Aktuelno iz kulture

Dve stotine godina pre "Igre prestola", plesali su zmajevi: Ko su glavni likovi u novoj seriji iz Sveta leda i vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/08/2022

-

22:18

Dve stotine godina pre "Igre prestola", plesali su zmajevi: Ko su glavni likovi u novoj seriji iz Sveta leda i vatre
Dve stotine godina pre "Igre prestola", plesali su zmajevi: Ko su glavni likovi u novoj seriji iz Sveta leda i vatre - Copyright Printscreen YouTube/HBO Max

veličina teksta

Aa Aa

Obožavaoci  "Igra prestola" konačno dobijaju novu poslasticu iz istog sveta - seriju pod nazivom "Kuća zmaja", koja će sasvim sigurno doneti jednako komplikovane zaplete, uzbudljive drame i neočekivane izdaje - a trebalo bi da vidimo i znatno više zmajeva nego u osam sezona "Igre prestola".

Serija "Kuća zmaja" inspiraciju crpi iz romana "Vatra i krv", u kom Džordž R.R. Martin opisuje događaje koji su se desili otprilike 200 godina pre onih u "Igri prestola", i pri tome se uglavnom fokusira na previranja i odnose u porodici Targarjen. U romanu "Vatra i krv", cartstvo targarjena je usred građanskog rata, jer vladari zmajeva, porodica Targarjen, ne mogu da se dogovore ko će naslediti gvozdeni presto.

Nakon propasti kralja Viserisa I Targarjena, postoji nekoliko kandidata za njegovog naslednika. Najznačajniji je njegov brat, Demon Targarjen, koji smatra da polaže najviše prava na presto. Međutim, stvari se dodatno zakomplikuju kada sam kralj proglasi drugu osobu - po njegovoj želji, na gvozdeni presto bi trebalo da sedne kraljeva prvorođena ćerka, princeza Renira Targarjen.

U borbu za vlast nad Sedam kraljevstava uključuje se i Renirin polubrat Egon, sin kralja Viserisa I i Alisent Hajtauer. Upravo sukob Egona i Renire izazvao je ono što se u istoriji Sedam kraljevstava naziva "Ples zmajeva" - razorni bratoubilački rat.

Mada se i dalje ne zna koji će sve elementi "Plesa zmajeva" biti uključeni u seriju, kao i da li će se pratiti samo glavna linija priče ili će biti i sporednih, nije loše da se pre prve epizode upoznamo sa glavnim likovima onako kako su opisani u knjigama, kao i glumcima koji ih tumače u seriji. Predstavićemo ih samo u osnovnim crtama, kako ne bismo pokvarili potencijalne zaplete (ili rasplete) u seriji.

Počasni pomen imaju ser Kriston Kol, u koga je bila zaljubljena Renira, kao i Mizerija Bela Pijavica, prostitutka koja se uzdigla do najbliže savetnice Demona Targarjena. Njih dvoje će sigurno imati svoj udeo u seriji, mada je pitanje koliki.

Kralj Viseris I Targarjen (Pedi Konsidajn)

Viseris I Targarjen došao je na presto nakon duge i mirne vladavine svog dede Džeherisa I, kako piše sam Martin u knjizi "Svet leda i vatre". Smatra se da kuća Targarjena nikada više neće biti tako možna kao što je to bio slučaj za vreme vladavine Viserisa I. Međutim, Martin navodi i da je seme za propast koju je doneo "Ples zmajeva" posađeno upravo u vreme Viserisove vladavine. Slično Nedu Starku ili Robertu Barateonu u seriji "Igra prestola", verovatno se nećemo nagledati Viserisa I u novoj seriji, zbog toga što će tek nakon njegove smrti nastupiti pravi zaplet.

Tanjug AP/HBO Max via AP

 

Demon Targarjen (Met Smit)

Demon Targarjen, uz Reniru i Alisent, ima dobre šanse da bude jedan od centralnih likova u seriji, ukoliko se kreatori odluče da prate osnovnu nit istorije porodice Targarjen. On je brat kralja Viserisa koji je, kako piše Martin, "bio hirovit i lako se vređao, ali je bio i naoit, odvažan i opasan". Nosio je mač od valrijskog čelika koji je dobio na poklon od svog dede Džeherisa I. Oženio se Reom Rojs, naslednicom Kamene rune u Dolu, ali iako su bili otuđeni i njihov brak je bio jalov, Viseris I nije uslišio bratovljevu molbu da taj brak poništi. Ipak, odvojio ga je od supruge tako što ga je pozvao na dvor, gde je Demon prvo bio majstor kovnica, a zatim je postavljen za zapovednika Gradske straže. Ubrzo je Demon postao popularna ličnost opo krčmama i birtijama, i prozvan je "Lord od Buvlje rupe". Priča se da je podržao pravo svog brata Viserisa na presto na Velikom veću jer se nadao da će ga naslediti - ali stvar se izjalovila.

Tanjug AP/HBO Max via AP

 

Renira Targarjen (Ema D'Arsi)

Renira je ćerka jedinica kralja Viserisa, koja se izrodila iz njegovog odnosa sa sestrom od tetke, Emom od kuće Erina (incest je bio uobičajen u porodici Targarjena, kako bi se zadržavalo pravo na presto unutar dinastije). Otac je Reniru obožavao u detinjstvu, i vodio ju je svuda sa sobom, čak i na veća, gde ju je savetovao da pažljivo sluša i posmatra, navodi Martin. Ubrzo ju je zavoleo ceo dvor, i klanjali su joj se još dok je bila mala, a tako je i dobila nadimak "Radost kraljevstva". Već sa sedam godina, Renira je jahala zmajicu po nazivu Siraks.Na ceremoniji kada je Viseris I proglasio zvanično da će Renira biti njegova naslednica, okupilo se stotine lordova koji su klekli i odali joj počast - među njima, nije bilo princa Demona.

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Alisent Hajtauer (Olivija Kuk)

Alisent Hajtauer je bila druga supruga kralja Viserisa I, nakon što je Ema od Erina preminula kada je rodila dečaka Belona (novorođenče je umrlo dan nakon toga). Veći deo kraljevstva toplo je dočekao ovaj brak, a prihvatila ju je i Renira, za koju se smatralo da će zagarantovano naslediti svoga oca na prestolu. Međutim, stvari su postale znatno složenije kada je Alisent rodila dečaka Egona i još dvoje dece. Međutim, nakon što se Egon rodio ponovo je pokrenuto pitanje naslednika prestola, i Alisent je, logično činila sve da to bude njen sin (zbog čega je neki upoređuju sa lukavštinama Sersei Lanister), mada Viseris I i dalje nije hteo ni da čuje za neku drugu opciju osim da Renira bude sledeća kraljica Sedam kraljevstava.

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Korlis Velarion (Stiv Tusan)

Korlis Velarion, poznat pod nadimkom "Morska zmija", bio je legendarni "vladar plime i oseke" koji se nalazio na prestolu Plavikraja, ostrva blizu Zmajkamena, i poticao je iz kuće koja je tradicionalno bila saveznik Targarjena, sa kojima su imali i rodbinske veze. Jedan od polodova braka između Viserisa I i Alisent bilo je savezništvo između Morske zmije i princa Demona, mada je njegova lojalnost kasnije nekoliko puta stavljana na test koji nije prošla, pa je tako menjao kome je odan. Prva tragedija, kojom je i najavljen "Ples zmajeva" i propast koja će uslediti, bila je smrt Korlisove ćerke Lene.

 

 

 

 

 

 

Printscreen YouTube/HBO Max

Korlis Velarion (drugi sleva)

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura