Aktuelno iz kulture

Umetnost inspirisana novcem u kancelariji novog britanskog premijera: Kakve slike voli Riši Sunak

Komentari

Autor: ArtNet

28/10/2022

-

08:37

Umetnost inspirisana novcem u kancelariji novog britanskog premijera: Kakve slike voli Riši Sunak
Umetnost inspirisana novcem u kancelariji novog britanskog premijera: Kakve slike voli Riši Sunak - Copyright AP/Andrew Fox

veličina teksta

Aa Aa

Riši Sunak postao je treći britanski premijer u poslednja tri meseca. Takođe je prva osoba koja nije belac na toj poziciji, ali i najbogatija. 

Sunakova supruga Akšata Murti ćerka je indijskog softverskog milijardera i zajedno su najimućniji par koji se uselio u Dauning strit, a njihovo zajedničko bogatstvo procenjeno je kao veće i od imetka kralja Čarlsa III.

Iako je novopečeni premijer ranijih godina imao problematična stanovišta o umetnicima (izjavio je jednom prilikom da bi trebalo da se bave nekim "praktičnijim" stvarima), manje je poznato da bračni par Murti-Sunak u posedu ima vredna umetnička dela. 

ArtNet piše da Sunak ima neobičan ukus za umetnost, kao i da je za vreme mandata na mestu kancelara blagajne, bio okružen umetninama inspirsane novcem.

Predstavljamo vam neke od slika koje su svojevremeno krasile zidove kancelarije novog predsednika Vlade Velike Britanije:

Slika Harlanda Milera

U februaru 2020. britanski Telegraph pisao je da su Sunak i Murti pozajmili svoju sliku umetnika Harlanda Milera "Rags to Polyester—My Story" jednoj galeriji u Jorku.

"Naziv slike ukazuje na modnu industriju u koju je Akšata, ćerka indijskog milijardera, uključena. Poslednji put je slika prodata 2012. godine, što je godina kada je objavila svoju prvu kolekciju", pisao je tada britanski list o simbolici koju ovo delo ima za bračni par. Takođe, Akšatina majka je spisateljica, koja je objavljivala knjige za "Penguin".

Inače, Harland Miler je pisac i umetnik iz Jorkšira koji je postao poznat po slikama koje podsećaju na korice knjiga izdavača "Penguin". Taj motiv omogućava mu da istražuje vezu između reči, slika i procesa nastanka značenja, što često praktikuje i u svojim skulpturama.

Cene njegovih slika kreću se od nekoliko stotina do 500 hiljada dolara.

Čila Kumani Sing Burman

List "Spectator" zabeležio je prilikom posete Sunakovoj nekadašnjoj kancelariji i print uvećane novčanice od 10 funti britanske feminističke umetnice Čile Kumani Sing Burman.

Džastin Smit

U kancelariji nekadašnjeg kancelara nalazile su se fotografije dela umetnice Džastin Smit, koja istražuje povezanost između novca i umetnosti i u svojim delima često koristi prave novčanice.

Dela su nazvana "Funta", "Evro", "Dolar" i "Jen".

Džejk i Dinos Čapman

Sunak u svom stanu drži i delo umetničkog dvojca, braće Džejka i Dinosa Čapmana iz 1997. pod nazivom "Double Deathshead" koje predstavlja dve lobanje. 

 

Komentari (0)

Kultura