Aktuelno iz kulture

Zdravko Čolić se dirljivim rečima oprostio od Kornelija Kovača: "Hvala ti, Bato, za sve"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2022

-

13:28

Zdravko Čolić se dirljivim rečima oprostio od Kornelija Kovača: "Hvala ti, Bato, za sve"
Zdravko Čolić se dirljivim rečima oprostio od Kornelija Kovača: "Hvala ti, Bato, za sve" - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Naxi Radio

veličina teksta

Aa Aa

Zdravko Čolić, jedna od najvećih muzičkih zvezda naših prostora, oprostio se od dugogodišnjeg saradnika Kornelija Kovača, koji je preminuo jutros u 81. godini života.

"Izgledalo je kao da ćeš zauvek biti tu. Hvala ti za muziku, za dela koja si stvarao, za reči pažnje i ljubavi koje si imao za sve nas. Obeležio si naše živote. Hvala ti, Bato, za sve!", stoji u objavi na zvaničnom Facebook nalogu legendarnog pevača.

Čolić je bio pevač Korni grupe Kornelija Kovača šest meseci i s njima snimio tri pesme "Gospa Mica gazdarica", "Kukavica" i "Pogledaj u nebo", ali je godinama kasnije izvodio pesme koje je za njega komponovao Kovač.

Iz pera čuvenog kompozitora izašle su neke od najlepših Čolićevih pesama kao što su "Ti si mi u krvi", "April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Mađarica" i mnoge druge.

U jednom intervju Kovač je ispričao kako je došlo do njihove saradnje.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Zdravka Čolića sam prvi put video u Ambasadorima, na Šlageru sezone. Imao je odličan nastup, bio mlad, zgodan, pokretljiv, dobro pevao. Sve! Doduše, mislio sam da je više u rokenrolu…", ispričao je kompozitor, dodavši da su u jednom trenutku ipak odlučili da se raziđu.

"Smatrao sam da on, i pored odličnog glasa, nije adekvatan pevač za tu vrstu muzike koju je svirala Korni grupa. Ali sam mu već tada rekao da je on odličan solo pevač, ali ne za bend. Zdravko se nije naljutio, iako mu nije bilo prijatno. Ali sam mu ja vrlo brzo, posle petnaest dana kako se vratio iz Beograda u Sarajevo, rekao: 'Čola, dođi na razgovor. Ajde da radimo pesme za tebe'", rekao je on.

Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine.

Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. Sa njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji. Član Indeksa postaje 1966. godine.

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura