Aktuelno iz kulture

Željko Lučić kao Rigoleto ponovo u Novom Sadu: Legendarnom tenoru uručena nagrada "Mihajlo Pupin"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2022

-

13:03

Željko Lučić kao Rigoleto ponovo u Novom Sadu: Legendarnom tenoru uručena nagrada "Mihajlo Pupin"
Željko Lučić kao Rigoleto ponovo u Novom Sadu: Legendarnom tenoru uručena nagrada "Mihajlo Pupin" - Copyright SNP V. Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Operski dragulj, koji od 2019. oduševljava novosadsku publiku, Verdijev "Rigoleto" odigran je sinoć a u naslovnoj ulozi nastupio je svetski priznati bariton Željko Lučić.

Lučić kaže da je oduševljenje bilo obostrano, kao i da se nada da će se saradnja nastaviti u narednom periodu, upravo u SNP-u gde je njegova karijera i počela pre 30 godina.

"Ova bina – ja mislim da se zaista ovde ništa nije promenilo. Znate li vi koji je to osećaj? 30 godina – Znate li kako je to prohujalo? Ne znam ni kako su prošle ni gde su prošle, ja sam se vratio i zatičem sve isto, ništa se nije promenilo i zaista sam bio veoma uzbuđen, bilo mi je izuzetno prijatno", rekao je Lučić.

SNP V. Veličković

 

Direktorka Opere Srpskog narodnog pozorišta Sandra Milankov takođe nije krila oduševljenje zbog ovog događaja te najavila da će SNP u tom duhu i nastaviti.

"Ovaj događaj je jako značajan zato što nam gostuje svetska zvezda kao što je gospodin Željko Lučić koji je jedan od najboljih baritone na svetu i jako je bitno da u našem pozorištu gostuju umetnici takvog kalibra, i da pružimo publici mogućnost da ih uživo slušaju i gledaju", rekla je Milankov.

Upravnik SNP-a Aleksandar Stankov, rekao je da posle 18 premijera drame, opere i baleta i 60 hiljada gledalaca koji su prošli kroz SNP prošle godine, da Pozorište ima zadatak da se takav trend nastavi i unapredi.

SNP V. Veličković

 

"Uspešna je sezona iza nas što iz umetničkih apekata, što iz aspekata, ulaganja u SNP kako u objekat sam, tako i u umetnike. Premijerno je Rigoleto postavljen 2019, godine a ono što ovu predstavu čini posebnom je činjenica da naslovnu ulogu igra Željko Lučić koji je započeo svoju karijeru pre 30 godina upravo ovde. Veoma značajn događaj za nas i sigurni smo da su svi sladokusci opere uživali večeras", istakao je Stankov.

Za samo dva dana, 10. septmebra u Beogradu na vodi, Željka Lučića i operu Rigoleto gledaće i beogradska publika.

Lučić na prijemu kod predsednika Pokrajinske vlade

Lučić je danas, kao ovogodišnji dobitnik najvećeg pokrajinskog priznanja - Nagrade "Mihajlo Pupin" - bio gost predsednika Pokrajinske vlade Igor Mirović.

"Postoji simbolička veza između Pupina i Lučića, jer su i jedan i drugi krenuli iz Banata u Njujork, ostvarujući svoje snove, pomagali otadžbini, svako na svoj način", izjavio je predsednik Mirović.

"I posle 30 godina karijere, srce zaigra i zatreperi kada se uspostavi kontakt sa maticom. Čast je primiti Nagradu koja nosi ime Mihajla Pupina", izjavio je Željko Lučić.

Željko Lučić, verdijanski bariton, rođen 24. februara 1968. u Zrenjaninu, srpski je operski pevač. Od 1993. do 1998. godine bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a nakon toga Frankfurtske opere.

Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama, slavu je stekao kao verdijanski bariton i danas je jedan od najtraženijih baritona sveta, a njegov glas može se čuti u Metropolitenu, Milanskoj "Skali", i Bečkoj operi.

SNP V. Veličković

 

Lučić je svoj profesionalni operski debi imao u aprilu 1993. godine, kao Silvio u Leonkavalovim "Pajacima”, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Uskoro je zablistao u ulogama Belkorea u Donicetijevom "Ljubavnom napitku", Enrika u Donicetijevoj "Lučiji od Lamermura", Žermona u Verdijevoj "Travijati", Valentina u Gunoovom "Faustu" i naslovnoj ulozi u "Evgeniju Onjeginu" Čajkovskog.

Lučić je takođe nastupao kao gost umetnik u brojnim velikim operskim kućama. Debitovao je u Holandskoj operi 2002. godine u ulogama Monfora i Marčela.

Pevao je u ulozi Žermona na svom prvom nastupu na Festivalu u Provansi 2003, a iste godine pevao je u ulozi grofa Lune u Teatru u Firenci.

Debi u Metropoliten operi ostvario je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj "Ðokondi", s Violetom Urmani u naslovnoj ulozi, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija.

Nakon toga, nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u "Magbetu" i "Rigoletu".

Prijemu u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta i Dejan Savić, istaknuti umetnik i diregent.

Nagrada "Mihajlo Pupin" se dodeljuje za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u svim oblastima stvaralaštva, kojim se daje trajan doprinos razvoju Autonomne pokrajine Vojvodine

Komentari (0)

Kultura