Aktuelno iz kulture

Sve o "Kući zmaja": Šta nas očekuje u prednastavku serije "Igra prestola"

Komentari

Autor: Staša Rosić

11/05/2022

-

21:16

Sve o "Kući zmaja": Šta nas očekuje u prednastavku serije "Igra prestola"
Sve o "Kući zmaja": Šta nas očekuje u prednastavku serije "Igra prestola" - Copyright Printscreen YouTube/HBO Max

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji "Igre prestola" gotovo tri godine željno iščekuju više detalja o prednastavku te serije pod nazivom "Kuća zmaja", zasnovanom na knjizi "Vatra i krv" Džordža R. R. Martina, a sada su konačno dobili i prvi trejler. 

U ovoj seriji čija je premijera zakazana za 21. avgust ove godine na striming servisu HBO Maks, pratimo sudbinu dinastije Targarijan oko 200 godina pre dešavanja iz "Igre prestola".

Iako je finale te serije naišlo na brojne kritike ljubitelja dela Džordža R. R. Martina, deluje da je najava "Kuće zmaja" uspela da probudi znatiželju publike. 

O čemu se radi u "Kući zmaja"?

Ako ste pratili "Igru prestola", verovatno znate da je porodica Targarijen došla na vlast u Vesterosu zahvaljujući zmajevima koje su posedovali. Njihova dinastija vladala je generacijama, a "Kuća zmaja" prikazuje njihov "početak kraja" i događaje koji su prethodili građanskom ratu, koji je upamćen kao "Ples zmajeva".

Građanski rat započeo je zbog neslaganja o tome ko će na tronu naslediti kralja Viserisa I Targarijana (Pedi Konsidin). Njegovo prvo dete, princeza Renira (mlađu verziju igra Mili Alkok, a stariju Ema D'Arsi) očekuje da će vladati kao prva žena na čelu Vesterosa. Međutim, kako to kaže princeza Renis u trejleru serije, "muškarci su pre spremni da spale celo kraljevstvo, nego da vide ženu na Gvozdenom prestolu".

Printscreen YouTube/HBO Max

Princeza Renira

Sukob oko nasleđa trona dovešće do velikih razaranja i početka pada dinastije, oličenog u "Ludom kralju", a zatim i "Ludoj kraljici" Deneris.

Ako ste radoznali da saznate više i nemate strpljenja da čekate avgust, uvek možete pročitati i knjigu, koju je na srpski prevela izdavačka kuća "Laguna".

Ko je u kreativnom timu?

Kreatori serije su Rajan Dž. Kondal i Migel Sapočnik, a interesantan je podatak da je upravo Sapočnik režirao čuvenu epizodu iz šeste sezone "Igre prestola" "Bitka kopiladi" za šta je dobio Emi nagradu.

Muzika je ponovo poverena Raminu Đavadiju, koji je pored "Igre prestola", komponovao muziku i za još jednu hit seriju - "Bekstvo iz zatvora".

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Potvrđeno je da će u seriji igrati Pedi Konsidin kao Viseris I, Olivija Kuk (lejdi Alisent Hajtauer) i Met Smit, kog znamo kao Doktora Hua iz istoimene Britanske serije, kao i princa Filipa iz "Krune", a koji će u "Kući zmaja" glumiti Dejmona Targarijena.

Pored njih, u seriji su i Ris Ivans, Stiv Tusen, Iv Best i Sonoja Mizuno.

Koliko će epizoda imati "Kuća zmaja"?

Ova sezona ima deset epizoda, od kojih prvu režira Migel Sapočnik. U intervjuu za Variety šef odeljenja za sadržaj na HBO Kejsi Blojs nagovestio je da bi mogla da se snima i druga sezona.

Printscreen YouTube/HBO Max

Pedi Konsidin kao Viseris I

"Ako se kladite na to da će biti druge sezone, mislim da je to vrlo dobra opklada", rekao je on.

Naravno, za to će biti presudna reakcija publike na prvih deset epizoda.

Srećom po HBO, za razliku od "Igre prestola", koja je zasnovana na (još) nezavršenom Martinovom serijalu knjiga "Pesma leda i vatre", knjiga koja je osnova "Kuće zmaja" je odavno gotova što smanjuje verovatnoću da će kreativni tim izneveriti očekivanja ljubitelja ovog izmišljenog sveta.

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Serija bi trebalo da odvede gledaoce sve do Bitke kod Trozupca i Robertove pobune protiv "Ludog kralja", a time i da razjasne određena dešavanja iz "Igre prestola".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura