Aktuelno iz kulture

Slavna violinistkinja Elizabet Pitkern: Veliki sam ljubitelj Novaka Đokovića i Stefana Milenkovića

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

09:50

Slavna violinistkinja Elizabet Pitkern: Veliki sam ljubitelj Novaka Đokovića i Stefana Milenkovića
Elizabet Pitkern - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena američka violinistkinja Elizabet Pitkern nastupiće 18. oktobra prvi put u Srbiji na koncertu u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

"Veoma sam uzbuđena pred svoj premijerni koncert u vašoj zemlji. Posebno što sam čula da je koncert skoro rasprodat, znači čeka me puna sala. Želim da sve bude savršeno i spektakularno. Zato puno radimo iza scene da sve to postignemo", rekla je Pitkern za Tanjug.

Ona je dodala da je sada posebno vreme da se bude ovde, nakon pandemije korona virusa.

"Naročito mi je drago jer sam veliki ljubitelj slavnog srpskog tenisera Novaka Ðokovića. Tenis je inače moja druga ljubav, pored muzike”, istakla je nadahnuto popularna umetnica na violini.

"Veoma mi je prijatno kod vas, ljudi su veoma dragi, prijatni, prijateljski raspoloženi u svakom trenutku. Izuzetno mi se sviđa srpska kuhinja, imate divne specijalitete. Dopada mi se Beograd kao grad, veoma je atraktivan, kao i hotel u kome sam odsela. Sve je predivno do sada", rekla je Pitkern, zahvaljujući kojoj će publika slušati zvuke jedne od najpoznatijih i najskupljih violina na svetu, čija se sudbina našla i na Oskarom nagrađenom filmu "Crvena violina" (1998).

Tanjug/Rade Prelić

 

Muzička umetnica nije imala prilike do sada da bude kod nas, i stigla je još u četvrtak, čak šest dana ranije pred svoj koncert, što se retko dešava u svetu muzičke umetnosti.

"Bio je to moj izbor, da kad imam vremena, kod vas ostanem duže nego inače. Već sam bila na turneji, putovala sam mnogo, bila i kod prijatelja u Španiji, i onda mi se otvorila mogućnost da dođem ranije u Beograd. Osim toga, imamo veoma bogat, sadržajan program na koncertu 18. oktobra, tako da je potrebno da se temeljno pripremimo, zato održavamo mnogo proba", objasnila je američka umetnica iz Njujorka, rođena u pravoj muzičkoj porodici u Pensilvaniji i jedna je od omiljenih solistikinja u SAD.

Pitkern je izjavila da je često i ona odlazila na turneje po tom sistemu da samo dođe, prođe.

Sada želi da vidi i nešto van koncertne dvorane Kolarca.

Ekipa Tanjuga je imala prilike da prisustvuje kraćoj probi violinistkinje i to u Srednjoj muzičkoj školi "Stanković" iz Beograda, gde je prema planu održala besplatan masterklas za učenike.

"Imala sam to zadovoljstvo da slušam polaznike škole, i nemam reči, zaista su sjajni, izvanredni, talentovani", kaže ona.

Tanjug/Rade Prelić

 

Koncert u Beogradu, kao i spomenuti film, nosi naziv po instrumentu za koji se deda njujorške violinistkinje tajno takmičio 1990. u aukcijskoj kući "Kristi" u Londonu i kupio je unuci po ceni od skoro dva miliona dolara.

"Crvena violina" dobila je to ime po prepoznatljivom crvenom laku, a napravio ju je 1720. čuveni Antonio Stradivari (1644-1737).

Ne zna se šta je bilo dalje sa violinom godinama, ali je poznato da je među njenim vlasnicima u 20. veku neko vreme bila porodica nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona.

"Moja violina nosi u sebi toliko istorije, i već pune 32 godine je u mojim rukama. Prošla je toliko toga, kroz vekove je putovala širom sveta, i onda je sticajem srećnih okolnosti, došla do mene. Ne znam zašto se to desilo, kako da baš ja budem odabrana da je imam, ali sam naravno presrećna, osećam se zahvalno i u tome odavno vidim širu sliku, značajniju stvar, pre svega kao dobrobit društva i da pomognem mladim muzičkim nadama. To je moja životna misija", smatra Elizabet i naglasila je da pretposatavlja da violina dugo nije bila uopšte u rukama muzičara i u upotrebi za scenu, već je stajala u privatnim kolekcijama.

Kako je umetnica podvukla, njena priča vezana za ovu violinu vraća je na početak 90-tih godina i aukcijsku kuću "Kristi" u Londonu gde je otišla sa majkom.

Tada je prvi put videla veličanstvenu violinu i dobila odobrenje da na njoj može svirati.

Odmah se povezala sa instrumentom jer je znala za njegovu istoriju i celu priču koju nosi.

Pitkern je objasnila da je u sobi bio i čovek koji je tajno učestvovao na aukciji, niko nije znao za njega.

Tanjug/Rade Prelić

 

Usledilo je poznato takmičenje, ulozi su bili visoki, i violina je prodata misterioznom kupcu po ceni od basnoslovnih dva miliona dolara.

Kasnije se ispostavilo da se njen deda tajno nadmetao za nju, što je nju učinilo, kako kaže, najsrećnijom osobom na svetu.

Misteriozna sudbina Stradivarijeve violine poslužila je i kao inspiracija za igrani film "Crvena violina" (1998) Fransoa Žerarda, koji je dobio nagradu Oskar za muziku.

Deset godina kasnije je snimljen i dokumentarac "Aukcijski blok" (2008), u kom se pojavljuje i sadašnja vlasnica violine – upravo Elizabet Pitkern.

"Bilo mi je i to snimanje zanimljivo iskustvo, na taj način je violina dobila jednu sveobuhvatnu pažnju kroz multimedijalni format, igrani i dokumentarni film", smatra Pitkern.

Američka muzičarka je prvi put uzela violinu u ruke sa samo tri godine, i od tada, ceo život je posvetila muzici.

"Sa tri godine sam znala da želim da sviram violinu, a sa navršenih osam godina, sanjala sam da budem solista na ovom divnom instrumentu. U dvanestoj sam već vežbala svaki dan po četiri sata dnevno, da bih sa 14 nastupila prvi put sa orkestrom. Dalje sam samostalno nastupala u pratnji filharmonija i orkestara, i dalje se nisam ni osvrtala. Samo sam nastavila dalje i ceo život posvetila muzici. Poslednjih 12 godina tome sam dodala i pedagoški rad, zapravo imam svoj Muzički kamp, gde sam predana da deci prenesem svoje znanje i umeće", ispričala je solistkinja.

Pitkern je predsednica i umetnička direktorka Luzerne Music centra u Njujorku, koji okuplja talentovane mlade muzičare od devet do 18 godina iz celog sveta.

Upoznata je sa karijerama srpskih kolega kao što su Jovan Kolundžija, ali i Stefan Milenković i Nemanja Radulović, koji su odavno izgradili zapažene i uspešne karijere u inostranstvu.

"Veoma bih volela da upoznam Stefana, o njemu sam najviše slušala. Kada sam imala 19 godina, studirala sam to leto u Amsterdamu, a Stefan je učestvovao na takmičenju Kraljice Elizabete u Briselu. I gledala sam ga uživo na televiziji tada, bilo je to 1993. godine. Pratila sam ga dok je nastupao i bio je zaista neverovatan, vrhunski. Još uvek se sećam da je nosio belo odelo", rekla je Elizabet, i podsetila se da je Stefan Milenković malo mlađi od nje i povezala da je i on počeo da svira sa svega tri godine, tako da su im putevi negde veoma slični – posvećeni muzici ceo život.

Tanjug/Rade Prelić

 

Za vreme pandemije korona virusa od 2020. godine, Pitkern kaže da je bila zatečena i da je osećala da nema kontrolu nad tom situacijom.

