Aktuelno iz kulture

Projekat FATE afirmiše umetnike migrante: Integracija u društvo kroz pozorišne predstave

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

11:01

Projekat FATE afirmiše umetnike migrante: Integracija u društvo kroz pozorišne predstave
Jadranka Anđelić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski DAH teatar učestvuje u međunarodnom projektu FATE - Future Academy on Tour in Europe (Akademija budućnosti na turneji po Evropi), koji je namenjen migrantima umetnicima, kao i onima koji žele da se uključe u pozorišnu umetnost i umetničku scenu u Evropi.

Rediteljka Jadranka Anđelić,  koosnivačica Dah Teatra, Centra za pozorišna istraživanja, objašnjava da se ovaj projekat migrantima obraća na drugačiji način.

"Pre svega afirmiše umetničke sklonosti migranata, a dolaze u novu zemlju gde su tretirani kao radna snaga", rekla je Anđelić za Tanjug Reflektor.

U projektu FATE beogradski Dah teatar je jedan do pet partnera, koji su Zid teatar iz Amsterdama, TNT Atalaja iz Sevilje, Studio 7 iz Nemače i teatar Univerziteta iz Torina.

Anđelić je rekla da projekat traje dve godine i uključuje radionice za odrasle migrante, na kojma se razvijaju metodologije koje mogu kasnije da im posluže u nekim drugim organizacijama i projektima.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prema njenim rečima, u projekat su uključene dve grupe migranata, od kojih jednu čine oni koji su došli sa umetničkom karijerom iza sebe i imali su priliku da se vrate umetničkom profesionalnom angažmanu.

Druga grupa su migranti koji imaju priliku da se obuče i razviju svoju profesionalnu veštinu i upoznaju se sa nekim aktuelnim tehnikama.

"Svi su imali osećaj uvažavanja i prihvatanja, veći nego pre projekta kad su bili samo migranti u potrazi za poslom. To je bilo najlepše", istakla je Anđelić.

Ona je navela primer jednog Sirijca koji čeka azil u Srbiji, a rekao je da se oseća bolje kad stvara.

"U pozadini su neke traumatične priče. Vrlo često se dešava da umetnička delatnost pomaže da se priče pretvore u nešto i da se pomogne nekoj vrsti isceljenja", navela je Anđelić.

Na kraju projekta su četiri predstave, od kojih u jednoj u Španiji učestvuje petnaestak mladih pozorišnih umetnika migranata, dok se holandska "No fear" sa njih desetak već igrala 15 puta.

"Cilj projekta je da ti umetnici budu viđeni na sceni i iza scene. Mi igramo našu predstavu 'Zemlja' koja se bavi presađivanjem biljaka i ljudi", rekla je Anđelić.

Komentari (0)

Kultura