Aktuelno iz kulture

"Umetnica" koja je i sama delo konceptualne umetnosti: Robot Ai-Da izlaže na Bijenalu u Veneciji

Komentari

Autor: ArtNet

26/04/2022

-

07:50

"Umetnica" koja je i sama delo konceptualne umetnosti: Robot Ai-Da izlaže na Bijenalu u Veneciji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Među zvezdama savremene umetnosti okupljenim u Veneciji na dugoočekivanom Bijenalu, je i robot Ai-DA, koju njeni tvorci opisuju kao jedinog realističnog humanoidnog robota umetnika na svetu.

Ai-Da ima izložbu na bijenalu pod nazivom "Skok u metaverzum" u InParadiso galeriji na samom ulazu u centralni paviljon.

Robot koji je dobio ime po matematičarki Ejdi Lovlejs, crta, slika i vaja, a bavi se i performansom.

profimedia

 

Njen tvorac, galerista Ejdan Meler, smatra je i samostalnom umetnicom i delom konceptualne umetnosti.

Ipak, to nije njena prva velika izložba: Ai-Da je već izlagala u Muzeju dizajna i Muzeju Viktorija i Albert u Londonu, a prošle jeseni bila je deo prve savremene izložbe koja je održana na Velikoj piramidi u Gizi.

Tada je umalo ostala bez "očiju", sofisticiranih kamera, jer su je egipatski carinici zadržali na granici zbog sumnje da je špijun. 

Ovog puta ispituje kako će u budućnosti čovečanstvo komunicirati sa veštačkom inteligencijom, naročito nakon uspona metaverzuma.

profimedia

 

Inspirisana Danteovom "Božanstvenom komedijom", njena izložba ukazuje na potencijalne mračne strane uticaja veštačke inteligencije na svakodnevni život ljudi, poredeći metaverzum sa čistilištem - mestom između stvarnosti i fikcije, gde niko ne želi da bude zaglavljen predugo, piše ArtNet.

profimedia

 

Ai-Da je prve crteže nacrtala na Oksford univerzitetu 2019. držeći olovku svojom robotskom rukom i skicirajući na osnovu onog što su snimile njene kamere.

Ona slika uživo i plan je da tokom boravka u Veneciji naslika četiri portreta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura