Aktuelno iz kulture

Neobični univerzum Džordža R. R. Martina: U čemu se razlikuju serija "Kuća zmaja" i knjiga "Vatra i krv"

Komentari

Autor: Staša Rosić

23/09/2022

-

08:23

Neobični univerzum Džordža R. R. Martina: U čemu se razlikuju serija "Kuća zmaja" i knjiga "Vatra i krv"
Neobični univerzum Džordža R. R. Martina: U čemu se razlikuju serija "Kuća zmaja" i knjiga "Vatra i krv" - Copyright Tanjug AP/HBO Max via AP

veličina teksta

Aa Aa

Broj gledalaca serije "Kuća zmaja" neprestano raste, a prema novim izveštajima kompanije HBO, svaku od prvih pet epizoda gledalo je u proseku 29 miliona ljudi, što je višestruko više od deset miliona, koliko je u prvih nekoliko dana prikazivanja pogledalo prvu epizodu. 

Veliki uspeh ova serija najvećim delom duguje maštovitom tvorcu Vesterosa, piscu Džordžu R. R. Martinu, po čijoj je knjizi "Vatra i krv" i nastala.

Ipak, neki delovi ove televizijske sage potpuno se razlikuju od Martinovog romana.

U slučaju da ga niste čitali, predstavljamo vam neke bitne razlike između serije i knjige.

Istorijski udžbenik nasuprot živopisnim pokretnim slikama

Glavna razlika između "Vatre i krvi" i "Kuće zmaja" je u samoj strukturi. Martin je svoju knjigu osmislio kao istorijsku knjigu, koju piše izmišljeni meštar Gildejn, dok serija prikazuje samo delić vekovima duge istorije dinastije Targarijen.

Kroz "Vatru i krv" Gildain govori i o izvorima na koje se oslanjao u svom radu, naročito vezano za Ples zmajeva, a svaki od njih daje nešto drugačiji pogled na ključne trenutke koji su se odvijali iza zatvorenih vrata.

Uzbudljivo je to što su tvorci serije imali priliku da sami odaberu verziju priča koje su odigrane u "Kući zmaja", naravno, s mnogo više detalja, nego što je to slučaj u knjizi, što će čak i za čitaoce knjige dešavanja u epizodama učiniti nepredvidljivim.

Turnir i šokantna scena porođaja

Prva epizoda "Kuće zmaja" u središtu ima dva ključna događaja: rođenje sina kralja Viserisa i kraljice Eme i turnir koji je napravljen u njegovu čast.

Scene borbe, kao i svađa između princa Dejmona i ser Kristona Kola odvija se paralelno sa bolnim porođajem kraljice Eme, nedugo nakon što je svojoj ćerki Reniri rekla da je rođenje deteta ženin odlazak na bojno polje.

Ipak, Emin porođaj i turnir se u knjizi ne dešavaju istovremeno, ali su autori na mudar način uspeli da kondenzuju dešvanja u jednoj epizodi istovremeno oslikavajući koliko je za kraljevstvo bio važan dolazak naslednika na svet.

Osim toga, Emina smrt na porođaju nije tako detaljno opisana u knjizi "Vatra i krv", ali Viserisova dilema da li da se odrekne Eme, kako bi bio siguran da će se njegov sin roditi, zapravo se dešava drugim likovima u knjizi - kraljici Alisi Velarion, majci kralja Džeherisa i supruzi lorda Rogara Barateona, koji odlučuje da spase naslednika.

Drugarice iz detinjstva

Interesantno je da u knjizi Renira i Alisent nisu bile naročito bliske, pre nego što se Alisent udala za Viserisa, ali su u "Kući zmaja" najbolje drugarice. 

To njihov razdor kasnije čini još bolnijim i daje težinu kasnijim epizodama.

Srećom po gledaoce, u seriji nije opisana verzija priče meštara Gildejna prema kojoj je Alisent bila ljubavnica Dejmonu i Džeherisu i da je čak bila sa Viserisom dok je kraljica Ema bila živa. 

U "Kući zmaja" nju otac, lukavi Oto Hajtauer, pritiska da se dodvori kralju kako bi postala njegova supruga.

To, očekivano, udaljava Reniru i nju i predstavlja osnovu za sve ono što će se među njima kasnije dešavati.

Borba sa Hraniteljem Kraba

U mnogo prilika serija se bavi događajima koji su u knjizi samo šturo pomenuti, stvarajući od njih epske slike. 

To je slučaj sa borbom Korlisa Valarion i Dejmona protiv zlog Hranitelja Kraba. To je prva velika borba prikazana u seriji, u kojoj smo mogli da naslutimo neverovatne borilačke veštine princa Dejmona,  ali u knjizi ona ne zauzima više od nekoliko redova.

Ljubavni život princeze Renire

"Vatra i krv" nudi nekoliko verzija onoga što smo gledali u četvrtoj epizodi "Kuće zmaja", ali nijedna se ne poklapa sa verzijom koju su odabrali tvorci serije.

Iako u knjizi neki izvori govore da je Kriston bio zaljubljen u Reniru i molio je da pobegne s njim, ali da ga je ona odbila. Prema drugom, je Renira sama izjavila ljubav Kristonu, nakon što je saznala da će morati da se uda za Lejnora. Tada je navodno Kriston odbija zbog svojih zaveta prema kraljevoj gardi, dok u seriji vidimo nešto sasvim drugo. Renira ga uspešno zavodi i započinje vezu s njim, što se u knjizi "Vatra i krv" ne dešava, ali će svakako imati dalekosežne posledice.

Uzbudljiva peta epizoda

Dešavanja u petoj epizodi koja je prikazana prošle nedelje, takođe mudro povezuju nekoliko događaja koja se u knjizi odvijaju u razmaku od nekoliko godina. 

Primera radi, Kriston jeste ubio Lejnorovog ljubavnika, ali u turniru i to dugo nakon Renirinog venčanja. Ipak, tvorci serije uspeli su vrlo vešto da povežu taj čin sa reputacijom koja je pratila "Igru prestola" i njenu čuvenu "Crvenu svadbu" i naprave pravi spektakl.

Još jedna važna stvar je što je cela epizoda u suštini posvećena Alisent. U knjizi je ona opisana kao zlobna, proračunata i sebična, ali u seriji su njeni motivi drugačije predstavljeni i ona postaje nešto prijemčivije ljudsko biće.

Na dramatičnost prošle epizode uticala je i scena Alisentinog dolaska na venčanje u raskošnoj haljini, kojom je zasenila čak i nevestu Reniru.

Iako se njena zelena haljina u knjizi samo pominje, u ovoj epizodi do punog izražaja kao signal ne samo Reniri nego i Viserisu da iz pasivnog posmatrača prelazi u igrača koji će ravnopravno doprineti "Plesu zmajeva".

Od naredne šeste epizode, koja će biti emitovana u nedelju 25. septembra, očekuje nas vremenski skok od deset godina nakon dešavanja koja smo videli u prethodnoj, tako da ćemo tek otkriti na koji način su u preostalih pet epizoda kreatori "Kuće zmaja" saželi veliki deo Martinove knjige.

Komentari (0)

Kultura