Aktuelno iz kulture

Za malce i filmske znalce: Prateći programi Slobodne zone

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

22:50

Za malce i filmske znalce: Prateći programi Slobodne zone
Rekla je - Copyright Slobodna zona/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine Slobodna zona ima novi program - Slobodna zona i Cineplexx - namenjen najkomercijalnijim naslovima.

Iako raskošnijih produkcija, većih budžeta i slavnijih imena od ostatka filmova na festivalu, i ova ostvarenja su autentična i provokativna na svoj način. Čak ni holivudski reditelji više nisu imuni na teme kojima se obično bave ostvarenja predstavljena na Slobodnoj zoni  - nepravdu, ljudska prava, socijalnu i rodnu neravnopravnost, svaku vrstu ugnjetavanja i marginalizovanja.

Nemačka glumica, scenaristkinja i rediteljka Marija Šrader snimila je film o dvema novinarkama koje su, u članku u "Njujork tajmsu", prve objavile svedočanstva glumica o seksualnom napastvovanju Harvija Vajnstina i time doprinele nastanku pokreta #MeToo. U filmu "Rekla je" novinarke Megan Tui i Džodi Kantor tumače Keri Maligan i Zoi Kazan, dok Ešli Džad igra samu sebe.

Entoni Hopkins, En Hatavej i Džeremi Strong zvezde su porodične sage "Vreme Armagedona", duboko lične priče reditelja Džejmsa Greja ("Ad astra", "Izgubljeni grad Z") o odrastanju u Kvinsu tokom osamdesetih i generacijskom potragom za američkim snom. En i Džeremi igraju roditelje malom Polu Grafu koji je, sa drugarom Džonijem, uhvaćen da puši kanabis u školi, nakon čega ga šalju u privatnu školu gde ide i njegov stariji brat, a koju vodi Merien Tramp, sestra budućeg predsednika Donalda.

Deo programa Slobodna zona i Sinepleks su i filmovi "Srećno, Leo Grande" Sofi Hajd sa Emom Tompson u ulozi penzionisane učiteljice i sveže udovice u potrazi za seksualnim zadovoljstvom, "Korset" Mari Krojcer sa Viki Krips kao buntovnom austrijskom caricom Elizabetom Bavarskom, dokumentarac "Moonage Daydream" Breta Morgena, filmska odiseja o Dejvidu Bouviju, i "Trougao tuge" Rubena Estlunda, kapitalistička satira ovenčana Zlatnom palmom u Kanu.

Ovaj program će se održavati bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija u Beogradu, Cineplexx u Nišu, Arena Cineplex u Novom Sadu i Cineplexx BIG u Kragujevcu.

"Kompas" Slobodne zone

Debatni program sačinjen od otvorenih diskusija koje pokreću pojedini filmovi "Kompas" se održava drugu godinu zaredom (i) u Novom Sadu, a prvi put u potpunosti u ovom gradu, uz deo koji će biti organizovan u Beogradu.

Urednik "Kompasa" Ivan Milenković i njegovi sagovornici ove godine će diskutovati o temama obrađenim u filmovima "Prekovremeni rad", "Sparta", "Pisanje vatrom" i "Klondajk".

Slobodna zona/Promo

Iz filma "Klondajk"

Kompas "Neokolonijalizam radnog vremena (Rad do smrti)" biće održan u Novom Sadu u subotu, 5. novembra u Areni sinepleks, nakon projekcije filma Prekovremeni rad u 17 sati, a u Beogradu dan ranije, 4. novembra u Domu omladine nakon projekcije u 20 časova.

Film "Pisanje vatrom", o indijskim novinarkama iz kaste "nedodirljivih" koje pokreću digitalno izdanje novina, poslužio je kao inspiracija za panel o hrabrosti, slobodnom izveštavanju, kao i napetosti između profesionalnih novinara i centara političke moći. O tome će na Kompasu "Neokolonijalizam (dez)informacija (Jezgro hrabrosti)" u nedelju, 6. novembra, nakon projekcije filma od 17 sati u Areni sinepleks, Ivan Milenković razgovarati sa novinarkama Marijom Vučić i Anom Lalić i književnicom Tanjom Mravak.

Možda i najkontroverzniji film festivala, "Sparta" Ulriha Zajdla, o neosuđivanom pedofilu, ostvarenje je koje je odbijeno na nekoliko festivala jer su autor i filmska ekipa pod istragom zbog navodnog nekorektnog odnosa prema deci glumcima-naturščićima iz jednog rumunskog sela. O tome gde je granica političke korektnosti i zašto je Zajdlov film "otkazan” i pre nego što je utvrđen eventualni greh ili prekršaj, govoriće filozofi Jovan Čekić i Milica Rašić, novinar i pisac Teofil Pančić i književnica Đurđica Čilić.

Ovaj Kompas, pod nazivom "Neokolonijalizam prihvatljivog govora (Teror političke korektnosti)" na programu je u nedelju, 6. novembra u Domu omladine, posle projekcije filma u 20 sati, a sutradan, 7. novembra u Kulturnom centru Novog Sada nakon projekcije u 19 časova.

Aktuelni rat u Ukrajini još je jedna u nizu mračnih epizoda kojima istorija čovečanstva obiluje. O njemu priča i film "Klondajk" ukrajinske rediteljke Marine Er Gorbač. Da li je u govoru o ratu u Ukrajini moguće zauzeti perspektivu neobojenu saosećanjem i moralnim obzirima, da li je o njemu, uopšte, moguće govoriti "objektivno" i da li postoji opravdanje za rat, neka su od pitanja koja će biti postavljena analitičaru Aleksandru Radiću, književnici Magdaleni Blažević, i istoričarima Draganu Markovini i Milivoju Bešlinu.

Kompas "Govor o ratu (Neokolonijalizam ratnih narativa)" na programu je u utorak, 8. 11. u Kulturnom centru Novog Sada nakon projekcije filma u 19 sati.

Kompas Slobodne zone u Novom Sadu deo je programskog luka "Druga?Evropa" koju je podržala Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".

Slobodna zona za mlade

Branka Pavlović i Rajko Petrović selektovali su po tri filma za selekcije 14+ i 8+.

Selekcija za starije donosi nam naslove prikazane na tri najveća filmska festivala ove godine (Berlinu, Kanu i Veneciji).

Slobodna zona/Promo

"Tiha devojčica"

"Tiha devojčica", irski kandidat za Oskara za strani film za narednu godinu, ne samo da je osvojio ovogodišnju glavnu nagradu sporednog berlinskog programa Generacija (za mladu publiku), nego je potukao favorizovani "Belfast" Keneta Brane na dodeli nagrada Irske akademije za film i televiziju, uzevši sedam odličja (između ostalog, za film, režiju i glavnu glumicu).

Rediteljka Kolam Bored smestila je svoj dugometražni prvenac u ruralnu Irsku 1981. gde devetogodišnju Kat preko leta šalju kod majčinih daljih rođaka, sredovečnog bračnog para bez dece. Pod brižnim okom ovo dvoje brižnih ljudi, sasvim različitih od Katine brojne i hladne porodice, devojčica bukvalno cveta. No, u kući punoj ljubavi, gde ne bi trebalo da bude tajni, Kat otkriva jednu…

Ratni poni, priča o dvojici mladića, pripadnika plemena Oglala-Lakota Indijanaca, koji odrastaju u rezervatu Pajn Ridž u Južnoj Dakoti, doneo je rediteljkama Džini Gamel i Raji Kiou (poznatijoj kao glumici i Elvisovoj unuci) Zlatnu kameru za najbolje debitantsko ostvarenje 75. Kanskog festivala.

Vojni rok obavezan je u Izraelu i za devojke i za mladiće. Reditelj Gaj Davidi, koji je uspeo da se oslobodi vojske posle samo tri meseca obuke (i pre odlaska na front), proveo je deset godina radeći na dokumentacu "Nevinost" posvećenom onima koji, poput njega, nisu želeli u vojsku, ali nisu imali izbora. Ne samo da su bili primorani da uzmu pušku u ruke, već su tokom služenja roka neki od njih izvršili samoubistvo. Davidi je čuo preko 700 njihovih priča, a one najdirljivije preneo gledaocima, isprepletevši ih sa dnevnicima stradale dece i snimcima sa obuke.

"Nevinost" je svetsku premijeru imala prošlog meseca u Veneciji, u pratećem programu Horizonti.

U selekciji za najmlađe gledoace, publici će biti predstavljena ostvarenja "Snovi su poput divljih tigrova" nemačkog autora Larsa Montaga, o 12-godišnjem Randžju iz Mumbaja koji sanja da postane Bolivudska zvezda, švedsko-holandski naučno-fantastični porodični film "Kapetanica Nova" i špansko ostvarenje "Časna sestra fudbalski trener" o neobičnoj opatici Marini koja u školi za dečake bez porodice odlučuje da osnuje fudbalski tim.

Sonar

Prateći program Slobodne zone namenjen mladima, Sonar, u svom drugom izdanju fokusiran je na to kako se u svetu veb dokumentarizma snimaju i predstavljaju putovanja i avanture. Urednice Lena Trifunović i Tamara Milošević su za glavnu temu odabrale postavljanje paralele između onoga što želimo da snimimo i onoga što želimo da ostane samo naše, intimno. O tome koje korake treba podeliti a koje ne u svetu društvenih mreža, govoriće gosti programa Igor Šćpanović Šćepa i Radovan Kovač, dvojica avanturista koji svoje doživljaje beleže i dele na društvenim mrežama na dva potpuno različita načina.

Program Sonara:

* radionica montaže (16.00), projekcije filmova (17.00) i panel diskusija (18.00) biće održan 8. novembra u Sprat baru u Cetinjskoj 15.

* Nagrade mlade publike (Young Audience Awards)

Slobodna zona je i ove godine partner izbora Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA), događaju za decu od 12 do 14 godina, koji se jednom godišnje odvija u više od 70 evropskih gradova.

Filmovi u konkurenciji za nagrade, dva igrana i jedan dokumentarni, prikazuju se onlajn od 7. do 11. novembra za decu iz cele Srbije (koja su se prethodno prijavila za učešće), a 13. novembra imaće i svoje bioskopske projekcije u Eurocinema u Subotici, srpskom gradu domaćinu ove prestižne ceremonije.

Dodela nagrada biće održana u Erfurtu (Nemačka) 13. novembra uz onlajn prenos preko sajta EFA.

Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji se organizuje u okviru programa Slobodna zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Promocija knjige

Promocija knjige "Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma" Dijane Metlić biće održana 7. novembra u 15 sati u Domu omladine.

U drugom, dopunjenom izdanju analitičke studije o jednom od najuticajnijih svetskih reditelja, Stenliju Kjubriku (1928–1999), autorka prati sve faze njegove filmske karijere, kao i ono što joj prethodi: njegovo bavljenje fotografijom, odnos prema književnosti i, pre svega, brojne uticaje svetskog slikarstva koji su oblikovali njegovu filmsku estetiku.

Na promociji govore prof. dr Slobodan Mijušković, prof. dr Simona Čupić i autorka. Moderator je Miroljub Stojanović.

Izložba

Multimedijalna izložba "Kako te vidim?" biće otvorena 7. novembra u 14 sati u Fondu B92 na Obilićevom vencu 2/1.

Postavka je umetnički odraz upoznavanja i druženja mladih sa Kosova i Metohije i ostalih delova Srbije i čine je video-intervjui "U paru", kao i fotografije i citati nastali u okviru istoimenog projekta sedmodnevne kulturne razmene organizovane u Novom Sadu i Beogradu septembra 2022.

Izložba se realizuje u okviru istoimenog projekta koji za cilj ima da osnaži mlade da se izbore sa društvenim izazovima i da u ovom zastrašujućem dobu lažnih vesti i govora mržnje, kao normi naših života, otkriju jedni druge i spoznaju kulturne i društvene obrasce iz kojih dolaze, te pronađu tačku na kojoj se mogu susresti.

Projekat zajednički sprovode DokuFest iz Prizrena, program Slobodna zona Junior (Fond B92) i Filmski festival Slobodna zona, uz podršku Evropske unije.

Master klas

Izraelski autor Avi Mograbi će na 18. Slobodnoj zoni u okviru programa U Fokusu predstaviti svoje dokumentarne filmove "Oko za oko", "Između ograda" i "Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju".

Juan García - Institut Valencià d'Art Modern

Avi Mograbi

Nakon projekcije filma "Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" u ponedeljak, 7. novembra u 18 č u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj publika će biti u prilici da prisustvuje master klasu koji će reditelj održati putem Zoom uključenja. Master klas počinje u 20 sati.

Digitalni propeler

Treće izdanje industry programa "Digitalni propeler", biće održano onlajn, 8. novembra u 10 časova. Rike Flodin i Lars Tversted iz Publikuma, danskog servisa za Audience Building u evropskoj filmskoj industriji, kombinovanjem antropologije i AI (Audience Insight), održaće master klas za filmske profesionalce, predstavnike nezavisnih bioskopa, produkcija, digitalnog marketinga i distributera iz Srbije i regiona. Publikum nudi kreativne smernice u ranim fazama razvoja scenarija, kako bi pomogao filmskoj i TV industriji da dopre do što većeg broja gledalaca i ostavi što snažniji utisak na njih.

Otvaranje i zatvaranje festivala

18. Slobodnu zonu otvoriće "Trougao tuge", Rubena Estlunda, u Beogradu (mts Dvorana, 18.30), Nišu (Sinepleks, 19) i Novom Sadu (Arena Sinepleks, 19.30). Ulaznice za svečano otvaranje u Beogradu su u prodaji na biletarnici mts Dvorane i online preko Ticket.rs, po ceni od 750 dinara.

Dodela nagrada i svečano zatvaranje Slobodne zone biće održano 8. novembra u 20 sati u Domu omladine premijerom finskog dokumentarnog filma Raj za karaoke Einarija Pakanena i razgovorom sa rediteljem nakon toga.

I ove godine, deo filmskog programa biće dostupan publici u celoj Srbiji jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn Slobodne zone od 9. do 23. novembra.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Komentari (0)

Kultura