Aktuelno iz kulture

Koncertom "Muzika za mir" obeležena 77. godišnjica UN: Da se užasi rata nikada ne ponove.

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

21:48

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Povodom 77. godišnjice Ujedinjenih nacija kancelarija svetske organizacije u Srbiji u saradnji s Vladom Srbije organizovala je koncert "Muzika za mir" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.


Događaj je okupio više od 15 talentovanih umetnika iz 10 zemalja Balkana i sveta, pozivajući na mir na planeti, smirivanje konflikata i promociju međunarodne solidarnosti, empatije i saradnje.

FoNet/Aleksandar Barda

 


Ideja koncerta je da se prikaže da je neophodno zajednički se zalagati za mir, poštovanje različitosti i za solidarnost među građanima, zajednicama i nacijama.

"Želim da ponovim poziv Ujedinjenih nacija svim odgovornim stranama da rade na rešenjima, politikama, političkim i diplomatskim odlukama, koje spajaju ljude i jačaju socijalnu koheziju. Pozivamo građane i njihove predstavnike da neguju solidarnost, različitosti, dostojanstvo i nediskriminaciju, odnosno, da promovišu kulturu mira, dijaloga, tolerancije i jednakosti - svakog dana i u svim okolnostima", rekla je stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob.

Prinskrin/Tanjug

 


Ona je dodala da se na Dan Ujedinjenih nacija obnavljaju nada, vera i ubeđenje u sve što se može postići kada se radi zajedno i istakla da će tim Ujedinjenih nacija nastaviti da podržava novu Vladu i sve partnere ka ubrzanju implementacije Agende 2030.

Podseća se da je jedna od glavnih uloga Ujedinjenih nacija prevencija konflikata, korišćenjem diplomatije i medijacije.

"Da bismo dali šansu miru, dugoročnom i održivom miru, ovde u regionu, u Evropi i na celom svetu, moramo svoj zadatak da ispunjavamo posvećeno, uporno i inkluzivno. Moramo da prihvatamo razlike i da živimo u miru, da angažujemo sve one koji se zalažu za mir, uključujući najmlađe i najstarije, žene i muškarce, biznise, akademiju, studente, lidere, moramo uključiti sve", izjavila je predstavnica generalnog sekretara i direktorka Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.

Prinskrin/Tanjug

 


Ona dodala da u zajedničkim naporima za mir Ujedinjene nacije ostaju pouzdan partner Srbije u njenim političkim naporima, kao i u zalaganjima za izgradnju i ostvarenje mira.

Šef odeljenja za UN u Ministarstvu spoljnih poslova ambasador Milan Milanović rekao je da je saradnja sa UN u Srbiji izuzetno važna, posebno kada je reč o Rezoluciji 1244 i dodao da su UN "snažne onoliko koliko sama organizacija i njene članice poštuju zajednički usvojene odluke i akte".

Dodao je da je važno da se danas setimo da je pre 77 godina ostavljena poruka da se užasi rata nikada ne ponove.

"Države članice moraju zajedno da deluju verujući u principe multilaterale i poštovanja rezolucije 1244, kao i kroz učesće u različtim aktivnostima UN i aktivnim zalaganjem u okviru globalnih i regionalnih inicijativa", rekao je Milanović.

On je dodao da Srbija nastavlja intenzivan rad i saradnju na Agendi 2030. u svim oblastima, kao što su energetika, suočavanje sa klimatskim promenama, te ljudska prava i jednakosti.

Dan Ujedinjenih nacija, 24. oktobar obeležava se od 1945. godine, kada je Povelja UN stupila na snagu.

Komentari (0)

Kultura