Aktuelno iz kulture

Iz stečaja Jugobanke na prodaju 65 umetničkih dela: Na aukciji i slika Miloša Šobajića i akvareli Miće Popovića

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

21/10/2022

-

11:00

Iz stečaja Jugobanke na prodaju 65 umetničkih dela: Na aukciji i slika Miloša Šobajića  i akvareli Miće Popovića
Miloš Šobajić - Copyright Tanjug/ Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Iz stečaja Jugobanke na prodaju je ponuđeno 65 umetničkih dela, a među njima je više od 20 akvarela Miće Popovića kao i delo Miloša Šobajića koji je proglašeno za kulturno dobro.

Šobajićeva slika "Scena u kupatilu" procenjena je na 480.000 dinara, delo "Mamula" Aleksandra Prijića na 294.406 dinara, dok je "Kompozicija" Vlada Subotića na 72.000 dinara.

Vrednost većine dela je manja od 50.000 dinara, a dva dela M. Rakonjca procenjena su na po 1.000 dinara.

Agencija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik Jugobanke umetnička dela prodaju se javnim prikupljanjem ponuda koje će javno biti otvorene 25. novembra.

Ovo nije prvi put da se na licitaciji nađu vredna umetnička dela, koja bi mogla biti od velikog kulturnog značaja, a koja pripadaju stečajnoj masi nekadašnjih jugoslovenskih giganata.

BIP je nedavno na aukciji ponudio dela Miloša Šobajića i Janka Brašića, a prošle godine je u jednom takvom nadmetanju za slike koje su pripadale propalom Jugoeksport preduzeću učestvovao i Muzej Grada Beograda, otkupivši sve slike koje su bile ponuđene za 33 miliona dinara,

Zahvaljujući prošlogodišnjoj izmeni Zakona o kulturnim dobrima, koja je usledila nakon otkupa slika iz nekadašnjeg Jugoeksporta, država, odnosno lokalna samouprava, ima pravo preče kupovine umetničkih dela koja su proglašena kulturnim dobrom, kako ona ne bi mogla da se iznose iz zemlje.

Vredne umetnine koje se nalaze u stečajnim masama propalih preduzeća, često mnogo vremena provedu u neodgovarajućim uslovima, u vlažnim prostorijama i preti im opasnost od nepovratnih oštećenja.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura