Aktuelno iz kulture

Kraj jedne ere: Otkazano Bijenale umetnosti u Moskvi

Komentari

Autor: Art Newspaper

11/11/2022

-

07:48

Kraj jedne ere: Otkazano Bijenale umetnosti u Moskvi
Tretjakov galerija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusko Ministarstvo kulture otkazalo je održavanje 9. Moskovskog bijenala umetnosti koje je trebalo da nosi temu "Scenografija osećanja".

Izložba je trebalo da bude otvorena 7. novembra u Galeriji "Tretjakov", ali je odluka o otkazivanju doneta samo tri dana pre početka. 

"Tretjakov galerija je blago ruske umetnosti. Želja da se ovde održi izložba, pre nego u nekom privatnom ili korporativnom okruenju mora da prati odgovornost prema umetničkom i etičkom kontekstu izložbe. To zahteva poštovanje i jedinstvene muzejske kolekcije Tretjakov galerije i njenih bezbrojnih ljubitelja, građana naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Od početka rata u Ukrajini u Rusiji je otkazano više događaja, a uveden je i sistem cenzure. Organizatori pre izlaganja treba da proveravaju da li se neko od umetnika nalazi na "crnoj listi" i takve isključuje iz svog programa.

Član stručnog saveta Bijenala Mihail Pjotrovski, koji je inače i dugogodišnji direktor muzeja Ermitaž, ranije je izjavio da je bio zadovoljan izabranim radovima. Šansu da izlažu svoja dela dobilo je 27 ruskih umetnika. Nije pozvan niko od inostranih stvaralaca.

Jedino delo umetnika van Rusije koje je trebalo da bude izloženo je "Apostol Petar" starog flamanskog majstora Antonisa van Dajka, koji prema rečima organizatora "predstavlja večnu svetlost velike umetnosti".

Slika apostola bila je izložena uz mnogo pompe u ruskom gradu Nižnjem Novgorodu, a pripada Dmitriju Volodinu, lokalnom biznismenu.

Međutim, Art Newspaper piše da je reč o slici koju je radio najverovatnije neko od Van Dajkovih učenika i da je 2009. njena vrednost procenjena na iznos između 10 i 15 hiljada dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura