Aktuelno iz kulture

Arheolozi pronašli temelje starorimskog hrama kod stare crkve u Hrvatskoj

Komentari

Autor: ArtNews

03/11/2022

-

08:45

Arheolozi pronašli temelje starorimskog hrama kod stare crkve u Hrvatskoj
Arheolozi pronašli temelje starorimskog hrama kod stare crkve u Hrvatskoj - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su otkrili temelje i delove stubova starorimskog hrama ispod i pored Crkve svetog Danijela u hrvatskom selu Danilo u blizini Šibenika.

Reč je o oblasti na kojoj se nekada nalazio rimski grad Ridit, a naučnici su u poslednjih nekoliko godina pronašli niz različitih predmeta koji svedoče o bogatoj istoriji šibeničkog kraja.

Koristeći georadar, tim sačinjen od poljskih i hrvatskih stručnjaka, predvođen profesorom Fabijanom Velcom sa Arheološkog instituta "Kardinal Stefan Višinski" Univerziteta u Varšavi, pronašao je osnove stubova koji su nekaada stajali na ulazu u hram.

Procenjuje se da je drevna građevina imala površinu od najmanje 200 kvadratnih metara i najverovatnije je bila deo foruma u centru Ridita, piše ArtNews.

Locirano je i veliko groblje u kom su ljudi sahranjivani u srednjem veku i to direktno u ostatke nekadašnjih rimskih građevina. 

Arheološka istraživanja ove oblasti traju duže od 70 godina, a pronađeni su i dokazi postojanja takozvane Danilske kulture, neolitske kulture koja je postojala na ovom tlu u periodu s kraja petog do kraja četvtog milenijuma stare ere. 

U Danilu su pronađeni bogato ukrašeni predmeti od keramike, a veliki broj njih čuva se u Muzeju u Zadru.

Komentari (0)

Kultura