"Bilo je ili ću da se borim ili ću prihvatiti takvo stanje za vreme epidemije. Radila sam na velikom projektu u svom Muzičkom kampu, renovirali smo prostorije, i onda sam morala sve da radim od kuće. I nekako smo uspeli da izguramo sve", opisala je stanje Elizabet, a onda se prisetila da joj tog marta 2020. nije bilo dobro u zdravstvenom smislu.

"Nije to bio kovid, već sam osećala hroničan umor, neispavanost, premor. U periodu 2018-2019. godine imala sam veoma obimne turneje, samo putovanja, idem, jurim, letim, ne stajem. Izgleda da me je sve stiglo i bila sam malo bolesna", kaže Elizabet.

U periodu pandemije dogodilo joj se da prvi put od treće godine života ne svira violinu svakodnevno.

"Bila sam kod majke u Pensilvaniji, kada me je zateklo to stanje. Imala sam zakazanih još 15 koncerata, i zbog kovida, svi su momentalno bili otkazani u roku od 24 časa. I umesto da mi bude krivo, ja sam osetila ogromno, enormno olakšanje. Jednostavno nisam osećala da sam sposobna da sviram te koncerte, ali nisam htela da ih otkažem, a eto, viša sila ih je sama otkazala. Na miru sam onda odležala, mnogo mi je prijao odmor, i bilo mi je potrebno čak godinu dana da se osećam bolje", priznaje umetnica i dodaje da ona spada u one muzičare kao i neke njene kolege, koji nikada nemaju odmor, pauzu, jer su stalno u pokretu, imaju turneje po celom svetu, predah ne postoji.

Zapaženije koncerte ova umetnica je imala i u dvoranama Carnegie Hall, Walt Disney Hall, the Fisher Center, Kimmel Center i Saratoga Arts Center.

"Naravno, ima trenutaka i tendencija da čovek oseti kako bi želeo da svaki svoj slobodan trenutak ispuni drugim sadržajima. Svako od nas želi negde da ide, da sve vidi, istraži i ja sam često pokušavala da sve izbalansiram, koliko mogu da postignem. Sada znam svoje limite. Nekad prihvatite okolnosti da su takve kakve jesu, umesto što stalno brinete o njima. Odmor je veoma potreban svakome", rekla je muzičarka.

Iz tog razloga veoma joj je drago da je došla u Beograd tako ranije, da može na vreme da se prilagodi novoj zemlji, da uživa u divnim srpskim jelima i na miru se pripremi za koncert koji je čeka.

Repertoar čine kompozicije Jozefa Hajdna, Ludviga van Betovena, Klare Šuman, Džordža Geršvina, kao i Ejmi Bič, jedne od najznačajnijih američkih kompozitorki.

Time je napravila, kako sama kaže, neobičan spoj klasike i džeza, pravi varijete u sadržaju i konceptu.

Nekad je velika tajna za umetnike klasične muzike kako biraju određeni repertoar, zašto su to baš kompozitori koji ih inspirišu i po čemu su se odlučili da izvedu baš ta njihova dela.

Na koncertu u Beogradu violinistkinju će pratiti Marko Stuparević, srpski pijanista koji živi u Njujorku, a specijalna gošća na violončelu biće američka umetnica Kejla Herman, njegova supruga.

"Dosta toga mi zavisi i od mesta gde nastupam i sa kim. Sa Markom i Kejlom imam divnu saradnju, i uzbuđena sam što ćemo kao muzički trio imati u repertoaru i klasiku i Ejmi Bič, važnu američku kompozitorku", objašnjava Pitkern.

"Džordža Geršvina donosim vam iz Amerike, i nalazi se na mojoj listi, jer mi se čini da kod vas nije često izvođen na koncertima. Volim da utisnem različite elemente i stilove muzike, kao što je i džez", dodala je ona.

Osim navedenih, njen program umetničke vizije će sadržati i delo – "Koncert za violinu i klavir” engleskog kompozitora Edvarda Vilijama Elgara (1857-1934), za koji kaže da nije čula da je iko svirao u celini taj izvanredan i vanserijski muzički komad, a na Kolarcu će biti centralni događaj.

Komentari (0)

Kultura