Aktuelno iz kulture

Montažerka Olga Košarić osvojila nagradu Filmskog festivala u Veneciji za ostvarenje "Da li ste videli ovu ženu?"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2022

-

13:28

Montažerka Olga Košarić osvojila nagradu Filmskog festivala u Veneciji za ostvarenje "Da li ste videli ovu ženu?"
Montažerka Olga Košarić osvojila nagradu Filmskog festivala u Veneciji za ostvarenje "Da li ste videli ovu ženu?" - Copyright Prinstscreen Vimeo/Non-Aligned Films

veličina teksta

Aa Aa

Olga Košarić, montažerka srpskog igranog filma “Da li ste videli ovu ženu?” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koji je premijerno prikazan na 79. Filmskom festivalu u Veneciji u takmičarskom programu "Nedelje kritike" (Settimana Internazionale della Critica), dobitnica je specijalne nagrade u kategoriji umetnika do 40 godina.

Tim povodom, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je čestitku.

"Čestitam Vam na osvojenoj nagradi na prestižnom Filmskom festivalu u Veneciji. Nagrada je potvrda Vašeg predanog rada i posvećenosti, čime ste ujedno doprineli promociji Srbije i naše kinematografije. Sigurna sam da će ova nagrada biti podstrek u Vašem daljem radu, a Vaš profesionalizam, odlučnost i fokusiranost doprineti boljem pozicioniranju srpskog filma u evropskim i svetskim okvirima", stoji u poruci ministarke Gojković.

Pre pomenutog ostvarenja, Košarić je montirala i sledeće kratkometražne i dugometražne filmove: "Intermeco", "Paraliza", "Ljubav", "Strano telo", "Telenovela: Sivo u koloru"…

"Da li ste videli ovu ženu?" je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Pored Ksenije Marinković koja tumači glavnu ulogu, u filmu glume: Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Reditelji su i autori scenarija za ovaj film, dok su direktori fotografije Aleksa Radunović, Marko Kažić i Milica Drinić. Za dizajn zvuka je zadužen Luka Gamulin, a kostimografkinja je Kristina Savić. Scenografiju su radile Iva Ilić i Milena Grošin, a šminku Ana Bibić i Slađana Vujković. Originalnu muziku potpisuje Stipe Škokić poznat i kao DJ Jock, a kao supervizor vizuelnih efekata radio je Vladan Đurić (studio “Primer").

Srpsko-hrvatsku koprodukciju "Da li ste videli ovu ženu?" (ranije poznatu pod naslovom "Metamorfoze") producirala je Čarna Vučinić u ime filmske kuće "Non-Aligned Films", a koproducenti su Damjan Knežević, Tijana Drakulić, Stefan Ivančić i Tena Gojić. Pridruženi producenti su Dragana Jovović, Ognjen Glavonić, Nevena Petrović i Miroslav Đurđević. Film je realizovan u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda i filmskom kućom “Dinaridi Film” iz Hrvatske. Film je podržao Filmski centar Srbije, kao i Hrvatski audiovizualni centar.

Komentari (0)

Kultura