Aktuelno iz kulture

Jasminka Petrović je "Zvezda među zvezdama": "Karneval osmeha" otvorio festival "Pozorište zvezdarište"

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2022

-

13:08

Jasminka Petrović je "Zvezda među zvezdama": "Karneval osmeha" otvorio festival "Pozorište zvezdarište"
Jasminka Petrović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Dečji pozorišni festival "Pozorište Zvezdarište" nakon pauze od dve godine, u 17. izdanju počeo je mini spektaklom "Karneval osmeha" na trgu ispred Teatra "Vuk" i Gradske opštine Zvezdara.

Festival je svečano zvanično otvoren nakon tog događaja na Velikoj sceni "Aleksandar Aca Popović" Teatra "Vuk", kada je dodeljeno godišnje priznanje Saveta festivala "Zvezda među zvezdama".

Dobitnica festivalskog priznanja ove godine je Jasminka Petrović, književnica za decu čija dela su poslednjih godina obogatila repertoar dečjih pozorišta putem dramatizacije njenih nagrađivanih romana.

"Zahvalna sam festivalu kome čestitam 17. izdanje, a pre svega sam zahvalna vama, deco draga. I nešto bih da vam otkrijem. Kad sam bila sasvim mala, nisam mislila da ću postati pisac, već glumica. Stalno sam volela nešto da glumim. Tako smo se igrali gde sam ja uvek bila radio aparat, pa me druga deca kao ukljuce i onda ja krenem da pričam non stop, i tako mi se javila želja da budem pisac", izjavila je laureatkinja pri dodeli nagrade, a onda je kreativno sa scene animirala decu u publici, zadavajući im glumačke zadatke da pokažu kako zvuče kad su ljuti, tužni i srećni.

 

 

"Deco draga, čitajte knjige, idite u pozorište, svaki dan rastite i mnogo se radujte", zaključila je Jasminka Petrović.

Prethodni dobitnici nagrada su stvaraoci za decu: Branislav Milićević-Branko Kockica, Slobodanka Caca Aleksić, Ljubivoje Ršumović, Donka Špiček, i drugi.

Televizijska autorka i dramaturškinja Tatjana Peternek Aleksić ispred festivala je pročitala obrazloženje žirija za nagradu i istakla veliku produktivnost laureatkinje od 30 knjiga koje su prevedene na više od 25 jezika, a osvojile su nepregledan broj nagrada.

Ove godine aktuelan je uspeh filma "Leto kad sam naučila da letim" prema njenom istoimenom romanu, koji je imao blizu 200.000 gledalaca u Srbiji, a 2018. je ekranizovan i njen roman "O dugmetu i sreći" u vidu filma "Zlogonje".

Pod sloganom "Zvezdarište - utočište osmeha", 17. edicija festivala trajaće do 27. maja na scenama Malog pozorišta "Duško Radović", Pozorišta lutaka "Pinokio", "Pan teatra" i u Biblioteci - galeriji "Branko Miljković", dok je domaćin festivala Teatar "Vuk“, odnosno Ustanova kulture "Vuk Stefanović Karadžić”.

 

 

U veseloj atmosferi, uz animatore "Kinetrop teatra" na štulama i uz vešte žonglerke, zvezdarski predškolci izveli su svoj "Karneval osmeha", uz puno muzike, radosti, igre, druženja, crtanja po betonu, plesa sa kišobranima.

Predsednik opštine Zvezdara i predsednik saveta Festivala Vladan Jeremić rekao je da se dve godine nakon korona virusa čekalo na najlepšu sliku na svetu, a to je slika dečijeg osmeha.

On je poručio deci i roditeljima da uživaju u osmehu narednih pet dana festivala, i da će sigurno svi pronaći utočište u tim osmesima, i time je otvorio 17. Zvezdarište.

Prva festivalska predstava danas na repertoaru je bila "Snežana i sedam patuljaka" Pozorišta "Boško Buha", prema tekstu Ljubivoja Ršumovića, u režiji Snežane Trišić.

Danas od 18 sati biće izvedena predstava "Debela" u produkciji Pozorišta mladih iz Novog Sada, autorka drame je Silvija Šesto, dok je rediteljka Emilija Mrdaković.

U Takmičarskom programu biće izvedeno devet predstava iz regiona - Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, po izboru selektora - dramskog pisca i reditelja Željka Hubača, a o festivalskim nagradama i ove godine odlučuju Stručni i Dečji žiri.

Stručni žiri 17. Zvezdarišta radiće u sastavu: Miran Hajoš, pozorišni producent, Olivera Viktorović Ðurašković, glumica i Tijana Grumić, dramaturg, a u Dečjem žiriju biće 13 devojčica i dečaka uzrasta od 8 do 12 godina, učesnici šeste generacije programa "Mali pozorišni eksperti" koji vode mladi pozorišni profesionalci i pedagozi iz organizacije "Tri groša".

 

 

U Takmičarskom programu publika gledati još sedam predstava: "Bela griva" Pozorišta lutaka "Pinokio" u utorak u 11 časova na sceni tog teatra, "Tihi dečak" Pozorišta za decu Kragujevac - (utorak, u 18h na Sceni "Kult" Teatra "Vuk"), "Pinokio kakvog još niste videli" Kraljevačkog pozorišta (sreda, 25. maja u 11h na Velikoj sceni Teatra „Vuk“), "Peća i vuk" Ðečijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka (četvrtak, 26. maja u 11h, Velika scena Teatra „Vuk“).

Takođe, u selekciji su i komadi "Dečak sa koferom" Malog pozorišta "Duško Radović" (četvrtak, 26. maja u 13h u tom teatru), "Mala Frida" Kazališta "Žar ptica", Zagreb (u četvrtak od 18h na Velikoj sceni "Vuka") i "Za tvoje dobro" trupe Dah teatar iz Beograda, u petak, 27. maja u 11 časova takođe u "Vuku“.

Voditelji ceremonije programa bili su Predrag Kotur i Smiljana Popov.

Dugogodišnje partnerstvo i saradnja "Zvezdarišta" sa organizacijom "Assitej Srbija" nastavlja se i na 17. Zvezdarištu.

Nacionalni savez izvođačkih umetnosti za decu i mlade koji okuplja domaće pozorišne institucije, nezavisne trupe, umetnike i stručnjake aktivne u ovoj oblasti, domaćin je najvećeg svetskog događaja u ovoj oblasti "Assitej Artistic Geathering", koji se svake godine održava u drugom gradu u svetu, a u 2023. godini to će biti Beograd i Novi Sad.

U okviru Pratećeg programa, na susretu u sredu, 25. maja u 16 časova na Sceni „Kult“, biće održana Prezentacija Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade "Prekretnica 2023" (Assitej Artistic Geathering Turniong Point 2023).

Članica Izvršnog odbora "Assitej Srbije" Jovana Rakić predstaviće ovaj događaj čiju okosnicu čini specijalno međunarodno izdanje Festivala Assitej Srbija).

Istog dana u 18 časova, na Velikoj sceni Teatra "Vuk" biće izvedena predstava "Kabare Kuršlus" trupe "Kinetrop teatar",kao deo Pratećeg programa, namenjena je svim uzrastima.

Komentari (0)

Kultura