Aktuelno iz kulture

Mondrijanova slika ide "pod čekić": Aukcijska kuća procenjuje da će dostići cenu od 50 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

15:03

Mondrijanova slika ide "pod čekić": Aukcijska kuća procenjuje da će dostići cenu od 50 miliona dolara
Kompozicija Br. II - Copyright AP/Jens Meyer

veličina teksta

Aa Aa

Slika holandskog umetnika Pita Mondrijana (1878-1944) "Kompozicija broj 2" iz 1930. naći će se u novembru na aukciji kuće Sotbi u Njujorku.

Kako se procenjuje, delo u kome dominira crveni kvadrat moglo bi na aukciji preći 50 miliona dolara pošto je Modrijanova slika "Kompozicija broj 3, sa crvenim, plavim, žutim i crnim" iz 1929. godine dostigla rekordnih 50.6 miliona prilikom prodaje 2015. u Njujorku preko kuće "Kristiz".

Rukovodilac Sotebija za Evropu Oliver Bejker je u saopštenju je istakao da su Mondrijanove "apstraktne slike zaista jedinstveno dostignuće u istoriji slikarstva".

"'Kompozicija broj 2' je nesumnjivo remek-delo umetnika, koje poseduje prepoznatljive znakove Modrijanovog prelomnog, osnovnog pristupa kompoziciji - crne linije, oblike osnovnih boja i geometrijske tačnosti", istakao je Bejker.

Pit Mondrijan je bio holandski slikar i veliki teoretičar umetnosti. Uveliko je pridoneo umetničkoj grupi De Stijl koju je osnovao Teo van Dusburg. Razvio jenovi oblik apstraktne umetnosti koji je zasnovan na takvoj geometriji I upotrebljavajući Šunmakerov termin, nazavao ga je neoplasticizam. Pod plastičnim je u slikarstvu mislio na to da svet slikarstva ima svoju vlastituplastičnu ili trodimenzionalnu stvarnost koja se podudara sa skladnom plastičnom stvarnošću. Težio je da u svojoj umetnosti ponovi nevidljivu, temeljnu strukturu svemira. Jednom kada je uspostavio svoj način stvaranja, većim delom ga je zadržao, do kraja života kao što se to može videti na njegovim kompozicijama.

Interesatno je da se jedna verzija "Kompozicije broj 2" čuva u Narodnom muzeju u Beogradu još od tridesetih godina prošlog veka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura