Aktuelno iz kulture

"Komedija na tri sprata": Seka Sablić, Vesna Trivalić, Boda Ninković i druge velike zvezde u novom domaćem filmu

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

23:35

"Komedija na tri sprata": Seka Sablić, Vesna Trivalić, Boda Ninković i druge velike zvezde u novom domaćem filmu
"Komedija na tri sprata": Seka Sablić, Vesna Trivalić, Boda Ninković i druge velike zvezde u novom domaćem filmu - Copyright Emilija Stanišić / Promo

veličina teksta

Aa Aa

Premijera domaćeg igranog filma "Komedija na tri sprata" rediteljke Sandre Mitrović biće održana 18. oktobra u Mts Dvorani, najavila je danas autorska i glumačka ekipa nakon novinarske projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci.

Osim rediteljke, medijima su se obratili glumci iz novog ostvarenja: Slobodan Boda Ninković, Jelisaveta Seka Sablić, Vesna Trivalić, Miodrag Radonjić i Vanja Nenadić.

Svoj debitantski film autorka potpisuje i kao scenaristkinja u saradnji sa inostranim kolegom Noe Dodsonom.

"Scenario je nastajao prilično dugo, oko tri godine. Za to vreme tekst se menjao, promenili smo i žanr, strukturu, kao i neke likove. Sada već to nije onaj scenario sa početka. Iako u nazivu filma ima reč 'komedija', ovaj film nije samo u tom žanru, bilo bi pretenciozno da jeste", izjavila je debitantkinja Sandra Mitrović, koja je studije filmske režije završila na Univerzitetu Kolumbija (SAD).

Ona je ocenila da je taj neobičan scenario, jedna topla, drugačija filmska priča privukla ovako vrhunsku glumačku ekipu da pristane odmah da učestvuje u ostvarenju, iako je to njej prvi dugometražni igrani film.

Projekat “Komedija na tri sprata” doživeo je velike ovacije na svom pretpremijernom prikazivanju u okviru 57. Filmskog festivala u Nišu u avgustu ove godine, a onda je predstavljen i publici u Novom Sadu i Mladenovcu.

Rediteljka Mitrović je istakla da je ovo sasvim različit film od svih ostvarenja koji se trenutno snimaju za veliki i mali ekran, i naglasila da njen projekat neće biti pretvoren u TV seriju.

Promo/Emilija Stanišić

 

Slobodan Boda Ninković otkrio je da je prva verzija filma bila duga skoro dva i po sata, tako da je onda svedena u montaži na standardnih sat i po.

Ninković je podsetio da su rediteljka i on već sarađivali na kratkom igranom filmu "Klavire prevozi Ostoja" (2016) o toj urbanoj legendi. Glumac je tada tumačio naslovnu ulogu osobe koji je decenijama zaista prevozio klavire po Beogradu i tako postao gradska legenda.

"Još tada pre šest godina upoznao sam njen veliki talenat i energiju. Veoma je pametna rediteljka, tačno dobija od glumaca ono što želi, to sam tada shvatio. Scenario za 'Komediju na tri sprata' pročitao sam u dahu, odmah mi se svideo i to je bio divan povod da opet radimo zajedno", rekao je Boda Ninković.

Glumac je opisao svog lika Mikenka kao usamljenog majstora vodoinstaltera koji je decenijama održavao tu zgradu gde je smeštena radnja filma.

Zaplet prati mozaik i galeriju desetak likova čije su sudbine isprepletane tokom jednog dana.

Te junake igraju: Jelisaveta Seka Sablić, Slobodan Boda Ninković, Vesna Trivalić, Dragan Gagi Jovanović, Nataša Tapušković, Ljubomir Bandović, ali i mlađe snage - Miodrag Radonjić, Vanja Nenadić i Pavle Mensur, dok u efektnim epizodama gostuju Miloš Samolov, Viktor Savić, Miona Marković.

"Milenko je lik koji nema svoj privatan život i na sve stanare gleda kao na porodicu. I svi ti stanari takođe na njega gledaju kao da im je član porodice. Tako publika prati njegov poslednji dan na poslu pre odlaska u penziju", nagovestio je Ninković.

Emilija Stanišić / Promo

 

Jelisaveta Seka Sablić je danas prvi put gledala ceo film sa predstavnicima medija i pohvalila rad snimatelja, jer je posebno oduševljena specijalnim efektima u poslednjoj trećini filma koji se odnose na jednu vrstu mogućeg potopa.

"Toliko prizora vode na sve strane, to nije viđeno nikad u domaćem filmu, samo u stranim produkcijama. Oduševljena sam kako to sve izgleda, samo se nadam da nas nikad u životu neće zadesiti slična katastrofa", Sablić je zagolicala maštu budućim gledaocima i izdvojila Bodu Ninkovića da nosi ceo film i da je bio fantastičan.

