Aktuelno iz kulture

Opera "Karmen" posle četvrt veka pred Novosađanima: "Ako je cena život, nije ljubav"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2022

-

12:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle punih 25 godina, opera Karmen, Žorža Bizea, 30. septembra biće premijerno izvedena pred novosadskom publikom na sceni "Jovan Đorđević". Opera koja i 175 godina od svog nastanka fascinira, otvara pitanja i preispituje društvene norme, postaviće i nove operske standarde kada je reč o scenskom izvođenju u Novom Sadu.

Uz gotovo dvesta ljudi u horu i orkestru, uz soliste, balet i veliki broj statista, ono na šta je kolektiv Srpskog narodnog pozorišta posebno ponosan je Dečiji hor na čelu sa Vericom Pejić, koji će svoju debitantsku ulogu imati upravo u ovoj postavci. Sem toga, za Pozorište je ovo prilika da se kroz izazov pokaže napredak operskog anasambla.

Gost Euronews Srbija tim povodom je bio Aleksandar Kojić, dirigent Srpskog narodnog pozorišta, koji ističe da je "Karmen" jedan od najpopularnijih operskih naslova.

"Svaka ozbiljna operska kuća mora imati 'Karmen' na repertoaru. Međutim, ono što je, ja mislim, još važnije u današnje vreme, je priča o ženi koja odlučuje da sama kreira svoj životni put, da se bori za svoju slobodu, ali na kraju završava tragično i to plaća glavom. Mislim da ta priča baš u današnjem kontekstu u kojem živimo je izuzetno provokativna, zanimljiva i važna", istakao je dirigent.

Promo

 

Operu režira Ozren Prohić, gostujući reditelj iz Hrvatske, koji je pre desetak godina u Srpskom narodnom pozorištu režirao opersku predstavu o Milevi Marić Ajnštajn.

"Mi smo sa tom predstavom osvajali međunarodne nagrade na festivalima, tako da je odlučeno da se on pozove za ovaj prestižni naslov", ispričao je Kojić.

Večeras će nastupiti sopran Jelena Končar u ulozi Karmen, Stevan Karanac u ulozi Don Žozea, bariton Nebojša Babić kao matador Eskamiro i drugi.

Budući da je na sceni u ovoj postavci više od 200 ljudi, pripreme su bile zahtevne, ali Kojić ističe da su zbog činjenice da se "Karmen" vraća na scenu SNP posle četvrt veka, davali sve od sebe.

S najvećim uzbuđenjem premijeru iščekuju članovi Dečjeg hora Srpskog narodnog pozorišta. 

"U operi 'Karmen' deca nastupaju na početku i na kraju, tako da oni imaju dva sata pauze između. To koriste da igraju društvene igre, zabavljaju se, pevaju, sviraju... Puni su energije i nama starijima daju tu dodatnu energiju i entuzijazam. Kada vidimo njih, kako s radošću učestvuju, pevaju na francuskom, besprekorno glume, to je zaista lepo videti. Oni su naša budućnost. U njima su budući solisti, dirigenti, svirači, pevači...", ističe Kojić.

V. Veličković

Članovi Dečjeg hora SNP

Najstarije pozorište u Srbiji hrabro postavlja na scenu ovo delo stavljajući u centar ženu, onu po kojoj opera i nosi ime, Karmen, ženu koja veruje u sudbinu, dok istovremeno uzima život u svoje ruke, vrelog temparamenta, a hladnog srca, uverenje da se slobodom ne trguje, iako je spremna da je skupo plati.

"Karmen je opera, ona u kojoj slobodna rođena, slobodna mre. Jer,ako je cena život, nije ljubav - radi se o glavi", stoji u opisu ove opere.

Opera "Karmen", nakon premijere, igraće se i u reprizama 1. i 3. oktobra, a Kojić izražava nadu da će "Karmen" imati dug život na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura