Aktuelno iz kulture

"Tihi dečak" dvostruki pobednik festivala pozorišta za decu FAS

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

10:01

"Tihi dečak" dvostruki pobednik festivala pozorišta za decu FAS
"Tihi dečak" dvostruki pobednik festivala pozorišta za decu FAS - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Tihi dečak" po tekstu Ane Duše i Tina Grabnara, Pozorišta za decu Kragujevac, osvojila je nagradu stručnog i pedagoškog žirija na dvostrukom izdanju festivala u organizaciji Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade (FAS), koji je večeras završen u Beogradu.

Ansamblu uspešne kragujevačke predstave dodeljena su oba priznanja FAS na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala u Malom pozorištu "Duško Radović".

Komad rađen u režiji Tina Grabnara koji potpisuje i tekst drame, takođe je nedavno osvojio Gran pri i postao pobednik Prvog međunarodnog festivala lutkarske umetnosti Mostar (FLUM 2021) koji je održan krajem septembra.

"Zbog izuzetno hrabre i zahtevne teme kojoj je pristupljeno sa velikom stvaralačkom energijom i originalnim pozorišnim rešenjima, stručni žiri je odlučio da nagradu dodeli predstavi 'Tihi dečak' Pozorišta za decu iz Kragujevca", navodi se u obrazloženju stručnog žirija FAS.

"Ansambl koji je disao kao jedno, ljudsko telo kao jedini rekvizit, pristup prijemčiv i deci i odraslima, učinio je da se ova predstava zaista izdvoji u izuzetnoj selekciji koju je FAS doneo ove godine", zaključuje se u pismenom saopštenju žirija.

Stručni žiri dvostrukog - drugog i trećeg izdanja FAS-a činio je po jedan član iz svakog od deset pozorišta koja su učestvovala na festivalu: Aleksandra Miladinović, Dijana Mitrović, Emil Kurcinak, Jovana Rakić, Jovana Cvetković, Jovan Popović, Jovan Caran, Marija Cvetković, Miloš Milovanović i Sonja Kotorčević.

Navedena predstava osvojila je i pedagoški žiri, koji je ove godine zasedao u sastavu: Dušan Blagojević, Sandra Maksimović i Suzana Plavanjac.

„Ako pozorište nije igra, onda nije ništa, a mi smo imali priliku da pogledamo predstavu koja ni iz čega, a uz pomoć mašte, nemuštim jezikom, priča priču o nepričanju”, rekli su iz pedagoškog žirija.

Prema njima, predstava usredsređena na glumačke potencijale - telo, glas, pokret, poziva decu da se integrišu u normalnost drugih, drugačijih, poziva sve da se odvoji od samozaljubljenosti i samodopadanja i da se približi ljubavi.

„Rediteljski promišljena, dramaturški vizionarska, uklopljena u odmereni muzički i kostimografski okvir - predstava - dramski proces, predstava melem i rana istovremeno”, navodi se u odluci ovog žirija, koji je u selekciji gledao svih 10 predstava.

Ovom prilikom dodeljeno je i prvo bijenalno priznanje - Nagrada za promociju prava dece i mladih na umetnost "Donka Špiček", namenjena profesionalcima koji svojim delovanjem doprinose afirmaciji, vidljivosti i razvoju kulture za decu i mlade.

Ljubivoje Ršumović, Ljubica Beljanski-Ristić i Jasminka Petrović, članovi žirija, odlučili su da ovo priznanje osvoji dramska umetnica Marijana Petrović, koja se kroz svoj profesionalni rad bavi afirmacijom i razvojem kulture za decu i mlade pune 43 godine.

Kako smatra žiri, mnogi umetnički sadržaji koje je Petrović osmislila i realizovala, zasnovani su na pažljivo odabranim, kreativnim i hrabrim idejama zasnovanim na kontinuiranom unapređenju prava dece i mladih na kulturu.

“Bez obzira na to da li se publici obraća kao glumica, rediteljka, profesorka, radio voditeljka, spisateljica ili prevoditeljka, Marijana Petrović nalazi inspiraciju u bogatstvu raznolikosti, poštujući vrednosti različitih kultura, a uz pridržavanje visokih standarda profesionalne etike", saopštio je žiri, dodajući kako laureatkinja ima mnogo sličnosti u profesionalnom radu sa Donkom Špiček.

"Obe su okrenute stvaralaštvu za decu i sa decom i to sa visokim standardom. Odlučne su i hrabre, istrajne, nepotkupljive, iskrene po svaku cenu, posvećene višim ciljevima, okrenute prosvetiteljskom radu i bez preke želje da budu obasjane svetlom reflektora", zaključio je žiri.

Domaćin festivala bilo je Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda, dok su predstave iz cele Srbije izvođene i na scenama Prvog prigradskog pozorišta - "Puls teatra" Lazarevac, Pozorišta lutaka "Pinokio" i Kulturnog centra "Magacin".

Pokrovitelji festivala su bili Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za kulturu, uz podršku Francuskog instituta, Teatroskopa i kompanije "Audiovox".

Komentari (0)

Kultura