Aktuelno iz kulture

Zapleti, izdaje i '"drakaris" u prvoj epizodi - šta nam je donela premijera "Kuće zmaja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2022

-

12:24

Zapleti, izdaje i '"drakaris" u prvoj epizodi - šta nam je donela premijera "Kuće zmaja"
Zapleti, izdaje i '"drakaris" u prvoj epizodi - šta nam je donela premijera "Kuće zmaja" - Copyright Tanjug AP/HBO Max via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nakon završetka "Igre prestola" koji je retko koga ostavio ravnodušnim, na male ekrane stigla je i dugo očekivana serija koja nam govori o previranjima u dinastiji Targarjen otprilike dve stotine godina ranije. 

Ako je suditi po prvim utiscima kritičara i publike, serija "Kuća zmaja" opravdala je očekivanja - ocene su uglavnom pozitivne, a uglavnom se odnose kako na dobru glumu, kao i na to što mnogi ukazuju na sličnost sa "Igrom prestola", ali ne i na potpunu kopiju.

"Kuća zmaja" vodi nas skoro dva veka u prošlost u odnosu na "Igru prestola", jer se prva epizoda, kako je istaknuto, bavi događajima 172 godine pre smrti Ludog kralja Erisa i rođenja jedne od glavnih likova te popularne serije, njegove ćerke Deneris Targarjen.

Prva epizoda "Kuće zmaja" upoznaje nas sa gotovo svim glavnim likovima odmah - tu je kralj Viseris I Targarjen, njegova supruga kraljica Ema, kao i dva lika koji će verovatno biti centralni za čitavu seriju - Viserisov brat Demon i Viserisova ćerka Renira. Jedini lik koji bi, uz ovo dvoje, trebalo da bude glavna nit serije a još se nije pojavio, biće mladi Egon Targarjen.

Uz veličanstvene prikaze gvozdenog prestola, Zmajkamena, a pre svega zmajeva (uz poznato "drakaris" naređenje već u prvoj epizodi), "Kuća zmaja" obećava da će po atmosferi biti veoma slična "Igri prestola" što i nije čudo, i zbog čega su je kritičari, iako je još rano, na "Rotten Tomatoes" ocenili veoma dobro, kao i gledaoci na popularnom filmskom veb sajtu IMDB.

Takođe, već u prvoj epizodi bilo je prikaza svega onoga zbog čega je "Igra prestola" kritikovana i hvaljena istovremeno - sakaćenja, odsecanja glava, scene borbi, kao i gotovo potpuno necenzurisanih scena seksualne prirode.

Uz oprez kako ne bismo pokvarili užitak onima koji nisu upoznati nimalo sa istorijom Targarjena i žele sve prvi put da iskuse kroz seriju, uputićemo vas na ovaj tekst u kom smo pobrojali i bliže opisali glavne likove, a u kom se nalaze blagi "spojleri" samo kada je u pitanju inicijalni zaplet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura