Aktuelno iz kulture

"Oaza" Ivana Ikića najbolji film Festa

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

16/05/2021

-

20:05

"Oaza" Ivana Ikića najbolji film Festa
"Oaza" Ivana Ikića najbolji film Festa - Copyright Fest/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dodelom nagrada i projekciom filma "Kreka: Lovac na snove" o legendarnom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki večeras je u Kombank dvorani završen 49. Fest.

Krakoviću je uručena počasna nagrada "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umetnosti.

Fest/Promo

Karl uručuje "Beogradskog pobednika" čuvenom Kreki

"Fest sada već daleke 1992. godine je obeležio film "Delikatesna radnja". Fest ove 2021. u doba korone je bio jedna velika, ali uspešna delikatesna radnja. Scenograf pomenutog filma bio je Miljen Kreka Kljaković. Kreka je filmove koje je radio učinio magičnim i stvarnim. Zato je on pobednik i juče, i danas, i sutra. Čestitam Kreki i čestitam svima nama na povratku u budućnost. Tamo nas za manje od godinu dana čeka 50. Fest. Hvala vam", kazao je Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik odbora Festa. 

Kreka je povodom velikog priznanja izjavio: "Ovo je još jedna vrlo značajna i važna nagrada u mojoj karijeri, kojoj sam bio posvećen svih ovih 45 godina. Zahvaljujem se svima onima koji su mi pomogli da ostvarim ovo što sam ostvario. Zahvaljujem se i Festu na dodeli ove nagrade i svima onima koji su još uvek među nama, a kojih više nema". 

Fest/Promo

Maja Gojković, Jugoslav Pantelić i Damir Handanović

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film ostvarenju "Oaza" Ivana Ikića, a nagradu za najbolju režiju Oskaru Roleru za film "Enfant Terrible".

"Nismo razmišljali o ovom trenutku, da bi mogao da se desi. Sa ove iste bine smo se klanjali pre neku noć, zajedno sa našim glumcima iz Doma u Sremčici. Pozdravljam ih još jednom. Oni večeras nisu sa nama, ali će biti jako srećni zbog ovoga", kazao je reditelj Ivan Ikić.

Za najbolji scenario su nagrađeni Damijano Dinoćenco i Fabio Dinoćenco za film "Tamna Bajka", a nagradu za najbolji debi osvojio je Erdžan Kesal, reditelj filma "Potencijalni kandidat".

"Dobiti nagradu za prvi film, na ovako prestižnom festivalu daje nam odgovornost i želju da pravimo još bolje filmove. Srbija i Beograd imaju veoma posebno mesto u mom ličnom životu. Prva ozbiljna knjiga koju mi je otac kupio, bila je `Na Drini ćuprija` Ive Andrića. Mnogo godina kasnije, kada sam 2010. posetio Kustendorf, Emir mi je poklonio istu knjigu na odlasku. Toga ću se uvek sećati. Osećam da smo ljudi sa istim navikama, i mislim da na isti način doživljavamo agoniju, tugu, humor, nadu", poručio je Kesal u video poruci uz posebnu zahvalnost Filmskom centru Srbije i koproducentima Dimčetu Stojanovskom i Stefanu Orlandiću na doprinosu realizaciji filma, a uz nadu da će se to partnerstvo nastaviti i na budućim projektima. 

Priznanjem za najbolju žensku ulogu nagrađena je Lana Barić, za glumačku kreaciju u filmu "Tereza37", dok je najbolju mušku ulogu, po mišljenju žirija, odigrao Nikola Ðuričko u filmu "Živ čovek".

Fest/Promo

Lana Barić nagrađena za najbolju žensku ulogu

"Znam da su vremena jako teška i da nije bilo lako organizirat festival uživo. Svaka vam čast i hvala što gledamo filmove uživo, u kinu! Dobili smo jako puno nagrada za ovaj film, ali ja nisam dobila za glumicu, tako da sam presretna", poručila je Barićeva.

Nikola Đuričko se zahvalio Festu "što postoji i što je opstao", žiriju i ekipi filma "Živ čovek".

Fest/Promo

"Pobednik" u rukama Đurička

"Najviše hvala mojim dragim kolegama, koje igraju sa mnom u filmu. Bez njihove igre ne bi bilo ni ove nagrade", zaključio je svoje obraćanje popularni glumac. 

U selekciji Fest Fokus, za najbolji film proglašen je "Polje maka" Eugena Žebelanua.

Žiri kritičara za dodelu nagrade "Nebojša Ðukelić" za najbolji regionalni film na festivalu proglasio je "Oazu" Ivana Ikića.

Fest/Promo

Ćeranićev "Lihvar" osvojio nagradu "Milutin Čolić"

Žiri za nagradu dnevnog lista Poliika "Milutin Čolić" za najbolji domaći film je proglasio ostvarenje "Lihvar" Nemanje Ćeranića.

Kako je na konferenciji za medije prethodno rečeno, ovogodišnje festivalsko izdanje ispratilo je skoro 20.000 ljudi.

"Uspeli smo u uslovima pandemije da organizujemo festival na konvencialan način, sa projekcijama u bioskopu i gostima u živom razgovoru sa novinarima i publikom",  kazao je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa.

Prema njegovim rečima važno je sačuvati kontinuitet Festa, jer nam sledi jubilarno 50. izdanje, a sada je važno i da se nastavi povratak publike u bioskope širom Srbije.

"Važno je da podržavamo naše filmske prikazivače i distributere i da se publika vraća u biokope. Koliko god gledalaca da je posetilo Fest, ta brojka je velika i značajna", zaključio je Karl.

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić ocenio je da je prošla godina bila loša za milion stvari, ali je što se tiče filma bila dobra.

Komentari (0)

Kultura