Aktuelno iz kulture

"Spoj tehnologije i umetnosti": Novi klavir Beogradske filharmonije zasvirao Tasovčevo izvođenje Šubertove sonate

Komentari

Autor: Zoran Radovanović, Euronews Srbija

30/09/2022

-

11:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija je u sredu uveče u svojoj sali priredila poseban koncert na kome su posetioci mogli čuti poslednji stav Šubetove sonate br.20 u izvođenju preminulog direktora te institucije Ivana Tasovca i to zahvaljujući inovativnom Steinway Spirio r klaviru. 

Beogradska filharmonija je prva u regionu postala vlasnik tog modela koji poseduje kompleksan sistem prenosa izvođenja iz celog sveta u visokoj rezoluciji, kao i istovremeno snimanje interpretacije i reprodukcije na samom instrumentu. Na njemu se mogu takođe slušati istorijska izvođenja najvećih pijanista u istančanoj tehničkoj obradi visokog kvaliteta uz stvarno pomeranje dirki.

"Beogradska filharmonija je akvizicijom ovog klavira postala prva u regionu i samim tim etablirala svoju poziciju kao lidera u inovacijama i to je apsolutno zahvaljujući Ivanu Tasovcu koji se oduševio ovim modelom kada je za njega saznao i zaista želeo od naše kuće da budemo prvi koji će ga imati", objasnila je Jelena Milašinović, predstavnica Filharmonije za odnose s javnošću.

Prema njenim rečima, klavir ima mogućnost uživo reprodukcije arhivskih i istorijskih snimaka koji su deo biblioteke kompanije Stenvej, ubuduće će moći da se preko tog instrumenta prate uživo koncerti iz sveta gde imaju Stenvej Spirija r, a podesan je i za edukovanje mladih kojima može pokazati "mogućnosti sveta muzike i tenhologije".

"Klavir pored izuzetnih klasičnih akustičnih mogućnosti ima prefinjeni digitalni sistem i dokazuje da vrhunska tehnologija i umetnost mogu ići ruku pod ruku. U u to je verovao Tasovac - u inovacije i konstantno pomeranje granica", naglasila je Milašinović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Tasovčeva interpretacija "Sonate br. 20" iz Moskve 1996. godine uvrštena je u zvučnu biblioteku kompanije "Steinway and sons" u kojoj su brojni snimci izvođenja kompozitora i izvođača.

Stručnjak za održavanje klavira i predstavnik kompanije Stenvej Boris Vrbanec je pokazujući mogućnosti instrumenta istakao da pored reprodukcije starih snimaka, Stenvej spirio r omogućuje i da umetnici na njemu mogu da zapisuju i potom edituju snimke.

"Klavir ima mogućnost reprodukcije i snimanja u HD rezoluciji, što znači da može da pomera dirke odnosno čekiće na isti način na koji je pijanista svirao", objasnio je Vrbanec za Euronews Srbija.

To znači da je Stenvej Spirio r, pored toga što je klasični akustični klavir,  koji ima u sebi digitalni sistem, pa se preko ajpeda sa kojim je instrument povezan mogu pustiti arhivski snimci iz bogate Stenvej biblioteke, tako da se dirke pokreću, čekići udaraju žice, a zvuk je realna prezentacija sviranja uživo.

Marko Đoković/Beogradska filharmonija

 

Beogradska filharmonija danas, 30. septembra svečano otvara sezonu 22/23, koncertom koji posvećuje Tasovcu. 

Specijalno odabrani repertoar obeležava porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i sprska premijera kompozicije Isidore Žebeljan zajedno sa klarinetistom Žoanom Enrikom Ljunom, pod dirigentskom palicom Pola Danijela.

Celokupna filharmonijska sezona od septembra 2022. do juna 2023. godine, nosi slogan "Na dobrom putu" i posvećena je virtuelnim putovanjima po svetskim metropolama, koje prirodno započinje Beogradom.

Pod sloganom "BGF voli Tasu", Filharmonija ovim koncertom odaje počast voljenom Tasovacu koji je preminuo pre godinu dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura