Aktuelno iz kulture

Džordž R. R. Martin radi na "enciklopediji" o dinastiji Targarijen, ali "Vetrova zime" još nema na vidiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

21/03/2022

-

10:44

Džordž R. R. Martin radi na "enciklopediji" o dinastiji Targarijen, ali "Vetrova zime" još nema na vidiku
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džordž R. R. Martin uskoro će objaviti novu knjigu koja će se baviti dobro poznatom porodicom Targarijen.

Pisac je na svom blogu najavio da će knjiga "Igra prestola: Uspon zmaja" biti potpuno posvećena istoriji dinastije Targarijen i da je prirodno povezana sa serijom "House of the Dragon", koja je trenutno u postprodukciji na HBO.

Knjiga će sadržati i više od 180 novih ilustracija porodice i njihove vladavine i istraživaće mitologiju Vesterosa.

Za one koji se pitaju koja je razlika između nove knjige i ranije objavljene "Vatra i krv", Martin objašnjava: "Zamislite da je 'Uspon zmaja' deluks referentna knjiga, u kojoj najčuvenija porodica u Vesterosu i njihovi zmajevi oživljava u saradnji sa nekim zaista neverovatnim umetnicima".

"Vatra i krv" je opisana kao svedočenje velikog meštara o osvajanju Vesterosa Egona Targarijena građanskim ratom upamćenim kao "Ples zmajeva".

"Uspon zmajeva će pratiti isti period, ali je napisan u enciklopedijskom stilu, sličnom 'Svetu leda i vatre. Zapravo, autori 'Sveta leda i vatre' Elio M. Garsija Mlađi i Linda Antonson su mi pomogli i sa ovim tomom", naveo je Martin.

Knjiga bi trebalo da se nađe u knjižarama u oktobru.

Kreativna blokada

Inače, pisac još nije završio dugoočekivani roman "Vetrovi zime", koji bi trebalo da bude pretposlednji u njegovoj seriji knjiga "Pesma leda i vatre", a ranije je najavio da će se i taj, kao i poslednji deo, razlikovati od onoga što smo imali priliku da vidimo u seriji "Igra prestola".

Knjiga, koja će biti šesta u seriji, sada kasni već punih 10 godina za prethodnim delom "Ples sa zmajevima", a finale sage, pod nazivom "San o proleću" (A Dream Of Spring), kako pisac nagoveštava, biće neočekivano.

On je u aprilu na svom blogu objasnio da mu očekivanja ljubitelja njegovih knjiga prave još veći pritisak, a onda i kreativnu blokadu.

"Kad se mnogo stvari dešava velikom brzinom, ja sve više i više zaostajem. Sada u velikom zaostatku, a pokušaji da sustignem mi stvaraju sve veći pritisak", rekao je Martin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura