Reflektor

"Betoven maraton": Predstavljen celodnevni raspored koncerata, najavljen i televizijski prenos

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2022

-

14:09

"Betoven maraton": Predstavljen celodnevni raspored koncerata, najavljen i televizijski prenos
"Betoven maraton": Predstavljen celodnevni raspored koncerata, najavljen i televizijski prenos - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Grandiozni Betoven maraton startuje u Novom Sadu u nedelju 26. juna, kada će Beogradska i Dortmundska filharmonija izvesti svih devet simfonija u jednom danu sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, i to od deset ujutro do deset uveče.

Publika će slušati prvih osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, a čuvenu Devetu i "Odu radosti" izvešće preko 200 izvođača na besplatnom koncertu na Petrovaradinu, kao glavni projekat programskog luka Tvrđave mira, Evropske prestonice kulture.

Beogradska filharmonija/Sophia Hegewald

Gabrijel Felc

Veliki spektakl na otvorenom i finale Betoven-maratona imaće direktan prenos na Drugom programu RTS s početkom u 20.22 sata, dok će Simfonije broj 3 i 4 u izvođenju Beogradske filharmonije u 12.30 iz Gradske koncertne dvorane, imati direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine.

Raspored izvođenja izgleda ovako:

10:00 sati: I i II simfonija – Dortmundska filharmonija u u Gradskoj koncertnoj dvorani

12:30 sati: III i IV simfonija – Beogradska filharmonija u Gradskoj koncertnoj dvorani

15:00 sati: V i VI simfonija – Dortmundska filharmonija u Gradskoj koncertnoj dvorani

17:30 sati: VII i VIII simfonija – Beogradska filharmonija u Gradskoj koncertnoj dvorani

20:20 sati: IX simfonija na Petrovaradinskoj tvrđavi– veliki besplatni koncert na otvorenom; učestvuju: solisti, Slovački filharmonijski hor, Dortmundska filharmonija i Beogradska filharmonija

Nakon fantastičnog uspeha ovog poduhvata Dortmundu, Betoven maraton je dokazao ne samo da je događaj godine u svetu klasične muzike već i da menja standarde izvođačkog i slušalačkog iskustva.

Beogradska filharmonija/Marko Đoković

 

Pored toga što je podvig za muzičare i Gabrijela Felca koji sve simfonije diriguje napamet, posebna kondicija se zahteva i od slušalaca u jedinstvenoj prilici da u istom danu vidi i čuje celokupan razvoj genijalnog uma Ludiga van Betovena.

Od prve koja traje oko trideset minuta, do sedamdeset minuta muzike u poslednjoj, orkestar kroz devet simfonija i vizuelno raste.

Tako se od početnih pedesetak muzičara, kulminira do zvučne eksplozije od 200 izvođača među kojima su horisti Slovačke filharmonije i vrsni solisti Ana Maleša-Kutni, sopran, Mihaela Zelinger, mecosopran, Jang vo Kim, tenor i Robert Bork, bas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura