Aktuelno iz kulture

Hoće li se u "Kući zmaja" ikada vratiti mlade Renira i Alisent?

Komentari

Autor: Variety

26/09/2022

-

18:39

Hoće li se u "Kući zmaja" ikada vratiti mlade Renira i Alisent?
Hoće li se u "Kući zmaja" ikada vratiti mlade Renira i Alisent? - Copyright Prinskrin/Youtube/HBO

veličina teksta

Aa Aa

Ako je za tvorce serije "Igra prestola" najveći izazov bio da domaštaju delove koje Džordž R. R. Martin još nije stigao da opiše u dugoočekivanim nastavcima književnog serijala "Pesma leda i vatre", onda je za produkciju "Kuće zmaja" najkrupniji zalogaj bilo sažimanje ogromne (izmišljene) istorije porodice Targarijen u "razumne" okvire. 

Kako bi priča bila dovoljno kompaktna za televizijski format, šourunneri Rajan Kondal i Migel Sapočnik odlučili su da za uloge princeze Renire i njene drugarice, a zatim kraljice Alisent odaberu po dve glumice: Mili Alkok i Emili Karei koje su igrale mlađe verzije tih protagonistkinja, a zatim Emu D'Arsi i Oliviju Kuk za tumačenje likova u odraslom dobu. 

Od 20. septembra, "Kuća zmaja" u proseku ima 29 miliona gledalaca po epizodi, a njena publika više-manje neprestano raste iz nedelje u nedelju, tako da deluje da se rizik isplatio.

(Ukoliko još niste gledali šestu epizodu, imajte u vidu da u ostatku teksta otkrivamo neke detalje koji bi mogli da vam pokvare ugođaj).

Šesta epizoda "Princeza i kraljica" koja je emitovana prošlog vikenda bila je prva u kojoj smo imali priliku da vidimo starije inkarnacije junakinja, a otvorila ju je mučna scena Renirinog porođaja.

Ono što je mnoge gledaoce koje su očarale mlade Alkok i Karei zanimalo nakon najave šeste epizode, bilo je da li će ih više ikada videti u "Kući zmaja", a jedan od reditelja Rajan Kondal nema ohrabrujuće vesti.

"Mislim, ne znam. Mlađe verzije Renire i Alisent nisu deo priče koju pričamo. To nije stvar koju trenutno radimo", rekao je on za Variety.

Iako ne isključuje mogućnost da upotrebe flešbekove i ističe da "ni za šta ne zatvara vrata", Kondal najavljuje da u nastavku prve, kao ni u drugoj sezoni, neće više biti tako drastičnih vremenskih skokova.

"Pripovedanje prilično prati ritam originalne serije 'Igra prestola'", kaže on.

Reditelj objašnjava da je proces odabira glumica za dve glavne uloge bio izuzetno komplikovan, jer im je bilo važno da gledaoci mogu da poveruju da su mlađa i starija Renira, zaista ista ličnost.

"Bili su nam potrebni sjajni glumci. To je definitivno bio proces. Koliko god da su Ema D’Arsi i Olivija Kuk sjajne, oni nisu imale zadatak da započnu priču. To je bila stvar koju smo naglašavali. Mislim da smo uspeli. Sve četiri glumice su bile sjajne i zaista sam ponosan na njih", rekao je Kondal.

Upitan kako su odlučili da se opredele u kom trenutku da naprave vremenski skok, odgovara da su se mnoge stvari desile prirodno tokom procesa pripovedanja.

"Scena sa Alisent u zelenoj haljini na svadbi bila je trenutak razdvajanja njih dve. Renira je lagala i otpustila Alisentinog oca. Alisent ju je podržala i garantovala za nju, a to joj se obilo o glavu. Ona je sve vreme igrala ulogu dobrog sluge. U tom trenutku je izašla s porukom: 'Ja sam od kuće Hajtauer i od sada se zalažem za sebe'. Dakle, znali smo da je to mesto gde želimo da završimo", objašnjava reditelj, hvaleći režiju kolege Sapočnika i scenario Sare Hes.

Mnoge je nedavno iznenadila vest da se Migel Sapočnik, drugi kreator serije "Kuća zmaja", povlači sa svoje pozicije i ostavlja Rajana Kondala da sam potpiše narednu sezonu ove serije.

Sapočnik je izgradio veliko ime u svetu televizijske produkcije, nakon što je režirao neke od najbolje ocenjenih epizoda "Igre prestola". Takođe je bio zadužen za režiju tri epizode "Kuće zmaja", uključujući i prvu. 

Tanjug AP/Jordan Strauss/Invision/AP

Migel Sapočnik

Prema pisanju Entertainment Weekly, "izvor upućen u situaciju" rekao je tom portalu da je reditelju bio potreban predah od dugogodišnjeg rada na franšizi i da će ostati u priči kao izvršni producent.

Kondal objašnjava da je za njegovu odluku znao još letos. 

"Znao sam da ga nešto muči. On nema više šta da dokaže u Vesterosu. Snimio je sve vrste bitki: dobra i zla, svetlosti i tame, fantazije i realnosti, sa zmajevima i bez njih. Rekao je šta je imao o vesterosu. Znao sam da uvek postoji mogućnost da će raditi samo jednu sezonu", objasnio je reditelj, dodajući da ipak oseća i uzbuđenje zbog onoga što ga tek čeka.

On kaže da je "dobar osećaj" svedočiti uspehu serije kojoj je dao toliko mnogo, naglašavajući da se nikada nije susreo sa tako velikim projektom.

"To je potpuno ludo. Teško je slaviti, jer je sve tako intenzivno i sveprožimajuće. Prva sezona zaista se preklopila sa radom na drugoj, koju već mesecima pišemo paralelno uz premijere i promocije. Tako da nema trenutka da se ode na neko mediteransko ostrvo i gleda u zalazak sunca, s ponosom na rad. Možda će taj dan doći, ali ne danas", rekao je Kondal.

Komentari (0)

Kultura