Aktuelno iz kulture

Robot se obratio britanskom parlamentu: "Iako nisam živa, stvaram umetnost"

Komentari

Autor: ITV

12/10/2022

-

11:00

Robot se obratio britanskom parlamentu: "Iako nisam živa, stvaram umetnost"
Robot Ai-Da - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Umetnica robot po imenu Ai-Da, koja je ove godine učestvovala i u Venecijanskom bijenalu, sada je učestvovala i u parlamentarnoj raspravi u Britaniji o uticaju tehnologije na kreativne industrije.

Članovi Komiteta za komunikaciju i digitalnu sferu ispitivali su je o načinima na koje stvara svoju umetnost, ali se u jednom trenutku iznenada isključila, pa je napravljena pauza, kako bi se njen "nervni" sistem ponovo podigao.

Ai-Da je objasnila da će uloga tehnologije u stvaranju umetnosti "nastviti da raste", kako umetnici pronalaze nove načine da koriste tehnologiju kako bi se izrazili.

"Tehnologija je već imala ogroman uticaj na način na koji stvaramo i konzumiramo umetnost, kao što je to bio slučaj sa kamerom i pojavom fotografije i filma. Verovatno će se taj trend nastaviti i sa novim tehnologijama. Nema jasnog odgovora kada je reč o širem polju delovanja, jer tehnologija može biti i pretnja, ali i prilika za umetnike da stvaraju umetnost", istakla je umetnica.

profimedia

 

Ona je razjasnila i da je glavna razlika između nje i ljudi koji se bave umetnošću ta što ona "zavisi od kompjuterskih programa i algoritama", ali da "iako nisam živa, stvaram umetnost".

Ai-Da je inače naslikala niz radova, uključujući i sliku pokojne kraljice Elizabete, a već je imala i nekoliko izložbi, piše ITV.

Ona je članovima Komiteta takođe objasnila da joj u slikanju pomažu algoritmi veštačke inteligencije, koji se oslanjaju na kameru smeštenu u njene oči, kao i njene robotske ruke.

Ona se uspešno bavi i poezijom, u čemu joj, kako kaže, pomaže "analiziranje velikog korpusa teksta" na osnovu kog utvrđuje poetsku strukturu i stvara nove, originalne kombinacije stihova.

"Nemam subjektivna iskustva, iako mogu o njima da govorim", rekla je Ai-Da. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura