Radičevićevom grobu, a to će učiniti Božidar Mandić, ovogodišnji dobitnik nagrade "Stražilovo" za celokupni stvaralački opus, dok će kod "Brankovog čardaka" i spomenika srpskom pesniku biti uručena nagrada "Stražilovo" mladim pesnicima i održan tradicionalni "Stražilovski miting poezije".

Manifestacija traje do 19. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura