Aktuelno iz kulture

Jasminka Petrović i Boris Kuzmanović laureati nagrade "Neven", u kategoriji popularna nauka neće biti dodeljena

Komentari

Autor: FoNet

19/09/2022

-

20:27

Jasminka Petrović i Boris Kuzmanović laureati nagrade "Neven", u kategoriji popularna nauka neće biti dodeljena
Jasminka Petrović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnja književna nagrada "Neven", koja se dodeljuje autorima dela za decu i mlade, pripala je Jasminki Petrović za knjigu "100 lica stolica", saopštila je organizacija Prijatelji dece Srbije.

Odluku o lauretau doneo je žiri u sastavu Jelena Panić Maraš, predsednica, Branko Stevanović i Dušan Pop Đurđev, a u obrazloženju se navodi da je birajući stolicu za noseći lik, naša poznata spisateljica ispripovedala mnoštvo događaja, avantura, raznolikih situacija uz obilje humora, zanimljivih obrta i poučnih priča.

Nagradu za najboljeg ilustratora dobio je Boris Kuzmanović za ilustraciju knjige „Babaroga“, odlučio

je žiri u sastavu Monika Lang, Manja Radić Mitrović i Slavimir Stojanović, predsednik žirija.

U kategoriji popularna nauka prijavljene su četiri knjige, a članovi žirija u sastavu Jelena Panić Maraš, Dušan Pop Đurđev i predsednik žirija Slobodan Bubnjević doneli su delikatnu odluku da se nagrada “Neven” ove godine ne dodeli u ovoj kategoriji.

"Mada za ovom vrstom literature postoji veliki komercijalni interes, po oceni žirija prošlogodišnja domaća produkcija naučnopopularnih izdanja izuzetno je bila oskudna, tako da među knjigama pristiglim na konkurs nijedno delo nije zadovoljilo nužne kriterijume da bi, pre svega, bilo nedvosmisleno svrstano u popularnu nauku, a potom steklo i prestižni status koji nagrada Neven podrazumeva“, navedeno je u obrazloženju odluke.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 6. oktobra, a čine je povelja, čiji je autor Dušan Petričić, i novčani iznos.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura