Aktuelno iz kulture

Mondrijanova slika već 75 godina visi naopačke, ali sada je nemoguće postaviti je na pravu stranu

Komentari

Autor: Guardian

28/10/2022

-

21:39

Mondrijanova slika već 75 godina visi naopačke, ali sada je nemoguće postaviti je na pravu stranu
profimedia/AFP/DDP/HENNING KAISER - Copyright profimedia/AFP/DDP/HENNING KAISER

veličina teksta

Aa Aa

Slika apstraktnog holandskog umetnika Pita Mondrijana visila je naopačke u mnogim muzejima otkako je  prvi put izložena pre 75 godina, otkrio je istoričar umetnosti, ali je upozorio da bi se mogla raspasti ako se sada okači desnom stranom nagore.

Slika iz 1941. godine nosi naziv "Njujork Siti I", a na njoj se mogu videti crvene, žute i plave lepljive trake. Prvi put je izložena u muzeju MoMA 1945. godine, ali je kasnije krasila zidove u umetničkoj kolekciji nemačke saveze države Severne Rajne u Dizeldorfu, prenosi Gardijan.

 

 

Način na koji je slika trenutno okačena pokazuje raznobojne linije koje su gušće na dnu, sugerišući izuzetno pojednostavljenu verziju horizonta. Međutim, kada je kustoskinja Suzan Majer–Buser počela da istražuje novu muzejsku predstavu o holandskom avangardnom umetniku ranije ove godine, shvatila je da bi slika trebalo da stoji obrnuto.

"Zadebljanje mreže treba da bude na vrhu, kao tamno nebo. Kada sam na to ukazala drugim kustosima, shvatili smo da je to veoma očigledno. 100 posto sam sigurna da slika pogrešno stoji", objasnila je.

Indikatori koji ukazuju na pogrešno kačenje slike su višestruki. Uljana slika sličnog imena i iste veličine, "Njujork Siti", koja je izložena u Parizu u Centru Pompidu, ima zadebljanje linija na vrhu.

Fotografija Mondrijanovog studija, napravljena nekoliko dana nakon umetnikove smrti i objavljena u američkom časopisu "Town and Country" u junu 1944, takođe prikazuje istu sliku kako stoji na štafelaju obrnuto.

"Da li je to bila nečija greška tokom raspakivanja dela? Možda je neko bio aljkav dok je obavljao posao tranzita... nemoguće je reći", zaključila je Suzan Majer–Buser.

Komentari (0)

Kultura