Aktuelno iz kulture

Dečiji film "Vučje bobice" otvorio je 18. Kids fest

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

10:14

Dečiji film "Vučje bobice" otvorio je 18. Kids fest
Vučje bobice - Copyright Printscreen YouTube/MegaComFilm

veličina teksta

Aa Aa

Domaći dečiji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića premijerno je prikazan sinoć u Mts Dvorani i time svečano otvorio 18. izdanje festivala za decu "Kids Fest", u prisustvu gotovo kompletne glumačke i autorske ekipe.

Čuveni književnik za decu i autor mnogih zagonetki i mozgalica, Uroš Petrović, kao ambasador 18. "Kids festa" svečano je otvorio ovu značajnu manifestaciju za najmlađe koja će trajati do 23. oktobra.

"Velika mi je čast što sam u ulozi ambasadora ovog festivala. Hvala vam svima što ste došli, što ste prepoznali i ovaj film koji ćete večeras videti i sve ostale naslove, i naše radionice. Sve je to deo borbe za našu decu", istakao je pisac za decu Uroš Petrović, koji će radionice držati sa starijim kolegom Ljubivojem Ršumovićem.

Printscreen YouTube/Agape - Aleksandar Gajšek

Uroš Petrović

Uloge u pozitivnom, lirskom, nežnom i poučnom filmu "Vučje bobice" tumače - Tijana Čurović, Nada Blam, Rastko Janković, Miljana Kravić, Duško Radović, Vesna Stanojević, Rade Marjanović, dok uloge dece - brata i sestre igraju Simon Jegorović (Aleksa) i Nina Sinadinović (Anđa).

U gostujućim ulogama nastupaju - Sonja Knežević, Jelica Kovačević, Dimitrije Ilić Mita, Branko Bane Vidaković, Aleksandar Dunić, i drugi.

Glumica Tijana Čurović specijalno za agenciju Tanjug je nedavno izjavila uoči ove premijere da je izuzetno počastvovana i prezadovoljna što učestvuje u ovako pozitivnom filmu koji predstavlja novi dan i trend u domaćoj kinematografiji.

"Film je jako emotivan, i svima bih ga rado preporučila, jer je to jedna prava priča za decu i roditelje. Tako bih ga i ukratko opisala - dečji film za celu porodicu. Da se vratimo tim vrednostima kao što je porodica i da naučimo kako danas da sačuvamo porodicu, što nije nimalo lako. Ovaj film nam pokazuje da je ipak moguće", smatra Čurović, ranije poznata i po emisiji za decu "Verujte, ali ne preterujte".

Tanjug/Miloš Milivojević

Ekipa filma "Vučje bobice"

Istaknuta glumica Nada Blam je za Tanjug takođe nedavno ocenila da je svakako nedostajao ovakav film za decu u moru drugih tema i žanrova danas na malom i velikom ekranu.

"Istina je da se uvek dosta priča o deci svuda, ističu se najmlađi u prvi plan, ali kada je potrebno da se ulože sredstva za snimanje filmova za decu, onda po pravilu novca nema. To je velika šteta jer je ranije toliko bilo dečijih emisija, čak i radio drama za decu. Odrastali smo na dečijim serijama i filmovima", rekla je setno glumica.

Nada Blam je već osvojila Nagradu publike za ulogu bake u filmu "Vučje bobice" na Festivalu "Filmski susreti" uNišu, što joj veoma znači i prija da auditorijum tako pozitivno reaguje na novo ostvarenje, te se nada da će i beogradska publika uživati u projekciji.

Najmlađa publika je veoma želela da se snimi konačno novi film za decu, i sudeći po aplauzima na poklonu autorske i glumačke ekipe, novo ostvarenje će imati dug život u bioskopima.

Bilo je u sali i suza, smeha, radosti, tuge, neizvesnosti, strepnje, jer dečiji igrani film "Vučije bobice" upravo sve to i nudi.

Novi domaći film je približniji porodičnom žanru, jer je suština u očuvanju te svetinje i pored mnogobrojnih izazova koji su zaokupirali glavne junake - majku, oca i njihovo dvoje dece.

Devojčica Anđa od šest godina boluje od astme i njen brat Aleksa (12) brine o njoj, dok se njihovi roditelji neprestano svađaju i nalaze se očigledno pred razvodom.

Deca u takvoj toksičnoj atmosferi žele da promene sredinu i na zimskom raspustu odlaze da borave kod majčinih roditelja, ali baka i deka su suviše urbani i samoživi u svojoj vili, što deci ne prija.

Tako se mališani odlučuju da sami organizuju avanturu i odu kod druge bake i deke na selo, roditelja njihovog oca. Iako je deki i baki sumnjivo kako su deca došla sama kod njih na selo bez pratnje roditelja, ipak se obraduju i uživaju sa unucima.

Onda nastaje panika, jer su deca nestala iz kuće urbanih bake i deke, te ostatak filmske priče postaje velika potera za njima, majka i otac su se nasekirali i u potrazi za najmilijima pokušavaju nekako da se i sami (ponovo) zbliže, ukoliko nije kasno.

Na 18. Kids Festu pod parolom "Svet u dečijim rukama", biće prikazano ukupno 15 ostvarenja, od čega je 10 premijera - nemački animirani film "Najbolji rođendan ikada", švedski igrani film "Eva i Adam", finska igrana komedija "Vinski: Nevidljivi super-klinac", francuski naslov "Mala banda", "Faraon, divljak i princeza" (Belgija/Francuska), "Kraljica komedije" (Švedska).

Na repertoaru su i francuski dokumentarci edukativnog karaktera -"Hrast", "Životinja", "Ris", a od repriza su tu Diznijevi i Piksar hitovi - "Enkanto: Magični svet", "Pocrvenela panda", "Baz svetlosni", kao i ruski animirani - "Finikove avanture" i "Kašaj: Kradljivac nevesti".

Komentari (0)

Kultura