Aktuelno iz kulture

Zlatni lav Bijenala u Veneciji za životno delo ove godine dobijaju dve umetnice

Komentari

Autor: Art News

11/03/2022

-

08:33

Zlatni lav Bijenala u Veneciji za životno delo ove godine dobijaju dve umetnice
Zlatni lav Bijenala u Veneciji za životno delo ove godine dobijaju dve umetnice - Copyright EPA/SIMELA PANTZARTZI, AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnice Zlatnog lava za životno delo ovogodišnjeg Bijenala u Veneciji su umetnice Katarina Frič i Sesilija Vikunja, čiji će radovi biti uključeni u glavni program te umetničke smotre.

Uobičajeno je inače da se nagrada dodeljuje samo jednom umetniku, a raniji laureati ovog prestižnog priznaja bili su El Anacui, Džimi Darem, Malik Sidibe i Karoli Šniman.

Frič je poznata po skulpturama koje već poznatim predmetima, ličnostima ili konceptima udahnjuju novi život, kroz hrabru primenu boje i materijala.

AP/Kirsty Wigglesworth

 

Njene predimenzionirane figure obično upućuju na nejednakost raspodele moći, piše Art News.

Jedna od njenih najpoznatijih skulptura - "Kralj pacova" - predstavljena je 1999. na Bijenalu u Veneciji, a predstavlja velike figure pacova poređanih u krug. 

Sesilija Alemani, kustoskinja glavne izložbe Bijenala 2022. kaže da ta statua budi osećaj divljenja i vrtoglave privlačnosti.

"Njen doprinos polju savremene umetnosti, naročito skulpturi je bez premca", navela je Alemani u saopštenju.

Vikunja, koja je takođe i poznata pesnikinja, radila je u mnogim tehnikama i bavila se mnogim temema, koje je teško klasifikovati. 

EPA/SIMELA PANTZARTZI

 

Slikala je svoje marksističke heroje, od različitih materijala pravila "prostorne poeme" i instalacije zasnovane na kipu pismu drevnih naroda Južne Amerike koje se "ispisuje" čvorovima na užadima.

Rođena je u Santjagu de Čile, a živi u Njujorku, jedna je od retkih umetnica latinoameričkog porekla koje su dobitnice Zlatnog lava.

Alemani u saopštenju navodi da je Vikunja "išla svojim putem, dosledno, skromno i besprekorno, predviđajući mnoge skorije ekološke i feminističke debate i osmišljavajući nove lične i kolektivne mitologije".

Ovogodišnje Bijenale u Veneciji trajaće od 23. aprila do 27. novembra, a od 213 umetnika koji će se predstaviti ove godine, žene čine više od 90 procenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura