Aktuelno iz kulture

Neobična priča o aukcijama: Kako je jedna "obična" kineska vaza prodata za osam miliona evra

Komentari

Autor: Guardian

09/10/2022

-

21:03

Neobična priča o aukcijama: Kako je jedna "obična" kineska vaza prodata za osam miliona evra
Neobična priča o aukcijama: Kako je jedna "obična" kineska vaza prodata za osam miliona evra - Copyright Prinskrin/instagram/_osenat

veličina teksta

Aa Aa

Jedna plavo-bela kineska vaza prodata je na aukciji za neverovatnih osam miliona evra, po gotovo 4.000 puta većoj ceni od predviđene.

Ni vlasnik aukcijske kuće "Osenat" Žan-Pjer Osenat nije mogao da poveruje kako je do toga došlo. "To je luda priča, sasvim neobična", rekao je on.

Ta priča koštala je jednog od njegovih stručnjaka posla, jer je kinesku vazu procenio na svega 2.000 evra.

"Ekspert je napravio grešku. Jedna osoba protiv 300 zainteresovanih kupaca iz Kine ne može biti u pravu. Radio je za nas, ali više ne radi. Bila je to, ipak, ozbiljna greška", rekao je Osenat za Guardian.

"Obična" vaza sa plavim zmajem

Sve je počelo početkom godine kada je jedna Francuskinja koja živi u inostranstvu, odlučila da proda nameštaj i različite predmete iz kuće njene pokojne majke u Bretanji.

Nakon što je poverila prodaju kući "Osenat", vaza je uz ostale umetnine spakovana i otpremljena za Pariz na aukciju. Nijedan od ponuđenih predmeta te vlasnice nije imao veću početnu cenu od 8.000 evra.

Sada već otpušteni stručnjak za umetnine, procenio je njenu vrednost na između 1.500 i 2.000 evra, ocenivši je kao dekorativni predmet iz 20. veka, a ne kao redak artefakt.

Sumnja da to možda ipak nije slučaj, javila se kada se katalog našao na internetu, a aukcijska kuća bila preplavljena sa gotovo 400 zainteresovanih kupaca 15 dana pre prodaje.

"Dolazili su sa lampama i lupama da je gledaju. Očigledno su nešto znali. Bilo je tako mnogo registracija za aukciju, da smo morali da je obustavimo. U tom trenutku smo shvatili da se nešto dešava", kaže Osenat.

Suočeni sa prevelikim interesovanjem, odlučili su da ne dozvole onlajn učešće i ograničili broj prisutnih na 30, zahtevajući depozit od 10.000 evra.

Međutim, gotovo istog trenutka kada je vaza došla na red, situacija je eskalirala. U trenutku kada je cena dostigla pet miliona evra, deset učesnika još je istrajavalo u trci, a na posletku pripala je anonimnom kineskom kupcu koji je za nju izdvojio neverovatnih 9,12 miliona evra sa taksama.

Prethodna vlasnica uopšte nije znala kakvo bogatstvo ima u kući.

"Vaza je u njenoj porodici bila generacijama. Ona kaže da su u njoj držali cveće. Živela je s njom 30  godina i nikad nije ni sanjala koliko vredi. Potpuno je uznemirena sada. Plaši se medija i sve ovo ju je istraumiralo", kaže Osenat.

Kupac se kladio telefonski i inače je iz Kine. Priča se da je pored zmaja i oblaka, što je vrlo tražen motiv na kineskoj keramici među azijskim kolekcionarima, primećen i pečat cara iz dinastije Ćin iz 18. veka.

Prvobitna procena možda i nije bila pogrešna

Stručnjak koji je otpušten, navodno je stajao iza svoje prvobitne procene, a Sedrik Laborde, direktor Odeljenja za azijsku umetnost "Osenat" kuće, smatra da možda i nije pogrešio.

"Ne znamo da li je vaza stara ili nije niti zašto je prodata po tako visokoj ceni. Možda nikad nećemo ni saznati", kaže on.

Ovo je takođe najveća prodaja te aukcijske kuće, koja je prethodno za 4,8 miliona evra prodala mač Napoleona Bonaparte koji je nosio u Bici kod Marenga.

"Stručnjak je mislio da je to kopija iz 20. veka, tako da nismo menjali procenjenu vrednost. Na kraju je tržište presudilo da je iz 18. veka. Verujem tržištu. Jedan stručnjak je rekao šta je rekao, ali prava cena je ona koju odrede kupci", dodao je Laborde.

Komentari (0)

Kultura