"Moja junakinja Živka je kičma te tradicije u filmu koja se provlači, tako da ona pravi slavu, želi da sve te ljude okuplja. Inače su u scenariju postavljeni kao tipske ličnosti - porodica stiže iz Amerike, tu je i jedan kriminalac, slojevi društva su prisutni, a onda se priča postepeno slaže kao pužle", približila je Sablić koncept filma.

Projekcija za koju se tražila karta više potpuno je oduševila Nišlije u avgustu, a završila se višeminutnim aplauzom za glavne aktere.

Film prati komične i otkačene situacije, avanture stanara jedne naizgled sasvim obične stambene zgrade.

Emilija Stanišić / Promo

 

Vesna Trivalić igra osobu koja se sa mužem (Dragan Jovanović) i sinom (Pavle Mensur) vraća iz SAD u svoj stari stan.

"Iako imate iskustva, ono vam ne pomaže i ne donosi mnogo, jer svaki novi film je za mene sasvim novi početak", iskrena je Trivalić, koja je napomenula da ju je scenario odmah privukao nakon samo nekoliko stranica.

Tekst ju je podsetio na staru dobrotu u ljudima koja kao da je izumrla, a sama priča ju je podstakla da se i ona sama privatno poboljša u raznim prilikama.

"Film ima dramske, komične, melodramske situacije, a publika bi trebalo da bude dirnuta, nasmejana i srećna kada izađe iz bioskopske sale", istakla je Trivalić, koja dugo živi u Dubaiju, i često dolazi u Srbiju, i bila je prisutna u domaćim Tv serijama "Žigosani u reketu", "Senke nad Balkanom", "Dug moru".

"Uvek imam dečju radost koju širim u ekipi, tako sam uživala radeći sa Bodom, sa Gagijem Jovanovićem je zabavno, ali sam ga i namučila. Srećna sam što su ušli u moj život i Vanja Nenadić, Miodrag Radonjić, a sa Sekom Sablić decenijama radim", rekla je Trivalić.

Emilija Stanišić / Promo

 

Glumica Vanja Nenadić ocenila je film kao duhovit i setan, a za svoj lik stjuardese Sare rekla je da se mnoge devojke mogu prepoznati u njoj, jer ona nema sreće u ljubavi, ne može da pronađe pravog.

"I ja imam slične drugarice, tako da mi je sve poznato. Ovom projektu su me najviše privukle scene za kasting. U tome sam uživala, iako uopšte nisam znala o čemu je ceo film. Ipak, nakon kastinga, osetila sam da je ta uloga za mene", objasnila je Vanja Nenadić, poznata iz serija "Biser Bojane" i "Tajna vinove loze".

Glumac Miodrag Radonjić, popularan po ulozi kriminalca u filmskom i Tv serijalu "Južni vetar" i kao inspektor u krimi seriji "Ubice moga oca", priznaje da je ova uloga u odnosu na navedene, nešto sasvim drugačije u karijeri.

"To je jedan stereotip pravog blejača koji živi udobno u nekom svom svetu, ništa bitno ne radi, ne komunicira mnogo sa drugima, sam je sebi dovoljan", opisao je Radonjić svog karaktera u filmu i pohvalio glumačku ekipu kao vrhunsku.

"Mislim da je ovo veoma lekovit film danas kada svuda osećamo odsustvo empatije. Takvo je danas društvo, svi gledaju samo sebe, i ovde je tako u početku, a onda se u filmu sve menja kada se desi jedna velika pretnja i potencijalna tragedija", rekao je Radonjić i naveo da će film publici biti dragocen jer se otvara upravo ka empatiji.

Emilija Stanišić / Promo

 

Galerija likova - otuđenih i samoživih, ali i luckastih i komičnih, predstavljaju povratak toj bliskosti koja postoji među komšijama, što je danas retkost, a bila je normalna ranije u Srbiji i Jugoslaviji, kada bez najave susedi kucaju jedni drugima na vrata.

Nakon studija u Londonu, rediteljka Sandra Mitrović je master diplomu stekla na Univerzitetu Kolumbija, odakle nosi veliko znanje i iskustvo i do sada je snimila osam kratkih filmova.

Autorsku ekipu čine i producent i pomoćnik reditelja Ivan Grbin, direktor fotografije Dušan Ivanović, u produkciji kuće "Filmland" i kompanije "Telekom Srbija".

Nakon premijere u Beogradu, film "Komedija na tri sprata" će dan kasnije 19.10. biti prikazan u Novom Sadu, a redovna bioskopska distribucija širom zemlje će krenuti 20. oktobra.

Komentari (0)

Kultura