Aktuelno iz kulture

"Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti": U Galeriji Matice Srpske izložba jednog od najvećih srpskih slikara

Komentari

Autor: Fonet

07/10/2022

-

23:21

"Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti": U Galeriji Matice Srpske izložba jednog od najvećih srpskih slikara
FoNet/Galerija Matice srpske - Copyright FoNet/Galerija Matice srpske

veličina teksta

Aa Aa

U Galeriji Matice srpske u Novom sada večeras je otvorena izložba "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti", posvećena delu jednog od najvećih srpskih slikara.

Zbog uloge koju je imao u srpskom kulturnom, umetničkom i društvenom životu krajem 10. i u prvoj polovini 20. veka upamćen je u nacionalnoj memoriji kao jedan od najvećih srpskih slikara, dobrotvor i kulturni poslenik – reprezent najviših vrednosti koje je negovala Matica srpska, kaže se u saopštenju Matice.

Ističe se da je njegova "Kosovka devojka" najprepoznatljivija slika u srpskoj vizuelnoj kulturi, "Nadurena devojčica" Mona Liza među dečjim portretima, a "Siroče na majčinom grobu" najdirljivije delo nacionalne istorije umetnosti.

"Za Galeriju Matice srpske, koja 2022. godine obeležava 175 godina postojanja, ne postoji važniji i jedinstveniji slikar od Uroša Predića. U njegovoj ličnosti, njegovom sveukupnom radu, posebno umetničkom stvaralaštvu, sabrane su temeljne vrednosti ove ustanove: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima", rekla je direktorka Galerije Tijana Palkovljević Bugarski.

"Za nas je Uroš Predić primer i uzor kako se živi, stvaraju i čuvaju nacionalna kultura i nacionalni identitet. A to i jeste poslanje Galerije Matice srpske kako u prošlosti, tako i u sadašnjem vremenu“, rekao je istoričar umetnosti Igor Borozan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura