Reflektor

DAH Teatar: Nova predstava "Drveće pleše" za očuvanje životne sredine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2021

-

15:19

DAH Teatar: Nova predstava "Drveće pleše" za očuvanje životne sredine
DAH Teatar: Nova predstava "Drveće pleše" za očuvanje životne sredine - Copyright Una Škundro

veličina teksta

Aa Aa

U godini jubileja, kada DAH Teatar proslavlja 30 godina rada, nova predstava pod nazivom "Drveće pleše" biće premijerno izvedena 30, 31. oktobra i 1. novembra sa početkom u 20 časova u Studentskom parku u Beogradu.

"Drveće pleše" je plesno-pozorišna predstava koja se izvodi na otvorenom, u režiji Dijane Milošević i Jadranke Anđelić, a DAH Teatar je priprema u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu.

"Predstava se na scensko-poetski način bavi važnošću očuvanja drveća. Inspirisani istraživanjima o životu drveća i njihovoj važnosti za čovečanstvo, želimo da najdirektnije, umetničkim sredstvima utičemo na građane da gledaju na drveće drugačijim očima i da shvate hitnost potrebe da se drveće u našem gradu i zemlji zaštiti od neumerene seče", navode iz DAH Teatra.

Kako autorski tim ističe, drveće nam omogućava ne samo kiseonik, nego ima još čitav niz svojstava važnih za naše duhovno i fizičko zdravlje, a posebno je važno za očuvanje ekosistema.

"Kod nas, ali i u svetu se globalno krčenje šuma nastavlja alarmantnom brzinom: 7- 8 miliona hektara šume se uništava svake godine, što je približno veličini Portugala. Svetski prosek zelene površine po stanovniku je od 20 do 40 kvadratnih metara, a u Beogradu je 1 kvadratni metar", ističe u saopštenju DAH Teatra.

Una Škundro

"Drveće pleše" premijerno se izvodi 30, 31. oktobra i 1. novembra u Studentskom parku u Beogradu

Predstava je deo šireg projekta pod nazivom "Drveće pleše - aktiviranje građana za zaštitu životne sredine" koja odgovora na pitanje kako efikasno i konstruktivno reagovati na jednu od najvećih kriza sa kojom se suočavamo danas, krizom opstanka zdrave životne sredine čiji su direktni simptomi klimatske promene i jedan od glavnih uzroka - uništavanje šuma i drveća.

"Koristeći umetnički jezik i kreativne tehnike koji dopiru direktnije do srca i uma gledaoca nego mnogi drugi standardni načini, kao i digitalne medije koji danas imaju veliki uticaj i vidljivost, želimo da podignemo svest o važnosti drveća za očuvanje zdravlja i ekosistema u našem gradu i šire, da podelimo konkretne informacije vezane za situaciju, da osnažimo građane da reaguju i aktivno učestvuju u promenama pogrešnih uverenja vezanih za klimatske promene i održanje zdrave životne sredine kao i da ih motivišemo da preduzmu prvi korak u izgradnji kulture odgovornosti i primenljive prakse", navode iz DAH teatra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura