Aktuelno iz kulture

"Kuća zmaja": Ko je Džejson Lanister i u kakvoj je vezi sa Sersei, Džejmijem i Tirionom iz "Igre prestola"?

Komentari

Autor: Independent

05/09/2022

-

20:00

"Kuća zmaja": Ko je Džejson Lanister i u kakvoj je vezi sa Sersei, Džejmijem i Tirionom iz "Igre prestola"?
Prinskrin/Youtube - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Proteklog vikenda prikazana je treća epizoda "Kuće zmaja" na HBO u kojoj se spominje jedno ime poznato većini ljubitelja "Igre prestola".

Reč je o Džejsonu Lanisteru (Džeferson Hol), koji je zaprosio Reniru Targarijen (Ema D'Arsi), naslednicu kralja Viserisa I (Pedi Konsidin).

On je inače predak Sersei, Džejmija i Tiriona Lanistera, koje znamo iz "Pesme leda i vatre" Džordža R. R. Martina, ali i serije "Igra prestola" i koji su živeli u vreme oko 200 godina nakon dešavanja u "Kući zmaja".

Ako niste gledali prošlu epizodu te serije, imajte u vidu da u ostatku teksta otkrivamo detalje koji bi mogli da vam pokvare uživanje u njoj.

Pre nego što je Viseris umro, nameravao je da kraljevstvo ostavi svojoj ćerki iz prvog braka, princezi Reniri. Međutim, njegova udovica i druga supruga Alisent Hajtauer, protivno njegovoj volji, nedugo nakon smrti kralja krunisala je njihovog sina Egona II.

Porodica Lanister tada je stala na Egonovu stranu, dok su Targarijeni uglavnom bili na Renirinoj strani.

Džejson je ubijen u ratu, ali su njegovi žena i sin, ledi Džoana Lanister i Loreon Lanister preživeli i iz te loze potekli su i likovi iz "Igre prestola", piše Independent.

U toj seriji upoznali smo ser Tajvina Lanistera (Čarls Dens), koji je u detinjstvu bio prijatelj Erisa II Targarijena, poznatog i po nadimku "Ludi kralj".

Nakon što je Eris nasledio Gvozdeni presto 262 godine pre osvajanja, Tajvina je učinio najmlađim čovekom sa ulogom kraljeve Ruke.

Bez obzira na uspešno obavljanje funkcije, Tajvinovu reputaciju ugrozile su glasine da su njegova deca, blizanci Sersei (Lena Hidi) i Džejmi (Nikolaj Koster Valdau) u incestuoznoj vezi. 
Eris je tada Džejmija učinio svojim čuvarem, što je uloga koja podrazumeva odricanje od braka i nasledstva, što je za Tajvina značilo da njegov naslednik može biti samo Tirion. 

Međutim, Džejmi je ubio Erisa i omogućio dolazak na vlast Roberta Barateona, koji je potom za svoju ženu uzeo upravo Sersei, kako bi učvrstio svoju alijansu sa Lanisterima.

U međuvremenu, Erisovi preživeli naslednici Viseris i Deneris pobegli su u Esos, gde su pokušavali da pronađu podršku za svoj povratak na Gvozdeni presto. Upravo tu su započela dešavanja u "Igri prestola" 

"Kuća zmaja" prikazuje se nedeljom na HBO u devet sati, a ta kuća već je predstavila tizer za sledeću epizodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura