Aktuelno iz kulture

Marijana Cvetković: Kondenz festival otvara prostor za domaće umetnike

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

11:03

Marijana Cvetković: Kondenz festival otvara prostor za domaće umetnike
Marijana Cvetkovic - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

 

Festival savremenog plesa i performansa Kondenz održan je od 23. do 30. oktobra u Beogradu, pod sloganom "Radikalna ranjivost".

Prema rečima menadžerke Stanice servis za savremeni ples Marijane Cvetković, organizatora festivala, taj moto je simbol toga "koliko smo kao pojedinci i društvo ranjivi u izuzetno teškom trenutku za sve nas i koliko je umentička produkcija u polju savremenog plesa osetljiva na te uslove".

"Kroz različite radove se može videti šta su oblici te ranjivosti i koje su mogućnosti nalaženje snage u zajedništvu da bi se protiv te situacije nekako izborili", navela je Cvetković u intervjuu za Tanjug Reflektor.

Prema njenim rečima, Kondenz je i platforma za predstavljanje domaće plesne scene "koja u još uvek nema svoj prostor i zbog toga umetnici rade izuzetno teško da na sistematičan način predstave ono što proizvode".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Nama kao organizaciji je teško da otvorimo prostore za prezentaciju tog rada. Festival tome i služi", rekla je Cvetković.

Podsetivši da domaća produkcija uvek ima neku vrstu otvoren karte na Kondenzu, Cvetković je istakla da su posetioci festivala imali priliku da vide novi rad Igora Koruge, u saradnji sa riječkom umetnicom Ivanom Kalc, "Zašto ne?", koji govori o bivanju usamljenim u društvu koje je u krizi i raspada se.

Kondenz je prikazao i rad Marka Pejovića "O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica" koji govori o uslovima života u koje se sami teramo i postavlja se pitanja šta je cilj i rezultat takvog života.

Mladi Stefan Veselinović je pokazao svoj prvi rad na Kondenzu "for I Am An Animal" kao duet u saradnji sa francuskim umetnikom Romen Lafon-Pašona.

Cvetković je napomenula da su na Kondenz uspeli da dovedu umetnike koje su dugo želeli i sa kojima su imali prethodnu saradnju.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Festival ne bira nekakve zvezde, već umetnike i kolektive sa kojima možemo da ostvarimo dijalog koji traje", naglasila je Cvetković.

Prema njenim rečima, brazilski umetnik Tijago Granato je prikazao radove "The Sound They Make When No One Listens" u Bitef teatru i "Transa" u dvorištu galerije Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

"Praktikujemo da na festivalu posle svake predstave imamo razgovor umetnika i publike. Ti razgovori su jedna vrsta nastavka performansa u kome publika dobija svoje mesto i priliku da govori kako je to doživela i postavi pitanja", rekla je Cvetković.

Na Kondenzu je između ostalih i Kejt Mekintoš iz Novog Zelanda prikazala rad "To Speak Light Pours Out" sa grupom saradnica koji je između performansa i koncerta koristio puno tekstova raznih autora, koje je umetnica "prekrojila u poetični tekst koji na suptilan način govori da ima nade", navela je Cvetković.

Komentari (0)

Kultura