Aktuelno iz kulture

Ko je ko u "Kući zmaja": Glavni protagonisti serije koja prethodi "Igri prestola"

Komentari

Autor: Staša Rosić

30/08/2022

-

13:26

Ko je ko u "Kući zmaja": Glavni protagonisti serije koja prethodi "Igri prestola"
Kuća zmaja - Copyright Tanjug AP/Ollie Upton/HBO via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji univerzuma nastalog iz pera Džordža R. R. Martina proteklog vikenda imali su priliku da pogledaju drugu epizodu serije o najproblematičnijoj porodici Vesterosa - Targarijenovima, pod nazivom "Kuća zmaja".

Ako je prva epizoda ostavila gledaoce sa još nekim nedoumicama u pogledu brutalnosti ovog izmišljenog sveta, druga je to sasvim sigurno potvrdila uz obrte dostojne "Igre prestola", jedne od najpopularnijih serija svih vremena, nastale po sličnim motivima.

Bilo da još niste počeli da gledate "Kuću zmaja" ili biste želeli da i bez čitanja Martinove knjige "Vatra i krv" po kojoj je snimljena otkrijete više o njenim glavnim protagonistima, ovde ćete pronaći detalje o njima:

Egon Osvajač

U "Pesmi leda i vatre", romanima na kojima je zasnovana "Igra prestola", Martin objašnjava da se u Vesterosu vreme merilo "pre i posle osvajanja".

U ovom kontekstu, reč je o osvajačkom poduhvatu pretka jedne od glavnih ličnosti iz te serije Deneris Targerijen, koji je prvi stavio svih sedam kraljevstava Vesterosa pod jednu vlast.

Egon Prvi umro je 37. godine pre osvajanja i nasledio ga je njegov najstariji sin Enis Prvi Targarijen.

Kao i ostali članovi porodice, Enis je verovao da je iznad zakona ljudi i nije prezao od incesta i poligamije. Zato je svoju najstariju ćerku Raenu udao za svog najstarijeg sina i naslednika princa Egona. Kada je takav brak izazvao pobunu, Enis je pobegao na ostrvo Zmajkamen (Dragon Stone), gde je i umro 42. godine.

Enisov polubrat Megor je tada iskoristio priliku da se i sam domogne gvozdenog prestola i ubio princa Egona, kao i njegovog zmaja, ali je misteriozno skončao samo nekoliko godina kasnije. Vlast je tada pripala jedinom njegovom nasledniku Džaherisu, koji je mudro vladao punih 55 godina. 

Nasledio ga je njegov unuk Viseris Prvi, kog upoznajemo u seriji "Kuća zmaja". 

Viseris Prvi

Viseris je od svog oca (poznatog i kao "Stari kralj") nasledio nešto drugačiji odnos prema životu i kraljevstvu, nego što je to bilo uobičajeno među Targarijenima. 

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Bio je miroljubiv čovek koji nije voleo sukobe i njegova vladavina bila je mirna i prosperitetna. Međutim, jedna od njegovih najvažnijih odluka biće okidač rata. 

Naime, on je za svoju naslednicu odabrao svoju ćerku iz prvog braka princezu Reniru (Ema D'Arsi), iako je prema pravu gvozdeni presto trebalo da pripadne njegovom mlađem bratu Dejmonu (Met Smit).

Pored Dejmona, Viserisovom odlukom nije bila zadovoljna ni njegova tadašnja supruga, kraljica Alisent Hajtauer, koja je po smrti muža, krunisala njihovog sina Egona Drugog.

Renira je zbog toga objavila rat koji je podelio kraljevstvo i doveo do nebrojenih ljudskih žrtava i smrti nekoliko zmajeva.

Dejmon Targarijen

Dejmon Targarijen, za razliku od brata, od oca nije nasledio pitomu i mudru prirodu, već surovu ambicioznost. 

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Iako je jedno vreme podržavao Viserisa, kraljevstvom su počele da se šire glasine da je njegovoj ćerki, princezi Reniri oduzeo nevinost pre njenog 16. rođendana, što je kralja navelo da ga protera u egzil. 

Međutim, on je uspeo da mu promeni mišljenje i vrati se, pritom se venčajući s Renirom iza Viserisovih leđa. Kad je kralj umro, Dejmon je proglasio svoju suprugu za kraljicu i krenuo u prve redove rata koji je usledio. 

Renira Prva

Renira je ključna protagonistkinja nove serije, koja je postala prva vladajuća kraljica Vesterosa. Najveći deo svog detinjstva provela je pripremajući se za taj zadatak, nakon što su njena starija braća preminula.

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Pre tajnog braka sa Dejmonom, bila je udata za Lenora Velariona, s kojim je dobila trojicu sinova, ali je njihov odnos bio zasnovan isključivo na političkim osnovama.

Alisent Hajtauer

Druga žena kralja Viserisa Alisent Hajtauer, ćerka je njegove Ruke - Otoa Hajtauera. 

Nakon što je pravila društvo kralju Džaherisu pre njegove smrti, ostala je jedna od najviđenijih dvorjana, a Viseris ju je odabrao za svoju ženu, uprkos savetima Malog veća.

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Njeno neprijateljstvo prema kraljevoj ćerki iz prvog braka Reniri počelo je da raste nakon što je shvatila da on neće promeniti mišljenje i sinove koje mu je rodila učiniti svojim naslednicima.

Alisentina spremnost da se suprotstavi volji muža i kruniše svog sina nakon njegove smrti, jedan je od ključnih trenutaka za "Kuću zmaja".

Korilis Velarion

"Morska zmija" Korlis Velarion nalazi se na čelu svoje kuće, koja je kroz vekove iznedrila mnoge velike pomorce. 

Printscreen YouTube/HBO Max

 

U avanturama na moru izvan Vesterosa Korilis se obogatio i postao legenda u svojoj domovini, ali je takođe gajio ambicije u svojoj zemlji. 

Tako se oženio princezom Renis Targarijen, Emonovom ćerkom i Džeherisovom unukom. Sa tazbinom je godinama nakupio mnogo "neraščišćenih računa" najpre zato što je Renis po smrti njenog oca, skrajnuta u naslednom redu u korist Viserisa, ali i zato što njegov šurak, u potrazi za drugom ženom, nije uzeo u obzir njegovu ćerku Lenu i odabrao Alisent Hajtauer.

Sve to doprinelo je tome da se Korlis udruži sa Dejmonom Targarijenom u pokušaju da se domogne krune.

Renis Rargarijen

Uz Korlisa je princeza Renis, poznata po nadimku "nesuđena kraljica". Od svoje loze nasledila je ljubičaste oči i važila je za veliku lepoticu, ali i ličnost zavidnog intelekta. 

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Kao i njen suprug, biće odana Reniri u ratu koji je poznat kao "Ples sa zmajevima".

Sudbine ovih i mnogih drugih protagonista možete da razotkrijete u romanu Džordža R. R. Martina "Vatra i krv", ali i u novoj seriji "Kuća zmaja", koja se emituje svake nedelje na HBO.

Komentari (0)

Kultura