Aktuelno iz kulture

Dela "pesnika klavira" za Beograđane: Ivo Pogorelić održao koncert u Kolarcu

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

12:37

Dela "pesnika klavira" za Beograđane: Ivo Pogorelić održao koncert u Kolarcu
Dela "pesnika klavira" za Beograđane: Ivo Pogorelić održao koncert u Kolarcu - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Slavni pijanista Ivo Pogorelić svirao je na svoj prepoznatljiv, unikatan način dela Frederika Šopena, na davno rasprodatom koncertu u Kolarcu u okviru programa 54. Bemusa.

Pogorelić je u ponedeljak veče virtuozno dočarao raskoš muzike kompozitora romantizma koji je u istoriji klasične muzike ostao upamćen kao "pesnik klavira".

Ovog puta, publika je imala priliku da sluša kompozicije Šopena koje je Pogorelić snimio na albumu objavljenom početkom ove godine za "Soni klasikal".

Na programu koncerta našli su se klasici pijanističke literature.

Poloneza-fantazija u a-duru, op. 61, Sonata za klavir br. 3 u ha-molu, op. 58, Fantazija u ef-molu, op. 49, Berseza u des-duru, op. 57 i Barkarola u fis- duru, op. 60.

Pogorelić, čija je koncertna izvođenja "Njujork tajms" ocenio kao kreacije koje stoje 200 godina ispred svog vremena, jedan je od zasigurno najintrigantnijih i najznačajnijih klasičnih muzičara današnjice.

Slavni pijanista je ovacijama ispraćen sa scene.

Pogorelić je u fabrici "Stenvej" u Hamburgu izabrao klavir na kojem je 2017. godine svirao na Kolarcu, zahvaljujući tadašnjoj urednici muzičkog programa Zadužbine Mirjani Lazarević.

Na tom klaviru je svirao i sinoć.

Uvek je isticao da kod njega Kolarac budi lepa sećanja i da ima posebno značenje budući da je na njegovoj sceni imao svoj prvi javni nastup 1968. godine.

U prethodnoj sezoni Pogorelić je ostvario zapažene nastupe na festivalima Šlezvig-Holštajn, Rur i Mito, zatim na brojnim evropskim scenama, kao i u SAD i Kanadi, dok ga u tekućoj 2022/2023, pored najavljenih realizacija novih studijskih snimaka očekuju koncertne turneje po Evropi i Dalekom Istoku (Japanu, Tajvanu, Južnoj Koreji i Kini), na kojima će izvoditi resitalski program sa delima Frederika Šopena i klavirske koncerte romantičarskih stvaralaca.

Komentari (0)

Kultura