Aktuelno iz kulture

Novi Sad posle Dortmunda: Oda radosti na Petrovaradinu zatvorila Betoven maraton

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

07:16

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Spektakularnim izvođenjem Devete Betovenove simfonije poznatije kao Oda radosti, Beogradska i Dortmundska filharmonija su pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca pod vedrim nebom na novosadskom Petrovaradinu okončale projekat Betoven maraton.


Skoro 7.000 ljudi uživalo je sinoć u završnici najznačajnijeg događaja iz kulture ove godine u Srbiji.

Uz dve filharmonije, nastupili su i hor Slovačke filharmonije solisti Ana Maleš Kutni, Mihail Zelenger, Jang Vo Kin i Robert Bork.

Betoven maraton koji je učinio Novi Sad evropskom prestonicom klasične muzike, završen je vatrometom iznad Petrovaradinske tvrđave.

Od 10 sati Beogradska i Dortmundska filharmonija odsvirale su osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu, a ceo projekat bio je deo programskog luka Tvrđava Mira - Evropska prestonica kulture.


Šef dirigent Gabrijel Felc je za Tanjug je rekao da se u Novom Sad odigrava "unikatni kulturni događaj".

"Danas slavimo Betovenovu muziku. Njegova genijalnost ispunila je simfonije koje je imala prilike da čuje novosadska publika" rekao je Felc.

Nakon fantastičnog uspeha ovog poduhvata u Dortmundu, 19. juna, "Betoven maraton" je dokazao ne samo da je događaj godine u svetu klasične muzike, već i da menja standarde izvođačkog i slušalačkog iskustva.

Pored toga što je podvig za muzičare i Gabrijela Felca koji sve simfonije diriguje napamet, posebna kondicija se zahteva i od slušalaca, u jedinstvenoj prilici da u istom danu vidi i čuje celokupan razvoj genijalnog uma Ludiga van Betovena.

Od prve koja traje oko 30 minuta, do 70 minuta muzike u poslednjoj, orkestar kroz devet simfonija i vizuelno raste.

Tako se od početnih pedesetak muzičara, kulminira do zvučne eksplozije od 200 izvođača.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura