Aktuelno iz kulture

Otkrivena spomen ploča Milanu Mladenoviću ispred zgrade u kojoj je nekada živeo

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

11:28

Otkrivena spomen ploča Milanu Mladenoviću ispred zgrade u kojoj je nekada živeo
Otkrivena spomen ploča Milanu Mladenoviću ispred zgrade u kojoj je nekada živeo - Copyright Ivan Šijak

veličina teksta

Aa Aa

Povodom godišnjice smrti muzičara Milana Mladenovića (1958-1994) danas je otkrivena spomen ploča ispred zgrade u kojoj je nekada stanovao u Novom Beogradu.

Obeležje na ulazu u Bulevaru Milutina Milankovića 28, autorsko delo Lane Vasiljević, otkriveno je simbolično 5. novembra na dan smrti Mladenovića, pred njegovim brojnim poštovaocima, prijateljima i saradnicima.

Spomenik sadrži reljef sa likom gitariste, pevača i autora sastava Šarlo Akrobata i Ekatarina Velika, kao i deo stihova EKV pesme "Zemlja": "U svakom porazu ja sam video deo slobode, i kad je gotovo za mene, znaj, tek tad je počelo".

Na ploči sa znakom Zadužbine Milan Mladenovića piše i da je muzičar i pesnik živeo u ovoj zgradi od 1973. do 1994. godine.

Predstavnica muzičareve zadužbine Jovana Stanković je rekla Tanjugu da su na otvaranje pozvali komšije i ljude koji su poznavali Mladenovića, ali da su "zaista dirnuti, jer se okupio ceo Novi Beograd".

"Jako je emotivno gledati ljude sa suzama u očima. Ovo je poseban trenutak. Simbolično na dan kad nas je prerano napustio na zgradi gde je nekad živo otkrili smo spomen ploču. Sloboda koju je Milan potencirao je probila put do ove ploče", ocenila je Stanković.

Prema njenim rečima, "sada je čitava jedna zgrada sa svim sudbinama koje prolaze kroz nju postala spomenik kulture".

Komentari (0)

Kultura